Potrivit Imobiliare.ro, în anul 2022, în Timișoara, ritmul de creștere a prețurilor a înregistrat un avans de 6%, comparativ cu 7% în 2021. Prețul mediu pe metru pătrat util a crescut de la 1.378 de euro la 1.454 de euro. Anul trecut, în Timișoara, casele și apartamentele vechi au fost cotate ceva mai bine, înregistrând o creștere de 4%. Pe piața nouă, ritmul de creștere a prețurilor a înregistrat o evoluție de 10% în anul 2022, în timp ce în 2021 a avut o creștere cu 11%.
Comparativ, tot în 2022, prețurile pentru o locuință în București au crescut cu 5%, de la 1.620 la 1.704 de euro pe metru pătrat util. În 2021, prețurile locuințelor au înregistrat o creștere de 14%.
În Brașov, prețurile au crescut într-un ritm alert în anul 2022, de la 1.459 de euro la 1.623 euro pe metru pătrat util. Creșterea a fost de 11%, în comparație cu 18% în anul 2021.
Și în Cluj-Napoca au crescut prețurile apartamentelor, de la 2.105 la 2.410 euro pe metru pătrat util. Pe de cealaltă parte, în Constanța, ritmul de creștere a fost unul lent, fiind vorba de o creștere de doar 2% a prețurilor, față de 14% în 2021.
„Anul 2022 a fost caracterizat de multă incertitudine – pe de-o parte panica generată de conflictul din țara vecină, apoi creșterea costului de construcție pentru a culmina cu inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare. Totuși, piața rezidențială și-a urmat cursul, numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ, iar prețurile au continuat să crească. Totodată, ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor. Cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.
În 2022, cererea de locuințe din marile orașe a înregistrat un declin semnificativ față de anul anterior, însă numărul de tranzacții imobiliare a crescut ușor: 640.000 de tranzacții în 2022, față 624.000 de tranzacții în 2021. Conform datelor prelucrate de Imobiliare.ro, 49% dintre tranzacțiile imobiliare naționale au loc în București.
Oferta de locuințe vechi disponibile spre vânzare s-a aflat într-o ușoară scădere în anul 2022. Astfel, în marile orașe din România au fost scoase la vânzare circa 31.500 de apartamente și case vechi, în scădere de la 37.300 în anul 2021.
Trimite articolul
XThe Economist zice ca “House prices are now falling in nine rich economies”. Bine, zic ei mai multe, stiu si eu ce si cum? 😜
Ce am înțeles din articol e că au scăzut dar au crescut. Cum se zice… Să fie bine să nu fie rău
Cum sa scada…terenurile sunt mai scumpe, materialele sunt mai scumpe, manoperele sunt mai scumpe salariul minim tocmai a crescut, dar va asteptati sa scada. Cerere este, majoritatea fie au nevoie de un imobil nou fie vor sa investeasca intr-unul de teama inflatiei. O sa continue sa creasca moderat.
-
cerere este, bani nu sunt, exceptie la cei care cumpara “avioane”. La fel cu increderea in viitor si cu blocatul banilor in ceva ce nu poti lua cu tine la o adica. Alt factor ar fi la tineret “work from home”, deci scade presiunea pe orasele mari un pic. Nu confunda primul pret cerut cu pretul de vanzare, sa ceri e usor, sa primesti e altceva. Cand apar “articole” pe aceeasi tema in acelasi timp in “presa” de la noi, e un semn. Analiza din The Economist explica mai bine decat as putea eu sa explic despre imobiliare, ti-o recomand macar pentru lectura, nu tre’ sa o iei ca pe adevarul absolut.
agentii imobiliari sunt mai suboameni decat evreii lui hitler (relativ vorbind, pentru cei care sar in sus, scandalizati)
-
Nu sar. Cei din Take Ionescu 29 iti cer 200 lei sa’ti dea o baza de date. Acolo dai de avocata oravitanca Miha(!)iela Mirela Negruti, cu prieten politist. Nu mai scapi de ea nici cu politia. 200 euro/mp pentru doar 9mp, plata anticipata un an, 200 euro garantie (300 daca vii de la est de Carpatii Orientali), cheltuielile nu sunt incluse, te freaca mereu la cap cu telefonul, cand te intalnesti sa platesti – platesti inclusiv masa ei si a copilului atunci, iar ea mai strange tottodata de pe mese si de la ceilalti. Succes asadar la gazit gazda, om al strazii!
-
Scuze, uitasem, Dr. Alexandru Martha (fosta Odobesti) nr. 4, apt. 18.
-