Potrivit Recensământului de anul trecut, România are 19.053.815 persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (51,5%) și trăiește în mediul urban (52,2%).
Județul Timiș a pierdut 33.007 locuitori față de statistica anului 2011. De asemenea, Timișoara are cu 68.430 de locuitori în minus față de Recensământul din 2011. Scăderea este de 21,4%.
Prefectul Mihai Ritivoiu dă vina pe Primăria Timișoara pentru rezultatele slabe.
„Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajați de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populației este de 21,4%. Faceți voi legătura.
Din păcate, asta înseamnă bani mai puțini de la buget, mai puțină Poliție Locală şi multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanță, nu au fost ascultate”, a declarat, marți, prefectul Mihai Ritivoiu.
De la o populație de 319.279 locuitori în 2011, Timișoara are acum, oficial, doar 250.849 de locuitori.
Cea mai mică localitate din județ rămâne Bara, cu 292 de locuitori. Cea mai mare comună din Timiș este Giroc, unde locuiesc oficial 22.270 persoane.
În Lugoj, populația a scăzut cu 12% în ultimii 11 ani. Rezultatele și statisticile pentru fiecare localitate AICI.
Sorin Belea, directorul Direcției Regionale de Statistică Timiș, a fost de părere că mulți studenți s-au recenzat acasă, la fel și persoane care lucrează de acasă.
Potrivit informațiilor INS, cei mai mulţi ucraineni se regăsesc în judeţele Maramureş (25,7 mii persoane), Suceava (7,9 mii persoane) și Timiş (4,1 mii persoane), reprezentând 82,3% din numărul total al persoanelor aparținând acestei etnii, pe ansamblul țării.
Peste 70% dintre persoanele de etnie germană (71,3%) se regăsesc în judeţele Timiş (4,7 mii persoane), Satu Mare (3,7 mii persoane), Sibiu (2,7 mii persoane), Arad (2,0 mii persoane), Braşov (1,9 mii persoane) şi Caraş–Severin (1,4 mii persoane)
UPDATE. Replica primarului Dominic Fritz: „Această realitate socială și economică evidentă nu pușcă cu aceste cifre administrative”
Primarul Dominic Fritz este de părere că prefectul Mihai Ritivoiu a politizat rezultatele recensământului și dă vina pe plata foarte mică oferită recenzorilor.
„Este un reproș ridicol, care bineînțeles este cu intenție politică. Domnul Ritivoiu face parte din partidul care este la guvernare, iar acest recensământ a fost planificat la nivel central, fiecare primărie din țară a avut la dispoziție aceeași sumă de bani pentru a plăti recenzorii, 7 lei/chestionar. Poate la Ploiești sau într-un sat în țară se bucură oamenii să facă 7 lei/chestionar. În Timișoara nu este posibil. Asta a dus la situația că foarte greu s-au găsit recenzori pe teren. În același timp, au fost problemele cu autorecenzarea, care a fost un haos.
Dacă autorecenzarea digitală ar fi funcționat, atunci am fi într-o altă situație. Dacă am fi avut posibilitatea să plătim un salariu pe piață în Timișoara și nu un salariu unic pe țară, atunci s-ar putea ca situația să fie alta. Știe și domnul prefect foarte bine că rezultatul recensământului nu e rezultatul echipelor pe teren, ci peste tot în țară o bună parte din date s-au luat din surse administrative. Se pare că există un ordin de partid ca să distragă atenția de la faptul că, într-adevăr, acest recensământ a fost organizat de către un Guvern extraordinar de prost”, ne-a declarat, marți, Dominic Fritz.
Primarul consideră că scăderea populației Timișoarei este „o manifestare absurdă a situației în România că nimeni nu a avut curaj niciodată să facă o reformă administrativă”.
Dominic Fritz spune că această realitate socială și economică evidentă nu pușcă cu aceste cifre administrative.
„Bineînțeles că populația zonei metropolitane Timișoara a crescut și toată lumea știe, doar că felul în care funcționează legislația atât pe partea de administrație, cât și pe partea de înregistrare domiciliu ș.a.m.d. nu corespunde cu realitatea socială. Toți studenții din Timișoara, deși trăiesc aici zece din 12 luni, trebuie să se recenzeze la satul în care s-au născut și în care, probabil, au domiciliul. Aceste cifre nu reflectă realitatea socială și economică în care trăim. Timișoara este suprasolicitată de oameni din toată zona metropolitană. Timișoara este într-o dinamică pozitivă și de aceea nu pot să spun că mă bucură aceste rezultate, dar dacă vă arăt cât de mult cresc înscrierile în școlile din Timișoara și cât de mare este presiunea să facem noi școli, să facem noi spitale, să facem noi străzi pentru că traficul crește, atunci această realitatea socială și economică evidentă nu pușcă cu aceste cifre administrative”, ne-a mai spus edilul-șef al Timișoarei.
