Casa de Cultură Timișoara a anunțat recent că târgul va avea loc în perioada 1 decembrie 2021 – 17 ianuarie 2022, în Piața Victoriei, în Piața Libertății, pe str. Mărășești, pe str. Victor Vlad Delamarina și în parcarea Modex. Timișorenii vor găsi acolo produse alimentare de tip fast-food, preparate tradiționale, inclusiv la food truck-uri, dulciuri, produse alimentare ambalate, ciocolată caldă, cafea, vin fiert, produse handmade, dar și produse naturiste și de îngrijire personală, precum și decorațiuni de Crăciun. În fața Operei Române va exista un patinoar, iar în parcarea de la Modex va fi un parc de distracții, în timp ce zona cu mâncare se va întinde pe cele două străzi pietonale.
Comercianții au putut depune dosare, iar Casa de Cultură a anunțat acum două zile cine a fost acceptat și cine nu. Lista a fost publicată pe Facebook, vineri seară, după ora 18, iar luni s-au putut depune contestații. Zeci de oameni nemulțumiți au mers peste conducerea Casei de Cultură, pentru că nu li s-a spus de ce le-au fost respinse dosarele. Au cerut mai multe căsuțe, ca în alți ani, directoarea Camelia Mingasson a mers să le explice că, de fapt, reprezentanții primăriei au ales numărul de căsuțe.
„Nu știm de ce ne-au respins”
Au fost depuse în total 96 de cereri și au fost acceptate doar 50 de dosare, pentru că vor fi doar 50 de căsuțe.
„S-a alocat mai puțin spațiu pentru comercianți. Dacă ar aloca mai mult spațiu, evenimentul s-ar derula pe mai mulți metri pătrați, ceea ce ar însemna că oamenii nu s-ar strânge 50 să aștepte la rând la kurtos. Noi cerem, ca și comercianți care suntem de 10, 15, 18 ani, să avem și noi un spațiu. Nu știm deocamdată de ce ne-au respins. Într-un an au fost 140 de căsuțe, acum sunt 50”, ne-a spus unul dintre comercianți.
Alți vânzători s-au plâns de faptul că au fost aprobate dosarele unor firme din alte orașe sau ale unor firme înființate anul acesta, în condițiile în care timișorenii au fost respinși, iar un criteriu de selecție spunea că trebuie trimise fotografii cu produsele.
„Sunt firme care sunt noi. Noi, timișoreni, am fost închiși un an. Acum vin oameni de la Baia Mare, de la Arad… cu firme deschise în 2021. Noi avem firme din 2009, unii din 2005. Una e că refuzau 4-5 persoane, dar 40… și cei mai mulți din Timișoara… asta nu s-a mai întâmplat”, ne-a spus alt nemulțumit.
Oamenii nu au înțeles care a fost logica selecției, în condițiile în care reprezentanții primăriei ar fi putut să pună mai multe căsuțe și mai îndepărtate și adune mai mulți bani la bugetul local
„Faptul că restrângi un eveniment, lumea n-o să se înghesuie? Vrei un kurtos, vrei știu eu ce… Care e logica? Faptul că o să se împrăștie festivalul… Suntem 40 de firma, calculați la 5.000 de lei… Eu am vrut să plătesc 10.000 lei, voiam să vin cu un parc de distracții. Câți bani ar fi venit la buget? Nu se putea plăti, de exemplu, căldura?”, a adăugat alt vânzător.
Șefa Casei de Cultură le-a explicat că ar vrea ca Târgul de Crăciun din Timișoara să fie ca cele din alte orașe europene, cu produse de calitate și alt stil.
„Unele schimbări trebuie făcute. Mai trebuie să înțelegeți că pot apărea apar producători care fac lucruri mai frumoase. Nu scrie niciunde că trebuie să aveți un loc anume. (…) Comisia care a evaluat cererile este formată din oameni, iar oamenii sunt subiectivi”, le-a spus Mingasson celor peste 20 de comercianți nemulțumiți adunați în holul Casei de Cultură.
