Protestul angajaților de la Penitenciarul Timișoara, dar și al colegilor lor din țară, a început încă din 11 aprilie, dată la care au refuzat să mai facă ore suplimentare pentru care nu sunt plătiți sau în schimbul cărora nu primesc zile libere.
“Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, transmit liderii de sindicat ai angajaților din Penitenciarul Timișoara.
Oamenii din sistemul penitenciar cer adoptarea statutului polițistului de penitenciare, publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021, plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice conform legii, actualizarea normelor de hrană și echipament, stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.
În cazul în care solicitările nu vor fi luate în seamă, angajații amenință cu proteste în cascadă în fața penitenciarelor din țară, dar și cu organizarea unui protest la București, protest la care sunt așteptate să participe aproximativ 3000 de persoane.
Penitenciarul Timișoara funcționează în acest moment cu 341 de angajați, deși schema de personal prevede 571 ca fiind standard al unității. Până acum protestului s-au alăturat aproape 200 de persoane dintre cele angajate la Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!