Societatea de termoficare a Timișoara a fost sancționată cu puțin peste 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele de emisii gaze cu efect de seră (EUA), pentru poluarea produsă în 2020. Administrația Fondului pentru Mediu a emis încă din 14 mai o decizie de impunere pentru 106.863.467 lei. Detalii, AICI!
Colterm și Primăria Timișoara nu au banii pentru a plăti statului cele 21,6 milioane de euro și se ia în calcul chiar contestarea sancțiunii. Deocamdată, spune primarul Dominic Fritz, amenda nu îi afectează pe timișorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire. El îi asigură pe oameni că „acum nu este un motiv de panică”, dar spune că primăria nu mai poate plăti la nesfârșit pentru Colterm.
„Este o amendă pentru că anul trecut nu s-au prevăzut bani pentru certificatele CO2. Noi am făcut eforturi uriașe să achităm datorii istorice ale primăriei către Colterm, anul acesta am dat în jur de 90 de milioane de lei deja, cu o parte din acești bani s-au luat certificate CO2 pentru centrul CET. Primăria nu are bani să achite absolut totul, noi plătim acum un credit pentru certificatele din 2019.
Eu am semnalat această situație și guvernului, a fost o speranță să primim o susținere pentru bugetul local, deocamdată nu s-a întâmplat. De aceea și această amendă, se adaugă 106 milioane de lei la cele 300 de milioane de lei care deja sunt datorii la Colterm. Va trebui să analizăm acum ce urmează pentru companie”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
Edilul-șef este ferm și spune că viitorul este al termoficării centralizate, așa cum își dorește și Uniunea Europeană. Spunea încă de marți că va fi încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm, instituția urmând să ajute PMT să „repună pe picioare” sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene”.
„Pentru noi este absolut clar că vrem să ținem termoficarea centralizată în oraș în viață, credem într-un viitor pentru un sistem centralizat de termoficare, asta este și direcția în care merge Uniunea Europeană, însă acum trebuie să restructurăm Colterm, să producem, de fapt, energie și căldură verde, pentru ca, cândva, în viitor, să vindem certificate CO2 și nu să le cumpărăm. Fără o schimbare clară de direcție și fără o soluție pentru datoriile din trecut, va fi foarte greu să continuăm pe acest drum. Prețul certificatelor tot crește. Dacă continuăm, de exemplu, să alimentăm CET cu cărbune, vom fi pedepsiți tot mai mult cu prețul acestor certificate. De aceea ne trebuie inclusiv o retehnologizare și suntem în discuții cu mai mulți. Vom semna un parteneriat cu Banca Mondială, care ne va asista”, ne-a mai spus Dominic Fritz.
Timișoara nu este în pericol să rămână fără apă caldă
Primarul Timișoarei le transmite timișorenilor racordați la Colterm că „acum nu este un motiv de panică”.
„Eu, personal, nu sunt gata să prelungesc agonia datoriilor și rostogolirea datoriilor din anii trecuți, nu mi se pare responsabil în fața timișorenilor, pentru că totuși vorbim de banii timișorenilor, de care avem nevoie pentru investiții și pentru copiii noștri. Nu este un pericol (să rămână Timișoara fără apă caldă – n.r.)”, a completat acesta.
Se analizează, cu ajutorul unor specialiști inclusiv de la București, dacă poate fi luată în calcul insolvența Colterm.
„Pentru o companie de această mărime cu atâtea datorii nu se poate exclude nicio soluție. Insolvența, în primul rând, este un mecanism de protecție, dar acum analizăm, inclusiv cu experți externi. Am discuții și la nivel de București, ne uităm clar și la alte modele și variante, cum au rezolvat problema și vom vedea ce concluzii putem trage”, a mai declarat Dominic Fritz.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEdilul-șef este ferm și spune că viitorul este al termoficării centralizate, așa cum își dorește și Uniunea Europeană
Viitorul are semne bune are, gluma buna. Iar ce isi doresc comunistii de la UE vad ca se pliaza bine cu ce vor hotii de la noi care vor cat mai multe sinecuri si subventii cu aceasta mutare, salarii nesimtite si structura de directori supraincarcata. UE se baga in viata privata a oamenilor si vrea sa ne oblige cat, cand si cu ce sa ne incalizm casele. Ei stiu mai bine decat noi, exact asa cum stiau si tovarasii dinainte de 89.
