Ingrediente:
Pentru aluat
150 g unt
2 ouă
3 linguri cu zahăr
o lingură coajă rasă de lămâie
esenţă de vanilie
50 ml apă
un praf de copt
400 g făină
Pentru umplutura
1 kg cireşe
3 linguri zahăr
4 linguri pesmet
2 linguri gris
Mod de preparare:
Batem bine untul cu zahărul, apoi adăugămouăle, esenţa, coaja de lămâie, apăşi praful de copt amestecat cu făina.Frământăm bine. Aluatul obţinutîl punem în folie alimentară şiîl ţinem la frigider până ne ocupam noi de umplutură.
Spălămcireşele, le rupem codiţeleşi le scoatem sâmburii.
Le amestecăm apoi cu zahărulşi cu grisul.
Scoatem aluatul de la frigider şi dăm deoparte un sfert din el, pentru decor. Din restul aluatului întindem o foaie rotundă pe care o punem într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu puţin pesmet. Întindem aluatul şi pe peretii formei. Îl înţepăm din loc în loc cu o furculiţă apoi îl presărăm cu două linguri cu pesmet.
Peste aluat punem cireşeleşi presărăm peste ele celelalte două linguri cu pesmet. Din aluatul oprit întindem o foaie din care vom tăiafâşii lungi cu care vom forma un grătar deasupra tartei.
Ungem aluatul deasupra cu gălbenuş de ou şi presărămpuţin mac.
Încingem bine inainte cuptorul şi coacem tarta 25-30 minute.
Poftă bună!
Reţeta a fost propusă de Pica pe www.culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!