Trimite articolul
XCum a putut Timisoara sa piarda 70000 de locuitori ? Este neverosimil ! Chiar incredibil ! 🙂
-
Neverosimil si incredibil e Fritz, cel care are responsabilitatea legala de a organiza si de a face in bune conditii referendumul. Acuma, alocarile bugetare vor fi mult mai mici din cauza acestui vai de capul lui de “primar”.
-
Nu zic ca nu e adevarat, dar pare incredibil. Atata tot. E clar ca Timisoara o sa fie acum si dupa Constanta , Cluj, Iasi poate si Brasov.
-
O mare parte din locuitorii aia “pierduti” ii gasiti la Dumbravita, Mosnita, Sacalaz, Giroc, Ghiroda, etc.
-
Partea de sud a țării noastre de ce nu au pus-o tot la Timișoara
-
-
Neverosimil și incredibil este că mai sunt idioți utili care cred că poți găsi în Timișoara oameni doritori să meargă pe strada sa completeze chestionare pentru moși și babe care te înjură, pentru 7 lei.
-
-
Mai putina finantare de la guvern. Probabil o sa corecteze cifrele din pix.
-
Numai in Giroc 20000plus celelalte sate din jur
-
Get-begeti satui de demografia actuala a orasului lor natal.
-
Nu-i bai, ca rezolva toate problemele tarii cretinii ca tine care pleaca din tara si voteaza USR, nu-i asa? Votezi comunisti sa ne distruga 100% si mai si comentezi, nerusinatule.
-
-
… a pierdut 68.000, adica aproximativ 18/zi, dar aici intra si cei care au trecut “in loc cu verdeata’, capisci?
-
asa e … nu are nici un sens statistica
Mai ales pe strada se vad acesti 70000 de oameni in minus. Bate vintul si rostogoleste tufisurile pe Corso, Clint Eastwood cere un Big Mac la ghiseu in timp ce din eter rasuna tema lui Ennio Morricone.
“Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori”
Pe bani? pai nu era usereu ala plin de voluntari care nu mai pot de dragul societatii pentru care se sacrifica cu multa empatie si mai ales compasiune? Banii sunt pentru “studii”, ” consultanta” si in general contracte cu firme de apartament, pai ce facem, ii cheltuim aiurea pe recensamant?
Da, dar a crescut numarul de caini plimbati in lesa. Si de pisici!
pai s-au mutat la tara, in Dumbravita, Mosnita si alte sate
Decât hauhau,mai bine mergeați să recenzați cu 7(șapte) lei formularul!
dacă vă convenea.
Suntem max 14,5 tinand cont ca cei care locuiesc mai mult de 3 luni pe an in strainatate au residenta altor state.
Nu are absolut nici un sens. Orasul e plin, mult mai plin decat era acu 10 ani ….
si cati locuitori au castigat Dumbravita, Giroc, Sag, Ghiroda, Giarmata, Mosnita etc ???? sa prezinte complet datele
Situatie similara e si la Cluj, 286.000 de locuitori, dar comuna Floresti a crescut cu 30.000 de locuitori in 10 ani, ajungand la 52.000 de locuitori. Clujul si zona metropilitana au de fapt 395.000 de locuitori.
Motoarele economice ale țării Cluj-Napoca și Timișoara cică se depopulează mai ceva ca Valea Jiului, dar cresc cică Bistrița-Năsăud… și Suceava =))))))))))))))))))))
Hm!
Pentru a înțelege “rezultatele” referendumului, trebuie știut ca in funcție de acestea, se fac alocările bugetare dar si stabilirea numărului de parlamentari/senatori, de Timiș sau de Timișoara, care in actualul context, probabil va scădea cu vreo trei, chiar daca contribuția financiara la bugetul României, se afla undeva in primele 3-4.
