Ingrediente:
200 g făină ( trebuie mai multă, vreo 300-350 g, altfel iese prea moale aluatul),
200 g unt,
200 g zahăr,
1 gălbenuş,
1 ou întreg,
1 kg mere,
arome ,
un vârf de cuţit de amoniac,
150 g de zahăr pentru merele rase.
Mod de preparare:
Aluatul se lucreazăîn castron. Untul se freacăspumă.Zahărul se freacă cu gălbenuşurileşi albuşul apoi se amestecă cu untul şi făină.Dacă ţi se pare că aluatul este prea moale poţi adăuga încă puţină făină, pânăobţineţi aluatul dorit.
Aluatul obţinut se ţine cel puţin două ore la rece, poate sta şi peste noapte.
Se pregătesc merele, securăţă şi se dau prin răzătoare sau la robot. Se călesc merele într-un pic de unt, cât o nucăşiseadaugăzahărul, scorţişoaraşi gămăliile de la vreo treicuişoarefărâmiţându-le bine între degete.
Aluatul se împarte în douădin care se întind două foi egale.
Una dintre ele se pune în tava neunsă, presărată cu făină, se înţeapă cu furculiţa. Se coace pe jumătate şise acoperă apoi cu merele.
Cândse pune umplutura de mere sau de brânzăse aruncă un pic de griş peste foaie apoi întind umplutura.
Se pune deasupra merelor cea de-a doua foaie. Se apasă pe margini şi se înţeapă des cu furculiţa ca să nu se ridice.
Se unge cu lapte sau cu ou.
Se coace la căldură potrivitătimp de 40-50min.
Se poate coace şi neunsă deasupra.
Mod de servire:
Se serveşte pudrată cu zahăr vanilat.
Poftă bună!
Reţeta Placinta fina cu mere a fost propusă de SIMONA.B pe forum culinar.ro
Alte reţete cu mere găsiţi aici:
Prajitura cu mere si biscuiti ,
Placinta cu mere ,
Tarta cu mere si crema de vanilie
Tort Sacher
Citiți principiile noastre de moderare aici!