Revoluţionarii de la ALTAR spun că se încearcă legitimarea datei de 14 decembrie ca început al revoluţiei din decembrie 1989, atunci când la Iaşi se spune că s-au împărţit manifeste anticomuniste în piaţa publică şi chiar în cutii poştale, care chemau la miting. Un miting care nu a mai avut loc.
„Ceea ce s-a întâmplat la Timişoara a generat schimbarea unui sistem social. Toată cinstea pentru cei de la Iaşi, dar nu cred că-i normal să sărbătorim un eşec. Tot ce s-a întâmplat la Timişoara a generat urmări. Noi, cei din Timişoara, nici nu am auzit, nu au auzit nici ieşenii ce s-a întâmplat la Iaşi. Mi se pare fără logică să se spună că Revoluţia a început acolo. Revoluţia nu a început cu un eşec. Ar fi o ruşine. Dacă sunt 3-4 oameni acolo care au făcut ceva atunci să fie recompensaţi. Noi am produs un şoc puternic comunismului mondial”, spune vicepreşedintele ALTAR Timişoara, Ioan Savu.
În Ordonanţa de Urgenţă nr 95 este un pasaj care se referă la acea dată.
„Luptător cu Rol Determinant – atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului” – scrie în Ordonanţă. „Data de 16 este data de începere a revoluţiei. Ziua de 14 decembrie încearcă să se legitimeze ca fiind îmceputul revoluţiei române. Ei nu pot dovedi că au împânzit oraşul Iaşi cu manifeste”, spune Viorel Sasca, vicepreşedinte ALTAR Timişoara. Ioan Savu spune că şi la Timişoara au avut loc astfel de încercări, dar dacă nu au reuşit nu au fost consemnate în nicio lege, şi nici nu a cerut nimeni acest lucru. „După 15 noiembrie 1987 treceau tineri pe stradă, la Timişoara, şi spuneau: dacă eşti român vino în 3 ianuarie în Piaţa Unirii. Am fost, nu a fost nimic, erau grupuri mici de 2-3 persoane, dar nu s-a închegat nimic. Eu însămi am participat la momente care au avut loc, dar irelevate pentru revoluţie”, spune Savu.
De semenea, revoluţionarii nu sunt de acord cu denumirea de revoltă în ceea ce priveşte revoluţia de la Timişoara.
Respectiva Ordonanţă de Urgenţă face şi unele precizări în ceea ce priveşte calitatea de revoluţionar şi drepturile care revin unui revoluționar. Membrii asociației ALTAR spun că prin această ordonanţă cei cu merite deosebite dispar de pe listă, beneficiind de drepturi… antirevoluţionarii.
„Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă apărută la sfârşitul anului 2014, a Guvernului Ponta, în care, pentru a nu ştiu câta oară, se aruncă o lumină negativă asupra mişcării revoluţionare. Nu este posibil să fim veşnic anatemizaţi pentru ceea ce am făcut acum 26 de ani. Este o ruşine să echivalezi revoluţionarul de astăzi cu cel din 1989. Noi am ieşit înainte pentru că am simţit în momentele alea, în decembrie, că regimul Ceauşescu nu este unul reprezentativ pentru noi. Acelaşi stat român, în 1990, a dat acea lege 42 care stipula unele recunoştinţe entru cei care s-au sacrificat în 1989. Din această lege, care iniţial era pentru cei care au fost în stradă, ulterior s-au infiltrat inclusiv cei care au tras în 1989 sau au avut o atitudine antirevoluţionară, sunt şi în Timişoara câţiva care au beneficiat şi beneficiază de aceste drepturi. S-a creat o mare de revoluţionari, care au devenit revoluţionari în anumite momente, unii care au fost în 16 pe stradă, unii care au fost arestaţi, unii care au tras, au luptat cu teroriştii. Numărul revoluţionarilor a crescut an de an. Legea 341 pe 2004 trebuia să scoată din rândurile revoluţionarilor impostorii, legea spuen că se reînnoiesc certificatele care au fost emise, acea lege nu dădea dreptul emiterii certificatelor noi, toate certificatele emise după 1997 sunt ilegale”, spune Adrian Kali – profesor de istorie, împuşcat în revoluţie.
În 2011 erau în plată pentru indemnizaţii de revoluţionar 15.833 de persoane (Bucureşti – 5387 de revoluţionari, Braşov – 1277, Timiş – 1257, Constanţa 1234, Arad – 1111 şi alte oraşe).
„Nu se recunoaşte ca dată de începere a revoluţiei 16 decembrie. Din acea ordonanţă, la recompense, a dispărut categoria celor răniţi şi celor reţinuţi. Secretariatul spune că a îndreptat deja acest lucru. Nu s-a clarificat treaba asta cu teroriştii. Cerem ca această lege să nu se mai tot schimbe de la un guvern la altul, este bătaie de joc efectiv”, spune revoluționarul Viorel Sasca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!