Mingasson: Primăria a decis să fie doar jumătate dintre căsuțe
Ea le-a promis acestora o întâlnire cu cei din primărie și a vrut să știe dacă vânzătorii ar fi de acord să meargă să își vândă marfa și în cartiere, fără să fie percepută chirie.
„În momentul în care te prezinți la o competiție, există acest risc, să apară cineva pentru prima dată și să aibă produse mai bune ca ale tale. Dacă o comisie a hotărât lucrul ăsta… Nu suntem aici să facem pe plac unor firme, nici nu suntem să facem pe plac primăriei sau casei de cultură. Suntem aici ca să facem bucurie locuitorilor orașului. (…) Motivul pentru care a fost redus numărul de căsuțe este legat de Covid. Decizia a fost luată în primărie. Eu când am venit cu planul din casa de cultură, am venit pregătită pentru 96 de căsuțe. Atâtea avem. Ulterior s-a redus numărul și ne-am adaptat. Nu s-a știut de la început câte căsuțe sunt”, a declarat Mingasson.
Potrivit directoarei Casei de Cultură Timișoara, instituție subordonată primăriei, din comisia de evaluare au făcut parte doi reprezentanți ai PMT, Lucian Buda și Roxana Pătrulescu, și trei de la Casa de Cultură, printre care și ea.
„A fost ziua de contestații, contestațiile se pot alege și cu un răspuns negativ. Am avut 27 de contestații. (…) Este important ca oamenii să înțeleagă. Nu cred că îi deranjează foarte tare că au fost admiși sau respinși, ci faptul că nu au înțeles de ce. Au fost obișnuiți cu un alt fel de practică, pe de o parte, iar pe de altă parte, vine după o perioadă foarte grea și îi afectează financiar. Le înțeleg supărarea”, ne-a explicat Camelia Mingasson.
Organizarea târgului pare să se fi făcut pe repede înainte. Anunțul pentru înscrieri s-a dat pe 1 noiembrie, după un regulament pregătit de Casa de Cultură. Nu s-a anunțat din start câte căsuțe vor fi și nici cum vor fi împărțite acestea, în funcție de produse.
„După ce s-au depus toate cererile, în momentul în care am văzut câte avem din fiecare, am hotărât să fie din fiecare categorie de produs un anumit număr. Adică să nu fie numai gogoși, fără kurtos, sau invers. Lângă patinoar era normal să fie vin fiert și patiserie, pe care oamenii să le poată servi în timp ce copiii patinează, de pildă”, a mai precizat directoarea Casei de Cultură.
Șefa instituției culturale a explicat că în Piața Victoriei vor fi căsuțe doar în zona patinoarului, dar și pe lângă iesle, care va fi ca și în alți ani, vizavi de catedrală. Cel mult 15 căsuțe se vor găsi în Piața Victoriei, în timp ce meșteșugarii vor sta în Piața Libertății, iar zona de mâncare va fi pe străzile Victor Vlad Delamarina și Mărășești, cu cinci căsuțe.
Vă reamintim, cei care vor să vândă la Târgul de Crăciun trebuie să scoată bani frumoși din buzunare. Ei trebuie să plătească, în avans, sume cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei, cel mai mult pentru carusel și parcul de distracții.
„Ați dat tot spațiul destinat parcului de distracții unei singure firme, fără a organiza o licitație. Ați trimis un reprezentant al primăriei cu o lună înainte să măsoare terenul și locul unde va fi amplasat, cu o firmă care, surpriză, este și acceptată”, a scris unul dintre cei nemulțumiți pe pagina de Facebook a Casei de Cultură.