-
N-are nici o treaba cu comunismul, are treaba cu realitati cat se poate de tehnice.
Centralele de apartament (de care si io eram incantat pana sa studiez mai in detaliu problema) polueaza masiv tocmai in zonele rezidentiale. Asa ca nu-s o solutie. Centralele pe curent sunt o solutie, doar ca reteaua de alimentare cu curent electric nu e pregatita sa duca asa ceva. Asa ca o alternativa realista, fezabila din punct de vedere tehnic, fara efecte secundare nedorite, alta decat incalzirea centralizata, nu prea avem, pe moment.
Exista insa o chestie care face incalzirea centralizata la nivel de oras extrem de avantajoasa. imposibil de batut de catre centralele de apartament, indiferent ca pe gaz sau pe curent, si si decat sobele cu lemne. Anume, orice centrala moderna de incalzire de oras e centrala in co-generare. Adica nu produce doar caldura, ci si curent electric. Si mai arde si gunoaie, pe langa combustibil. Si arderea se face la temperaturi semnificativ mai ridicate decat in sobe ale populatiei sau centrale rezidentiale, cu emisie corespunzator mai mica de poluanti. Si cu posibilitati de filtrare si eliminare a noxelor pe care o centrala de apartament sau o soba cu lemne n-are cum sa le aplice. Toate chestiile astea pe care le face/poate face, pe langa incalzire si-atat, fac ca o centrala de oras sa poata produce caldura mult mai ieftin decat orice soi de centrala mai mica.
In plus, cu o retea de distributie executata ca lumea, pierderile de caldura pot fi pastrate mici. Alea-s date de doi factori: viteza de circulatie a apei pe conducte si izolatia conductelor. Cata vreme conductele n-au infiltratii de apa in izolatie, si consumul de apa calda si de agent termic sunt mari, pierderile de caldura pe-o retea de distributie sanatoasa sunt mai mici decat pierderile pe cos de la o soba prost exploatata, de exemplu.
Asa ca strict tehnic vorbind, fara nici un fel de tras la tema politic, caldura de la o centrala termica de oras poate fi facuta mult mai ieftina decat orice fel de incalzire locala.
-
Multumim! Tare bine ati explicat.Simplu si pe intelesul tuturor.
-
Sunt bucuros ca am citit un post de om normal, fara injuraturi, aberatii si atacuri directe.
-
Teoria suna bine, practic vede orice prost ca incalzirea cu CT de apartament este cu 50% mai ieftina decat cea in sistem centralizat, sistem care la randul sau este subventionat cu peste 50%. Deci costuri cu 75% mai mici cu CT de apartament si ma indoiesc ca va ajuta cogenerarea prea mult (vezi Deva). Unde mai pui ca gazul arde destul de curat, fara fum, il arzi si in casa la aragaz fara prea mari greturi. Daca comparam cu CET-urile care ard pe langa gaz si pacura si carbune, fix la marginea orasului, nici asta cu poluarea nu prea tine. Intreaba pe oricine are centrala de bloc daca plateste mai putin decat la Colterm. Raspunsul e nu!
-
Nu stii ce spui. Apartament 2 Calea Aradului incalzire de la retea 100-150 lei. Iarna. Incalzire de la retea.
-
Din 2008 nu a mai fost scumpita gigacaloria in oras iar scumpirile au fost acoperite din bugetul primariei. Pretul real e mai mult decat dublu. Nici nu se compara cu o centrala de apartament ca sa nu mai zic ca astepti dupa apa calda pana vine pe coloana.
-
-
-
Sau poate ne dorim si noi legiferarea a maxim 18-20 grade temperatura in case cum au tarile pe care se grabesc unii sa le laude.
