Revoluționarul Petrișor Morar le-a cerut consilierilor județeni prezenți în sală să fie uniți și să urmărească interesele județului.
„Nu reușim să fim ceea ce am fost în 1989. În 1989, în Timișoara a fost unitate. Haideți să încercăm să gândim ce este cel mai bine pentru județ. Dacă dumneavoastră sunteți uniți și transmiteți acest mesaj domnului prim-ministru, să avem parlamentari care votează bugetul pentru Timiș. Haideți să reîncercăm să redevenim ceea ce am fost în 1989, să fim uniți, să urmărim interesele județului”, a spus revoluționarul Petrișor Morar, marți, la ședința CJ Timiș.
Revoluționarul Lucian Căldăraru a prezentat un manifest care circula în acele zile ale lui 1989 în Timișoara. Se numește „A căzut tirania!”. Printre revendicătile din acel manifest, cerute Guvernului Dăscălescu de atunci, se numără organizarea de alegeri libere, libertatea cuvântului presei, radioului și televiziunii, deschiderea granițelor de stat, integrarea României în rândul statelor care respectă drepturile omului, reforma învățământului în spirit democratic, dreptul de a manifesta liber, îmbunătățirea asistenței medicale și alimentației publice, restituirea decedaților, eliberarea celor arestați în urma manifestaților.
„Acesta este documentul care arată că Timișoara a făcut diferența. Noi am fost niște nebuni frumoși cu ochii deschiși care am purces să facem dragostea cu libertatea. Dați-i drumul cu adevărul, toate partidele politice, nu mai mimați democrația în România”, a spus Lucian Căldăraru.
Toader Hetea este revoluționarul care i-a pus mâna în piept primului secretar al acelor vremuri, în balconul Operei din Timișoara.
„Sunt persoana care și-a îngăduit să-i pună mâna în piept în balconul Teatrului Național cetățeanului Radu Bălan (prim-secretar al Timișoarei în acea vreme, condamnat ulterior la închisoare – n.r.), cu intenția de a-l trimite de acolo, de a-l arunca. Nu am reușit. Lorin Fortuna îmi spunea mereu: Toadere, dacă reușeai să-l arunci de la balcon atunci aveam altă soartă. L-am întrebat: cetățene Radu Bălan, vezi mulțimea aceasta? Cum de ți-ai permis să lași să verse sângele pe acest caldarâm? El a spus: O să vedem. Ideea noastră a triumfat. S-a ridicat toată țara. Sunt de-a dreptul mândru că Timișoara și județul nostru va fi Capitală Culturală a Europei”, a spus revoluționarul Toader Hetea.
Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a spus că avea 11 ani la Revoluție și trebuie recunoscute valorile pentru care atunci, în 1989, s-a luptat.
„Suntem cu toții datori să ne cunoștem istoria. Revoluționarii s-au sacrificat să avem dreptul la informare și liberă exprimare. Avem datoria să nu retrăim greșelile trecutului. Noi, cei care prin concursul împrejurărilor avem șansa vremelnică de a reprezenta anumite instituții ale acestei țări avem obligația morală de a respecta valorile pentru care s-a luptat în 1989: democrație, demnitate morală, etică”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!