Primarul Vasile Dorel Cădariu spune că numele său a apărut pe listă probabil din greșeală.
„Numele meu e trecut din greșeală, pentru că nici eu și nici viceprimarul nu suntem membri de sindicat. S-a emis o dispoziție privind încetarea plății sporului de dispozitiv. Este o măsură impusă de Curtea de Conturi în urma controalelor. E neplăcut, se taie mult din salariile oamenilor… Aceeași situație este la mai multe primării, e grav…”, ne-a declarat primarul comunei Ghiroda.
Plângerea prealabilă împotriva dispoziţiei primarului a fost formulată de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local, respectiv de mai mulţi salariaţi ai Primăriei Ghiroda. Pe lista care ne-a fost transmisă de reprezentanţii sindicatului apar peste 20 de nume, inclusiv cel al primarului, aşa cum spuneam.
Prin dispoziţia dată recent s-a dispus încetarea plăţii sporului de dispozitiv acordat funcţionarilor publici şi personalului contractual din Primăria Ghiroda, primarul făcând referire la concluziile unui raport de audit al Curţii de Conturi.
Sindicaliştii spun însă că sporul de dispozitiv a fost câştigat printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă.
„Dispoziţia (…) emisă de către primarul comunei Ghiroda nu este motivată, nici în fapt şi nici în drept, simpla trimitere la Raportul de audit, Decizia şi Încheierea Curţii de Conturi a României, Camera de Conturi a judeţului Timiş, neputând fi considerată ca echivalând cu o motivare corespunzătoare. Motivarea actului administrativ reprezintă o condiţie de legalitate şi validitate a acestuia. Considerăm că încetarea plăţii sporului de dispozitiv în cuantum de 25% acordat funcţionarilor publici şi personalului contractual din primăria comunei Ghiroda, acordat prin Decizia nr.705/08.10.2007 a Tribunalului Timiş, Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, pronunţată în Dosar nr. 3506/30/2007 şi rămasă irevocabilă prin Decizia nr. 216/21.02.2008 a Curţii de Apel Timiş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal din acelaşi dosar, începând cu luna februarie 2014, este netemeinică şi nelegală, constatările efectuate de Curtea de Conturi (…) neproducând niciun efect juridic asupra valabilităţii unei hotărâri judecătoreşti, respectiv asupra valabilităţii prevederilor din convenţiile colective de muncă, fapt ce atrage nulitatea acestei dispoziţii”, spune liderul de sindicat, Tiberiu Negrei.
Sindicaliştii îi cer primarului Cădariu să revoce dispoziţia dată, ameninţând cu procese în caz contrar. Ei spun că primăria a fost obligată de instanţă să plătească drepturile băneşti reprezentând „indemnizaţia de dispozitiv” lunară, în cuantum de 25% din salariul de bază, retroactiv, începând cu data de 27.04.2004 şi în continuare, până la încetarea raporturilor de serviciu, respectiv a contractului de muncă.
„Legile de salarizare a personalului din sectorul bugetar, intrate în vigoare ulterior pronunţării hotărârii judecătoreşti sus-precizate, nu pot anula ori modifica ceea ce puterea judecătorească a stabilit/hotărât, anterior, în mod irevocabil” mai arată reprezentanţii sindicatului.
Primarul din Ghiroda spune că a pledat pentru menţinerea sporurilor, dar fără succes. „Eu le-am prezentat sentința celor de la Curtea de Conturi, ei spun că nu mai este valabilă, nu s-a ținut cont de ea”, afirmă Cădariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!