Rămâne de văzut dacă cei care nu au fost primiți să-și vândă marfa la Târgul de Crăciun vor afla vești bune de la reprezentanții primăriei. Aceștia nu au spus până acum de ce s-a decis înjumătățirea numărului de căsuțe care vor fi amplasate în centrul Timișoarei.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDragi timisoreni…mai este cineva printre noi care mai avem dubii ca actualii conducatori ai orasului sunt niste trogloditi care urmaresc orice dar nu interesele noastre? Fara sa fiu nationalist sau patriotard, nu pot sa nu remarc numele neaos romanesc Mingasson al creaturii de la Casa de Cultura a municipiului Timisoara, Romania. Va indemn sa suportati in continuare ca niste vite in jug dictatura incompetentei si a prostiei.
-
Daca ai sti ca numele ei din buletin e Camelia Fetitza… Suna ciudat, dar asa o cheama.
-
Este vorba despre aceeasi persoana care a spart 40 mii euro din banii nostri ca sa tina doua strazi inchise intr-un weekend, parte din bani mergand la o firma de paza. Sa pazeasca firma de paza un drum public inchis de Carmelita. Nu stiu ce va mai mira.
-
-
Astace femeia modernă, cu barba si par, promovata de usr. Gen Ada Milea.
-
sunt constient de inainte sa ajunga la butoane, intrebarea intrebarilor, ne unim sa-i dam jos sau frecam menta??? Ca la proteste nimeni… bate vantul… tineretul corporatist e prea ocupat si strain de ce inseamna patreie, patriotism, doar google si alt eapplicatii de distrugere in masa
-
Daca sunt mai putini (alesi pe spranceana, dupa criterii nestiute de nimeni) pot jumuli mai bine la pret. Ce atata concurenta?
Pe de alta parte ce vietate e aia “Mingasson”? De unde a aparut si cum? Se expune cumva la Targ? -
uica Pătru, esti rasist, nu te mai amagi. Iar toti ceilalti care vomitati aici ura la pragul violentei si al crimei, nu aveti ce cauta intr-o comunitate altundeva decat intr-un ospiciu. Imi pare rau de familiile voastre ca trebuie sa va suporte.
-
Te-ai trezit Ovidiu? Pupincurist sorosist si de bucisti din USR.
-
@Ovidiu ura? noi? cate comentarii venite de la usr-isti am vazut pe net… doar venin pe limba, mai ales in spatele tastaturii… si glumele voastre sunt sterile, la fel ca vietile voastre…
-
de preturile URIAȘE practicate de acesti comercianți “cu tradiție” la produsele expuse. Că tre să lași minim o suta de lei /persoană dacă vrei să iei ori guști ceva…
Ripp Off, JAPCĂ pe față practicau acesti comercianți cu vechime.
Salut așadar împrospătarea/înlocuirea acestora -
Excelent , Ovidiu, nici nu știi câtă dreptate ai !
Conform standardelor tale și eu sunt rasist ca uica Pătru și – ca și ceilalți – “…mă amăgesc vomitând ura la pragul violenței ( de parcă ar exista și ură la pragul tandreții…) și al(?!?) crimei.”
Am citat din cuvintele tale înțelepte !Nici măcar marele Budha n-ar fi putut să le zică mai vârtos !
De familia mea să nu-ți pară rău că trebuie să mă suporte , dar pentru a da o tușă finală adevărului covârșitor al judecății tale îți mărturisesc cu smerenie că mă aflu EXACT într-un ospiciu , acolo unde , desigur , îmi este locul !
Mulțumesc.