-
Si cat vrei sa ai? 20 e mai mult decat sufficient pt un organism sanatos
-
-
Foarte bine spus. Centralele de apartament interzise in blocuri de apartamente, condominii. Doar centrale de condominiu eventual, asa se discuta parca la Cluj si in alte orase.
-
Scris mult si nimic concret. Cum polueaza centralele de apartament? Ca la arderea metanului la presiune atmosferica rezulta CO2 si apa sub forma de vapori, total diferit fata de arderea gazului intr-un motor cu combustie interna. Care noxe si in ce procent rezulta la arderea intr-o centrala de apartament? Ai scris povesti cu zane si feti frumosi printre care si primarul, oricare ar fi el de care esti dependent. Eu nu mai vreau asa ceva. Am prins in 2011 zile in mai cu 2 grade afara si caldura oprita ca fusese mai cald in Aprilie. Am prins vecini cretini care inchideau la tot blocul incalzirea sau strangeau din robinet ca ei erau la parter si le ajungea iar la cei de la etajele superioare nu mai ajungea caldura. N-am chef sa ma cert zilnic cu toti cretinii asa ca cel mai bine e fiecare cu ale lui. Si nu in ultimul rand cine va verifica ca filtrele respective de la o centrala care produce tot felul de toxine pentru ca arde deseuri sunt in regula? Statul roman? Hai sa fim seriosi…
-
Sunt o gramada care au crezut minciuna ca CET-ul care arde pacura si carbune este curat, iar centrala de apartament este extrem de poluanta. Uite cati dintre ei comenteaza tot felul de aberatii!
-
-
Se pare ca cel mai sumbru scenariu se va aplica, ne face Fritz datori pe viata prin Banca Mondiala.
-
atat ai inteles?
pana acuma colterm era pe profit?(cu fiica lu dinu instal/nevasta deputatului sandru in ca colterm)
intreba pe orice economist ce este un credit pt. investitie
Fritz, abia asteapta “prietenii” din ue sa cumpere tot ce tine de utilitati prin Ro. Falimentati coltermu, sa se vinda pe 0 lei, apoi acordati in continuare subventii cumparatorului care va cere un pret “de piata” pe gigacalorie, intre timp se vor interzice si centralele, si gata. Ce bine e sa traiesti intr o colonie! doar francezii si nemtii au voie sa fie nationalisti si patrioti, romanii au voie sa fie doar “pro europeni”.
-
Gresit! Au voie sa fie doar iobagi si aserviti, asa cum au fost de pe vremea habsburgilor.
Mergeti pe proiecte Pilot.. In loc de TOT Coltermul / Descentralizati-l pe zone / 4 eventual
Fara Directori si sub directori / Unul singur si 4 sefi.. Iar fiecare sa aibe o sarcina clara..
Habar nu am ..Face-ti ceva!.. Fiecare isi ridica salariul lunar – fara NICI O MODIFICARE luna.. de Luna..
Ba..scuze,..
aveti modificari
Am vorbit ” si am vorbit..si am vorbit..
-
face-ti ? Pe bune? Ai tras chiulul la limba romana, vere?
nu e motiv de panica,imediat suntem in luna iunie, afara vor fi temperaturi mari ,un dus sau o baie rece ar mai trebui facuta de timisorenii mandri ca au primar german… am auzit ca ajuta la circulatie ( a sangelui ca rutiera nu prea la cate gropi sunt)
-
La circulatia neuronilor tai se pare ca nu ajuta.
Specialiști de la București, ăia nu au apa caldă de câțiva ani. Probabil asta se urmărește și la TM.
Banca Mondiala suna a îndatorare, liberalizare=scumpire, reformă =șomeri.
De 20 de ani mi-am montat centrala proprie din cauza pretului mare platit pentru caldura. Toti primarii incompetenti de pana acum nu au gasit o rezolvare si eu platesc tot de 20 de ani subventii pentru parlitii racordati la Colterm. Cati ani mai trebuie sa treaca pana vedeti ca incalzirea centralizata e un dezastru, consuma gaz ca si centrala mea dar cu randament injumatatit. Unde mai pui ca trebuie platite si certificate verzi pe vecie daca se consuma gaz sau carbune in continuare.
