Preşedinţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor (CJE) din Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Satu Mare și Timiş trag un semnal de alarmă privind indiferenţa Consiliului Naţional al Elevilor privind deciziile Ministerului Educaţiei Naţionale. Aceştia ridică mai multe probleme, de la neimplicarea CNE în problema manualelor şcolare până la protocolul de colaborare între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale, protocol semnat fără consultarea elevilor.
„Reprezentanţii elevilor din 11 judeţe din România se dezic de acţiunile Consiliului Naţional al Elevilor (C.N.E.), din cauza lipsei de reacţie a singurei structuri reprezentative a elevilor la nivel naţional, odată cu acceptarea influenţelor politice externe. Luând în considerare încercările repetate de a atrage atenţia conducerii organizaţiei privind măsurile eronate pe care C.N.E. le-a asumat, încercări sortite eşecului, ne simţim obligaţi să informăm public poziţia pe care organizaţiile semnatare o adoptă. (…) Semnatarii acestei poziţii se consideră nesatisfăcuţi de starea de fapt şi de turnura negativă spre care se îndreaptă organizaţia” transmit cei 11 preşedinţi.
În continuare, aceștia enumeră motivele care i-au determinat să se implice. Printre aceste motive se numără şi faptul că acest consiliu nu a luat poziţie faţă de deciziile Ministerului Educaţiei.
„Consiliul Naţional al Elevilor nu a emis vreo poziţie privind deciziile luate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin ministrul dr. Remus Pricopie, fapt ce ne conduce la constatarea indiferenţei conducerii Consiliului Naţional al Elevilor şi inerent nerespectarea atribuţiilor de momentan singură organizaţie reprezentantă a elevilor din România“, transmit cei 11 preşedinţi ai elevilor.
„Noi ne-am spus problemele şi la Sinaia, când s-a votat un regulament de organizare şi funcţionare al nostru, care conţine unele lucruri care ni se par cel puţin aberante. Printr-un amendament la regulament conducerea subordonează toată puterea, dacă nu le place activitatea unui judeţ sau o consideră ineficientă ei pot cere demisia unui membru, chiar dacă fac acest lucru cu 2 pe 3 din membri biroului executiv. După vechiul regulament, orice demitere se făcea prin prezentarea unui raport de activitate. Acum, dacă nu le convine, ei nu te mai ţin. Conducerea nu a fost de acord cu părerea noastră”, spune Mario Borza, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş.
Deciziile de anul acesta ale CNE, faptul că nu s-a dat niciun comunicat de presă împotriva vreunei decizii a ministerului duc la concluzia, consideră cei 11 preşedinţi, că actuala conducere este influenţată de ministrul Educaţiei.
„Noi vom acţiona toţi împreună. Urmează să vedem cum decurge această problemă. Dacă regulamentul va fi adoptat, noi vom rămâne în consiliile lor, dar, mai mult ca sigur, ne vom gândi să înfiinţăm nişte asociaţii judeţene, care să se reunească într-o federaţie. Acea federaţie va avea scopul să reprezinte cu adevărat elevii din România, cu ceea ce credem noi că este bine. Când nu ni se va părea ceva în regulă cu siguranţă vom critica, nu vom fi doar un instrument al ministerului. Noi dorim ca acel regulament să nu se aprobe, pentru că este un abuz de putere, în opinia noastră, şi am dori ca la orice acţiune viitoare consiliul să aibă o poziţie fermă şi nu influenţată de anumiţi factori din conducerea ministerului. În opinia mea este aberant să fiu demis de persoanele care nici măcar nu m-au ales. Normal ar fi ca demiterea, dacă este cazul, să se facă de către judeţul care m-a ales”, mai spune Mario Borza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!