-
primaria ii cinstita nu vrea bani (glumesc)
asta este revolta bisnitarilor ca nu mai pot vinde la suprapret produse cumparate de la en gros, rahaturi de o calitate indoielnica dar prezentate ca fiind super bio! Ne lipsim de toate chinezarismele, de ”vinul” fiert – apa colorata, din bidoane de plastic marca Babanul, de caciulile si fularele din vascoza si poliester vandute ca fiind de lana. Asa zisul parc de distractii a unui alt speculant sunt in realitate niste vechituri de instalatii cumparate la mana a treia de la groapa de gunoi a celor din vest
-
Subscriu. Trebuiau trimiși la plimbare prin alte țări, să vadă cum arată un târg de Crăciun 🙂
-
Gabi, ce va da sa fumati la sediu la USR? Vreau si eu. Sa inteleg ca enumerarea ta nu va mai fi de gasit in piata? Si daca da…sa moara ma-ta?
-
Culema era ca cel mai bun vin fiert si singurul bun pe care l-am prins aici in vreun an a fost a unor unguri care se specializau in asta si au venit special pentru targul din Timisoara acum cativa ani.
-
Bravo! Bine spus!! Subscriu!
-
DVs. aveti dreptate si nu prea . Este adevarat ca e plin de “bischnitzari” la targul de craciun – dar ce va face sa credeti ca exact aceea au fost respinsi ? Pe de alta parte in Viena spre exemplu fiecare piata (piateta) are un mini targ de Craciun propriu . Nu inteleg de ce la noi in oras zona Unirii , zona Traian , zona Dacia , parcurile copiilor , parcul justitiei, central nu pot fi folosite pentru ceilalti 50 de doritori ! Parca eram in pandemie si nu doream aglomerare …
-
Uica pătru, ionion, RATM și ce alte nume mai folosește postacu troll AURist, la ordinul șefului său KGBist rusofil
Eu zic sa puna 3.000 de casute, sa fie bine pentru toata lumea
care e legatura intre urmatoarele:
1. ”Nu cred că îi deranjează foarte tare că au fost admiși sau respinși, ci faptul că nu au înțeles de ce. Au fost obișnuiți cu un alt fel de practică”
2. “Revolutia bunei guvernari”
3. “Transparenta nu e negociabila”
Eu intelg ca oamenii erau obisnuiti cu practica sa stie de ce sunt respinsi, dar datorita bunei guvernari, nu mai trebuie sa stie, transparenta nu exista si nici nu se negociaza sa existe.
Sau poate nu am inteles eu bine, caci doNimic Frig ne anunta pe fb ca o sa putem vedea cum se iau decizii astfel incat cetatenii sa poata sa vina cu recomandari cand proiectele ajung in dezbatere publica(dupa ce deciziile sunt luate?). Evident, primaria va face ceva cu recomandarile alea, asa cum a mai facut. De exemplu in privinta x, a acceptat recomandarea y, si a respins recomandarea z motivand in felul k.
Pe siteul ??? sunt centralizate toate recomandarile cetatenilor pe fiecare chestiune adusa in dezbatere publica(minuta ca la corporatie adica) cu motivare din partea primariei pentru acceptare sau respingere(chestie de digitalizare si transparenta, evident).
Deja ma simt implicat…
PS.
Managerii de cartiere sunt bine?
Reprezentantii primarului in scoli fac treaba buna? ca despre aia alesi dupa metoda veche, fritz zicea ” pot să spun că majoritatea nu au luat până acum foarte mult în serios acest rol”, astia noi is seriosi?
-
Confunzi propaganda de campanie cu realitatea.
USR ati votat, USR aveti.
sper ca s-a ales in functie de calitate si au fost scosi comerciantii de chinezarii, kitschuri si mancare de provenienta indoielnica
Da de ce decid niste birocrati cum sa fie targu de craciun ? Halal democratie participativa si alte gogosi.
Is 2 variante corecte: licitatie publica pt spatiu ala sau puse dosarele pe net si votate de popor.
-
După mintea ta de hamster, ar insemna sa i lase pe toti țiganii sa umple Muzeul cu chinezării, baloane și petarde.
-
Da
Mai detaliat raspuns: Nu este treaba statului sa impuna ce este cultura sau nu este sau ce ii frumos si ce nu ii. Comisia de cultura este o relicva comunista. Daca romanu ii tigan asta ii.-
Sincer da sunt de acord cu tine.