“Povara” asta o vor duce locuitorii, cel puțin 10-12 ani, de-aici înainte; Va duce la creșterea accelerata a impozitelor in Municipiul Timișoara, care chiar va conduce in mod real la părăsirea locului de către timișoreni.
In fapt, este o mișcare politica, pentru eliberarea locului de autohtoni, pentru veneticii sudiști, aia care se ocupa de referendumuri si statistici, având aceleași valente cu cea începută in urma cu mai bine de 70 de ani, din vremea deportărilor in Bărăgan.
Pe ansamblu, este vorba de migrație, împachetată si cu fundiță, in “rezultatele” referendumului.
-
Recenzarea a fost facuta pentru Banca Mondiala si pentru nationalizarea mascata a proprietatilor private. Da-i incolo de bani de la buget, nu vezi ce i se pregatea bietului om?
Nu am participat si nu voi mai participa la porcarii din astea. -
Daca s-au mutat in comunele periurbane reprezentarea in parlament nu ar trebui sa fie afectata. Ca esti in Timisoara, ca esti in Dumbravita sau Giroc, esti tot in Timis. Si e de bine, ca se mai dilueaza rosul-aprins al “circumscriptiilor sigure” care nu stiu sa voteze decat PSD, c-asa au apucat ei din batrani, dupa indicatiile celor care au desenat harta circumscriptiilor.
cat e mortalitatea covrig, 1%?
Ce noroc pe capul nostru ca s-au mutat 5 judete la Timisoara, ca altfel eram pierduti….
Daca s-a aplica legea si toti si-ar schimba actele, fac pariu ca numarul de locuitori oficiali ar creste substantial ; la fel si incasarile la buget daca masinile cu care au venit ar fi inmatriculate pe TM…dar, cine sa faca ceva, ca-i discriminezi….
-
Cam cû cat ar creste incasarile la bûget? Dar daca aia care daû apartamente in chirie ar face asta legal adica platind impozit, adica de vreo 30 de ori mai mûlt decat s-ar incasa din impozite pe masina? Sa mai zic si ca cei care aû domiciliûl in Timisoara cam aû masina inmatricûlata aici iar mûlti veniti temporar vin cû masina lûi “tati”? Hopaaa, deci nû e vorba de bani, e vorba de inteligenta, ca doar nû te banûim de xenofobie, nici ca ai pûtea tû sa fii manipûlat de niste politicieni de 2 lei care ca sa-si mascheze incompetenta aû gasit “vinitûrile” tapi ispasitori nûma bûni intr-o Timisoara “mûlticûltûrala si toleranta”. Saû? Ai inteles, sper, nû e prea lûnga fraza pentrû cat ai pufferû, nû? 😂
-
bai asta cu impozitul pe chiriipe case nu poate functiona!nu mai ai voie sa faci donatii sau sa lasi pe cine vrei tu in apartamentul tau?de unde atata comunism pt 10 lei in timp cei ce lucreaza inadministratie dupa 4 ani sunt putrezi de bogatifura milioane de euro de la stat adica tot dela noi!
-
“bai”? Ma confunzi. Si inainte sa scrii cum esti tu de acord sa fie legea incalcata, asigura-te ca intelegi ce citesti. Nu 10 lei ci 10%. Calculeaza cat vine asta la o chirie de 300eur, inmulteste cu 12 si compara cu banii care s-ar strange daca cei ce si-au mutat domiciliul in Timisoara si-ar inmatricula si masina aici. Intelegi ipocrizia “patriotilor” locali sau sa-ti desenez? Dar pana sa-ti desenez, asigura-te ca nu ma mai confunzi, “bai” esti cu aia care fura neplatind impozit.
-
-
Stai că a suparat ultrasii Petrolului :))
Pana la urma cred ca e adevarat, mai ales ca multi sau mutat in comunele de langa.
Poate se trezesc in ultimul ceas si fac ceva pentru oras, altfel ajung la 50 000 locuitori.
Probabil a plecat multa lume in Austria si Germania, acolo a crescut mult nr de romani. Iar banatenii sigur sunt mai atrasi de tarile astea decat moldovenii sau cei din sud. Care au fost si cei care au plecat mai rapid in Italia si Spania, iar acum, de cativa ani, au inceput sa se mai intoarca (mai multi decat pleaca in tarile astea).
Daca sunt luate in calcul si comunrle limittofe, scaderea zonei metropolitane e pe la 20000. Adica orasul a scazut cu 70000, dar suburbiile au crescut cu 50000