Angajații Casei de Pensii Timiș au un program informatic în care pot revizui pensiile recalculate la 1 septembrie. Ar fi câteva sute de decizii care trebuie reluate, beneficiarii arătându-se nemulțumiți.
Acestor revizuiri li se adaugă și răspunsurile prin care petiționarilor li se explică noua lege și cum s-a ajuns la noul cuantum al pensiilor.
„Avem program informatic, putem face revizuirile la deciziile de pensie recalculate la 1 septembrie. Sper ca până la jumătatea lunii octombrie să finalizăm tot acest proces de revizuire. Acum, o parte sunt de revizuit, o parte vor fi cu răspunsuri (…) care să le poată lămuri multe aspecte pe care nu le-au înțeles atât din explicațiile noastre, cât și din prezentările care au fost pe TV. Să se liniștească foarte mult oamenii, să le explice ce înseamnă de fapt partea contributivă și partea necontributivă. (…)
Va dura destul de mult. După părerea unora, până la 15 octombrie, dar tocmai pentru că ne interesează acuratețea datelor preferăm să nu ne grăbim, să nu dăm răspunsuri eronate sau să facem alte decizii de revizuire care ulterior vor aduce beneficii sau mai puține beneficii oamenilor. Este foarte importantă acuratețea datelor, în sensul în care nu ne dorim să dăm sau să luăm de la oameni banii, pentru că nu ăsta este scopul nostru. Scopul nostru este să dăm ceea ce se cuvine conform legislației actuale”, a declarat Cristian Mircea, directorul Casei Județene de Pensii Timiș.
Potrivit directorului, Casa de Pensii Timiș a primit peste 5.000 de cereri, audiențe și e-mailuri legate de acest subiect. Sunt de trimis răspunsuri sau revizuiri la aproximativ 800 dintre acestea.
Tur prin birourile funcționarilor
În urma conferinței de presă de miercuri, reprezentanții Casei de Pensii Timiș au invitat jurnaliștii să participe și la un tur prin ghișeele și birourile Casei Județene de Pensii. Prima oprire, la ghișeele unde oamenii depun cererile, unde le sunt prezentate explicații și unde sunt consiliați. Aici, unii oameni erau, bineînțeles, neîncrezători în explicațiile oferite față în față de angajați referitor și așteaptă, totuși, să primească dacă nu revizuirea, măcar aceeași explicație.
În birourile unde se calculează și evaluează pensiile, volumul de lucru este imens, fiecare decizie fiind trecută prin două etape.
„În primul rând, aranjăm actele din dosar, verificăm dacă totul este în regulă cu tot cu temeiurile legale, apoi, prin program, intrăm și luăm toate datele din cartea de muncă și valorificăm adeverințele de la dosar. Între 30 de minute și o oră (durează verificarea unui singur dosar – n.r.). Avem foarte mult de muncă în această perioadă, este obositor”, a declarat una dintre angajatele care se ocupă de partea de stabilire a pensiilor.
Pe partea de evaluare, ajută noul program informatic – mai ales în corectarea datelor transcrise eronat din format fizic în format digital –, dar au existat alte probleme.
„Tot ce conținea arhiva noastră fizică, a trebuit să introducem într-un program informatic. Din acel program s-au luat datele pentru această recalculare. Acum le recalculăm, avem aplicația informatică. (…) Pe toate le putem corecta, acum avem și noi opțiunea să introducem datele corecte. (…) Colegii s-au tot schimbat și a trebuit să îi învățăm.
Este foarte greu să înveți o persoană să facă un dosar de pensie: trebuie să cunoască legile din urmă, trebuie să cunoască aplicațiile și durează foarte mult timp să formezi un om. Au fost salarii mici, (contracte de muncă pe – n.r.) perioadă determinată…”, a declarat și o coordonatoare a activității de evaluare.
În final, ne-a fost prezentat și call-centerul, unde angajatele lucrează la „foc continuu”. Cel puțin de-a lungul vizitei noastre, acestea nu au avut pauză, trecând de la un apel direct la următorul.
Detalii despre recalcularea pensiilor puteți citi în materialele dedicate conferințelor de presă din ultima perioadă ale Casei Județene de Pensii Timiș, găsiți AICI și AICI. La fel, despre „mica recalculare”, cea pentru sporurile nepermanente de dinainte de 2001, puteți citi AICI și AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!