-
-
asa am o vaga impresie ca va cam bate vantul prin targul asta… sper sa nu mearga nimeni pe acolo
Primăria a decis ? Care primărie ? Adunătura asta de tăietori de frunze la câini ? Asta e administrație ? RUSINE PT TIMIȘOARA ! O adunătura de scursuri ! Își bat joc de acest oraș, niște imbecili numiți politic care nu au nicio treaba cu administrația, cu dezvoltarea, etc. O rusine pt Timișoara !
-
Deci tie iti convine sa gasesti produse de la chinezi la preturi de zici ca s swarovski?
-
Ai uitat sa adaugi ceva la nume: PROST.
Las ca vine acu PSD-ul tău la putere, sa vezi atu’vi JAPCĂ și rapt engros de la hoardele PSDiste
Asa va trebuie, au pus-o usr-istii pe ranjita aia directoare.
Prin cele 3 piete existente 4 chiar cu Sf Gheorge si cu impodobirea strazilor pietonale Timisoara ar putea sa organizeze poate cel mai frumos targ de Craciun din tara. Cu ce e mai prejos piata Unirii decat Piata Mare din Sibiu..Dar la noi in tara avem oameni care se pricep la toate si nimic. De ce nu se da organizarea targulu iunei firme specializate in astfel de evenimente.Fiecare piata sa fie cu tematica ei.Daca scoti bradul si ieslea cu Iisus targul de Craciun seamana cu orice alta piata Obor.Comercianti indoielnici cu produse indoielnice vandute la suprapret…
-
Conf.HCL 655/2018 si art.486 din Lg. 227/2015 taxa pt. ocuparea provizorie a domeniului public este de 3 lei mp / zi, in zona A. In rest, 2 lei mp / zi. De aceea concurenta este mare, fiti siguri ca si profitul este garantat.
Mulți vând produse de bâlci, care nu au nici o legătură cu sezonul sau evenimentul!
Reducerea la jumătate a numărului căsuțelor? Da’ ceee, și-asta-i pe principiu’ lu’ “Alege-s-ar prafu’!”?
Cioclenderi de voi. Nu va revoltati pentru masurile stupide cu Covid, nu va revoltati pentru actiunile militienilor care dau amenzi daca nu ai masca pe nas, dar va revoltati pentru ca nu va permit astia sa faceti tiganie in centru. Panarame ati fost si asa veti ramane si daca va cotropesc rusii. Mai mult nu va duce capul.
Se supără bișnițarii, sau ce? Nu vreau sa ma duc la targ sa vad produse de la jumbo. Un targ trebuie sa aiba lucruri frumoase, facute manual, sau mai deosebite, nu luate din magazin la 3 lei si vandute la targ la 15
CHIAR NU ATI INTELES CA USR E ADEPTUL MAREI RESETARI. SA DISTRUGA TOT CE-I ROMANESC DIN DRAGOSTE PT CORPORATII, SI UN VIITOR CA AFARA, STERIL, COLORAT CU TOATE NATIILE CA SA-I MAI USOR SA CONTROLEZI MASELE… WAKE UP! TREBUIE SA LE PUNEM FILME CU PISTRUIATUL…
Cand citesc unele comentarii parca ma intorc in anii 1990-2000, numai atunci un antreprenor era numit ,,bisnitar,,.
