Fumător sau nu, toți știm că riscurile „trasului din țigară” sunt mari, aduc bolile mai rapid și le „întrețin”. Fumatul „de tip nou”, țigări electronice? Doctorul pneumolog Cristian Oancea, coordonatorul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie și director medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara vă transmite că țigările electronice fac să crească numărul de pneumonii și infecții respiratorii și sunt doar o… amăgire, sunt la fel de dăunătoare…
„Țigările electronice, cu aburi, dispozitive care încălzesc tutunul sunt mult mai nocive decât fumatul propriu-zis. Țigările electronice fac să crească numărul de infecții respiratorii și de pneumonii. Să nu ne amăgim nici că dacă fumăm țigările acelea „slim” (subțiri) fumăm mai puțin. Fiind țigări mai subțiri, o persoană fumează mai multe țigări și concentrația de tutun și de nicotină este aceiași. S-au făcut studii și s-a arătat că factorul care dă dependență în cazul țigării este nicotina. Pe o scară de unu la o sută, nicotina este la nivelul 99. Noi pe fumători îl tratăm ca și cum ar fi consumatori de droguri grele, deoarece factorul adictiv nicotina este aproape ca și grad de dependență lângă droguri grele, heroina, cocaina, care se situează pe poziția cea mai înaltă pe această «scară»– 100”, a spus doctorul Cristian Oancea.
Ați fumat zece ani? Sunteți deja bolnav. Apare emfizemul pulmonar. Ce este mai trist este faptul că unii copii încep să fumeze de la 12-14 ani…
„Am văzut că tinerii încep să fumeze de la vârste din ce în se mai fragede, unii încep de la vârsta de 12-14 ani. Sunt fumători constanți și înrăiți de la 12-14 ani, ceea ce face ca astmul bronșic, emfizemul să exacerbeze. După 10 ani de fumat orice persoană dezvoltă un emfizem pulmonar, se distrug alveolele pulmonare. O dată început acest proces… acesta este ireversibil, deoarece plămânul nu produce celule care să se regenereze. Să nu uităm de infecțiile pulmonare și bronhopneumonii, sunt duble sau triple la fumători”, mai spune doctorul care se confruntă zi de zi cu fumători care vin să scape de acest viciu.
Doctorii de la Compartimentul de Recuperare Medicală Respiratorie, pe care Cristian Oancea îl coordonează, încearcă prin activitățile care au loc aici să-i facă pe fumători să renunțe la viciu. Doctorii de aici îi știu deja pe cei care au venit la recuperare respiratorie „în vizită” și pe cei care chiar vor să se lase. Încearcă cu toți să atingă ținta finală – o viață fără țigări…
„Niciodată un fumător nu o să se lase de fumat dacă el nu dorește acest lucru. Trebuie să se confrunte cu un aspect medical mai deosebit care să îl sperie, face un infarct, nu mai poate să respire… când apare un cancer e deja prea târziu. La cei care vor să se lase de fumat rata de succes poate să fie undeva la 70 la sută. La cel care vine «de gura» apropiaților, rata de succes este undeva la 10-20 la sută. Eu ca să pot să spun despre un fumător că este fost fumător trebuie să treacă minim șase luni în care persoana respectivă să nu se mai atingă de țigară. Această perioadă de șase luni este cea mai sensibilă, cu cele mai multe cazuri de recidivă”, a spus doctorul Oancea.
Fumatul aduce cu el multe afecțiuni, care mai de care mai complicate și de care se scapă cu greu sau deloc. Pe lângă aceste boli care te macină în interior sunt și semnele exterioare…
„Fumatul îmbătrânește țesutul, avem anumite disfuncții la nivelul cavității bucale din cauza fumatului, apar tot felul de paradontoze, dinți îngălbeniți, mirosul acela de putrefacție pe care fumătorii îl exhalează, crește numărul de riduri, în plus mâna fumătorilor… care este galbenă. Este o îmbătrânire timpurie a fumătorilor. Fumătorii pierd ani de viață…”, a spus doctorul Oancea.
Medicul care se confruntă cu bolile date de fumat zi de zi spune că Legea antifumat a fost o idee foarte bună și că a adus mai mulți clienți chiar și în localurile ai căror proprietari se temeau că vor pierde din „mușterii”. În plus, doctorul Oancea atrage atenția la fumatul pasiv. Dacă o persoană fumează două țigări, persoana de lângă el, soție, copil, iubită, tată, mamă, fumează… una – pasiv, inhalându-i fumul fumătorului… „noxele” rezultate, care sunt cele mai „rele”, gudronul și alte substanțe care nu fac deloc bine…
„Trebuie să ne gândim nu neapărat la fumatul de primă mână, ci la fumătorul pasiv, cel care nu fumează și stă în fumul celuilalt. La două țigări fumate de un fumător tu, cel de lângă el, fumezi o țigară, practic tu inhalezi «gunoaiele», ceea ce evacuează fumătorul”.
Vi se mai face „poftă” de țigară?
Citiți principiile noastre de moderare aici!