Ingrediente:
500 g făină de secară
apă
1 mână de făină normală
1 kg de făina specială pentru paine
sare
Mod de preparare:
Luni, într-un castron, amestecaţi 500 g făină de secară organică şi suficientă apă, astfel încât să faceţi un aluat moale. Lăsaţi-I în aer liber pentru 1 ora, apoi aduceţi-l înăuntru, într-un loc cald, şi acoperiţi-l cu folie transparentă. Marţi, va începe să se umfle cu aer. Miercuri, aluatul va continua să se umfle şi se va colora uşor în gri. Când prinde culoare amestecaţi în el o mână de făină şi puţină apă, suficient cât să obţineţi aceeaşi consistenţă a amestecului ca în ziua de luni. Trebuie ţinut acoperit. Joi, se lasă la dospit. Vineri după-amiaza: aţi obţinut un amestec ce miroase a malţ, ca pentru bere, de culoare cenuşie, plin de drojdii naturale şi cu multă personalitate. Veţi face pâinea amestecând toată această maia cu 1 kg de făină specială pentru pâine, apoi adăugând suficientă apă cât să rezulte un aluat ferm, uşor manevrabil, care nu se lipeşte. Frământaţi-I timp de 5 minute bune. Daţi-i forma si puneţi-l într-un vas sau într-o formă de copt, după care acoperiţi-l cu un şervet de bucătărie presărat cu făină. Lăsaţi-I aşa 14 ore.
Mod de servire:
Poftă bună!
Alte reţete pe care vi le recomandăm
Citiți principiile noastre de moderare aici!