Ideea nu ii ca i-au respins probabil, daca ii intrebi pe cei de la PMT au o ,,scuza,, pt asta. Insa interesul PMT, avand in vedere contextul actual ar fi trebuit sa fie maximizarea veniturilor pe care PMT le are din aceasta activitate. Normal era un regulament care sa prevada ce nu ii voie sa se vanda. Sa fi facut 1000 de casute in toate pietele si sa fie in regulament ba nu ai voie sa vinzi nu stiu: blugi, pantofi sport etc
-
In tara asta cu mici exceptii managerul, intreprinzatorul, comerciantul, meseriasul etc…. sunt condusi dupa aceeasi doctrina ciubucareala, jaf si profit disproportionat cu calitatea muncii. Doar in Romania analfabetii cu firme imaginare avand un singur angajat… adica propria persoana se recomanda ca fiind director general sau manager
Foarte bine. Personal le-as da cu sutul in cur tuturor ,,bisnitarilor” de Craciun sau diverse targuri de kkt. Arata ca naiba centrul cu casute si ce ramane dupa ei este horror. IN CENTRUL ORASULUI!
Cele mai multe produse NU sunt locale si deci nu adauga nimic la venitul orasului si ce se aduce sunt, dpmdv, calitativ foarte proaste si supra taxate (gen 60RON acum 3 ani o pereche de manusi sintetica, care s-au rupt si s-a facut plangere la ANPC, evident fara solutionare caci nu taie nimeni bon fiscal acolo).
Stima.
-
Ai cerut bonul asa cum ai obligatia legala? Daca da, Anaf ne informeaza: TelVerde 0800.800.085, care asigură posibilitatea sesizării, 24 de ore din 24, a unui operator din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală – ANAF, unde poate semnala nerespectarea legii fiscale de către comerciant;
Sesizarile anonime nu vor fi preluate;
Atenție! În cazul în care casa de marcat este defectă, comerciantul poate înmâna clientului o chitanță, precum și factură la cererea acestuia;
Plata contravalorii bunului sau serviciului trebuie făcută concomitent cu înmânarea bonului fiscal.
Kitchul nu mai este acceptat in Timisoara. Poate asa, acesti comercianti isi vor revizui produsele si modul in care fac business.
Calitate nu cantitate!
-
@Kitch timisoarean pt calitate ai nevoie si de oameni cu situatie buna. doar ca unii sunt bine platiti de corporatii care sifoneaza bani la greu, si dau in unii cu bani frumosi ca sa-i fidelizeze in politica lor… si cred ca esti genul care asteapta cu nerabdare social credit score, sa arati din nou obedienta si ce copil educat si bine crescut esti tu. sa va vad cand vin bocancii straini pe maidanul nostru… pardon, al vostru, ca noi vom fi deja scosi din ecuatie
Fritz te iubim si ca tine vrem sa fim!
Le doresc astora revoltati, data viitoare sa nu iese la vot….ca sa iasa tot USR si in fiecare an sa devina si mai revoltati pana le da afacearea faliment.
HAI SA FIM FOATE CLARI.CEI DIN SINAIA,SATU MARE ETC SI S.A.M.D.SA SE DUCA DE UNDE SUNT CU DOMICILIUL.
FIRMELE DIN TIMISOARA CARE PLATESC TOT ANUL TAXE SI IMPOZITE PENTRU TIMISOARA, AU PRIORITETE ,ESTE LOGIC.
DACA RAMAN LOCURI PENTRU CEILALTI ,ATUNCI POT SA PARTICIPE.CONCLUZIE,FIRMELE DIN TIMISOARA SA FIE PRIORITARE CEILALTI …BYE…
-
Criteriul corect: “fiecare la scara lui”, ca am ramas la nivel de gradinita. Probabil de aia ne merge atat de bine. Eu as zice chiar sa introducem granite intre localitati. Ce zic eu intre localitati, intre cartiere chiar, si sa ne intoarcem la triburi, si ne alegem fiecare cate un sef. Eu vreau in tribul lui Sandor, ca pare feroce, uite cum scrie el cu litere mari, si sigur ii cucerim pe ailalti si le impunem ce si cum, de exemplu sa ne plateasca biruri doar pentru beneficiul de a fi condusi de tribul nostru superior.
Pai daca targul e doar pt vac cinati?! E clar ca l-au injumatatit.