De-a lungul anului școlar anterior, autobuzele pentru elevi au avut o medie de 14.000 de copii transportați lunar. Reprezentanții primăriei susțin că existența acestora scade presiunea asupra părinților, reduce aglomerația din trafic și îi învață pe cei mici să folosească mijloace de transport în comun pentru a reduce poluarea.
„E un serviciu care a crescut în ultimii ani, pentru că tot mai mulți părinți au încredere să își lase copiii să folosească acest tip de transport pentru a ajunge la școală. Practic, peste o treime din elevii din Timișoara folosesc microbuzele școlare ca să ajungă la școală. Vrem să extindem oferta de a folosi transportul public și către alți copii. De aceea pregătim pentru această toamnă carduri de transport public pentru elevii din Timișoara, pentru a-i încuraja să folosească tramvaiul sau autobuzul nu doar când merg la școală ci și la diferite activități extra școlare”, spune primarul Dominic Fritz.
Valabilitatea cardurilor, prelungită automat
Începând din acest an școlar, elevii nu vor mai fi nevoiți să meargă la ghișeele STPT pentru a-și prelungi valabilitatea cardurilor, acest lucru întâmplându-se automat. Doar cei care încep școala la o unitate din Timișoara vor trebui să își emită un card, în baza parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Timiș.
În rest, nu sunt modificări, nici măcar de trasee. Liniile de transport școlar sunt:
• S1 leagă zona de nord (Aradului și Dacia) de liceele Loga, Pedagogic, Miu, Ungureanu și Moisil;
• S2 leagă zona de sud (Șagului și Dâmbovița) de liceele Bănățean, Miu, Ungureanu, Loga, Pedagogic și continuă înspre zona de nord (Popa Șapcă, Lipovei) până la British School, Școala Babel și Wendy College;
• S3 leagă zona de sud (Calea Urseni, Moșnița Veche, Ciarda Roșie, Soarelui) de grădinița Urseni, liceul Electrotimiș și zona centrală (Bălcescu și Poșta Mare);
• S4 leagă zona de nord (Lipovei) de liceele Miu, Ungureanu, Loga, Pedagogic și Calderon;
• S7 leagă zona de nord (Aradului și Dacia) de Colegiul Henri Coandă și Colegiul Bănățean;
• S8 leagă zona de sud (Fabrica de Zahăr, Polonă, Freidorf, Dâmbovița) de liceele Auto, Bănățean, Miu și Ungureanu;
• S9 leagă zona de sud (Șagului, Dâmbovița, Iosefin, Elisabetin) de Liceul Vlad Țepeș;
• S10 leagă zona de vest (Ronaț, Blașcovici, Dacia) de zona centrală (Piața 700/Libertății) și liceele Miu și Ungureanu;
• S11 leagă zona de nord (Lipovei, Dacia) de Colegiul Henri Coandă și Colegiul Bănățean;
• S12 leagă zona de est (Ghiroda, Crișan, Modern, Kuncz, Plopi, fabric) de Colegiul Loga și Colegiul Pedagogic;
• S13 leagă zona de est (Aeroport, Ghiroda, UMT, Badea Cârțan, Tipografilor) de Colegiul Loga și Colegiul Pedagogic;
• S14 leagă zona de sud (Ciarda Roșie, Urseni, Braytim, Girocului, Bălcescu) de Colegiul Bănățean și apoi de zonele Sinaia, Maria, Dacia, Aradului și British School, Școala Babel și Wendy College;
• S15 leagă zona de nord (Ronaț, Aradului, Lipovei) de liceele Ferdinand și Arte.
Stațiile și orarele de funcționare pot fi consultate AICI.
Trimite articolul
XPe când se va pune în circulație un microbuz scolar care sa lege partea de vest a orașului ( Ronaț, Mehala, Blașcovici, Circumvalațiunii) de liceele din partea de sud, sud est ( Vlad Țepeș, Electrotimiș, Azur, Waldorf),pentru a ajunge la acele licee este nevoie de schimbul a cel puțin două mijloace de transport în comun.
În schimb este aruncat sub preș faptul că stpt nu acordă studenților REDUCEREA de 90% conform legii educației. Și vorbesc depre reducere, asa cum scrie în textul legii și nu despre decontare (un proces luuung cu chitante și bonuri care trebuie duse lunar la secretariatul facultății ca să îți mai primești banii la anu’) cum au prevazut unii în defectuoasa metodologie de aplicare, ca să bifeze că ar respecta legea de ochii lumii când în realitate o încalcă cu obstinație. Nu mai vorbim de situația în care un student nu are 120 de lei (singurul “produs” acceptat la decontare este abonamentul ăla general) și practic nu poate beneficia de dreptul său la reducerea de 90% acordat prin legea educatiei.
Din 120 de lei poți să îți iei de mâncare vreo 4-5 zile. Dar nuuuu… îngrași contul stpt iar tu mori de foame până binevoiesc unii să îți deconteze abonamentul pe decembrie 2023 în decembrie 2024.
Rușine stpt și administrației locale pentru bătaia de joc! Bine că în alte orașe precum Cluj se pot acorda studenților reduceri, dar la noi unde e “fruncea” nu!