Trio farfarello a împlinit 40 de ani de carieră în 2021, însă pandemia a făcut imposibilă o „sărbătoare” complexă, așa cum Mani Neumann și-ar fi dorit.
Îndrăgostit de țara noastră, violonistul a început în acest an colaborarea de lungă durată cu România, iar Momentum este conceptul care ilustrează, probabil, cel mai bine versatilitatea și unicitatea muzicii farfarello.
Evenimentul din Timișoara va avea loc la Porto Arte în 30 septembrie, începând cu ora 20:00. Biletele pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet și pe iabilet.ro, dar și la Porto Arte.
Trio farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitări acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei Farfarello, au reuşit ca în 40 de ani de activitate să obţină recunoaştere europeană şi internaţională.
„Am fost întrebat de multe ori în ce gen muzical ne încadrăm sau care este mesajul nostru, pentru că oamenii din România ne descoperă acum. Termenul are o dublă semnificație. În primul rând, eu cred că arta nu este o succesiune de note, de litere sau de culori, ci o stare – asta dacă vorbim despre sinceritate și autenticitate, bineînțeles. Dacă este sinceră, reală, muzica are ceva din infinit, din atemporal – este sinonimă cu „oricând”. (…) Când nu vii cu nimic, nu oferi nimic. Apoi, principiul al doilea vine și spune că mișcarea lui, cantitatea de mișcare, este direct proporțională cu forța aplicată și are loc pe direcția pe care acționează forța. Noi asta facem, venim cu ceva și mișcăm ceva, da? Dăm un impuls unei stări, unei energii, a celor din public. (…) Este explicația energiei, a vitezei, a stilului în care eu cânt, de exemplu. Momentum”, a precizat Mani Neumann.
Din 1982 şi până acum, farfarello a lansat 20 de albume, 4 dvd-uri şi a participat la peste 4.000 de concerte în toată lumea. Mani Neumann şi Ulli Brand au adus pe scenă, în diferite formule muzicale (trio, quartet şi chiar orchestre simfonice), nume mari ale genului precum celebri toboşari Mike Barsimanto, Herb Quick, şi Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).
Mani Neumann, supranumit şi Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), este cunoscut în România şi ca urmare a activităţii sale de violonist în legendara formaţie Phoenix în cadrul căreia a cântat din anul 1978. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural“ în gradul de „Cavaler“ pentru merite culturale deosebite aduse României. Din 1982 cântă împreună cu Ulli Brand în formaţia farfarello.
Ulli Brand este considerat la ora actuală unul dintre cei mai buni chitarişti din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic în care interpretează muzica la chitară acustică cu 6 şi 12 corzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!