-
Parlit esti tu nesimtitule.Plus ca tu poluezi enorm cu cacatul tau de centrala
-
Chiar asa sa fie? Eu cred ca pacura si carbunele ars polueaza mai mult decat gazul ars, dar poate ma insel.
-
Odata intrata in insolventa, SALUT ! Fac ceva pe UE. Nu stiu de ce dar pur si simplu NU mai cred absolut nici o iota din ce spun ciocoflenderii astia cu creierul in palma.
Chiar nu intelegeti ca omul asta isi face treaba, dar nu pt voi!!! El chiar munceste din greu pt interesele straine, fiindca tot ce e ROMANESC si inca in patrimoniul ROMANILOR, trebuie sa dispara in ograda STRAINILOR. Repet, omul chiar munceste!!!
Ok treba ta daca asta vrei asta faci
Muie PSD și toate partidele politice de stânga
Bah esti un idiot sau faci pe prostul ca sa it-i mearga bine herr Do nimik
Performantul DoNimiK,in rol de Terminator din “COLTERM” a facut” COOL’TERMIINAT’ “
PMT si COLTERM trebuiau in fiecare an sa investeasca in reteaua te termoficare a orasului, sa o inoiasac si sa o modernizeze, in schimb s-au facut parcuri si alte investitii inutile care nu erau necesare sau o prioritate, parerea mai multora este ca a fost tinut in starea asta pentru a se sifona bani publici, un fel de justificare, doar se plimbau in Jeep si alete masini de lux , salarii de peste 10 000 lei , vacante te miri pe unde in hoteluri de 5 stele viata DE LUX tata la COLTERM. CINE REZOLVA PROBLEMA COLTERM SI INTRADEVAR PE VIITOR SE VA AJUNGE SA SE VAND CERTIFICATE VERZI IN LOC SA LE CUMPERE CA IN STRAINATATE …….VA FI O MARE REALIZARE PENTRU ORAS.Doamne ajuta!
Din pacate in ultimii 15-20 s-au acumulat datorii imense.Colterm trebuie reorganizat si remodernizat.Centralele pe apartament nu sint o solutie(ft poluante)..Cine are centrala si vrea sa aiba 24-25 grade in casa,plateste aceasii suma ca la Colterm.Faci economie ,doar daca nu depasesti 22 grade.Nu mai vorbim de faptul ca unii care isi pun centrale,nu izoleaza tevile de incalzire ,care le trec prin apartament si asa se incalzesc pe banii altora.Centralele pe bloc sau un Colterm modernizat ar fii solutia ideala.
-
Si noi traim intr-o lume ideala cu politicieni ideali, angajati la colterm ideali, directori ideali, vecini ideali si asa mai departe. Fix de asta solutia ideala nu merge si atunci fiecare are centrala lui, controrul lui, temperatura lui, factura lui. Iar asta ca centralele polueaza enorm e o mare magarie inventata. Si parca vad ca cei care striga umbla cu dizal prin oras. Iar dobitocii de la UE care legifereaza habar nu au de nimic tehnic ci sunt niste politruci care servesc anumite interese. Cand vine vorba sa se bage in viata oamenilor sunt exact ca iubitii nostri conducatori dinainte de 90.
Vad ca sunt o multime de ecologisti aici care demonstreaza “negru pe alb” ce poluante sunt centralele de apartament.
Pentru cine este curios, acum aproximativ 10 ani au facut olandezii un studiu cu privire la centralele de apartament. Concluzia a fost ca centralele pe gaz moderne sunt printre cele mai “curate” procese care ard ceva sa faca caldura. Un fel de Euro 7 sau 8 sau cat vreti voi la masini.
As dori ca aceeasi “ecologisti” sa analizeze:
– cat de “curate” sunt procesele folosite de Colterm, carbune/pacura
– cat de curate sunt multimea de autoturisme diesel de 10-15-20 de ani care circula prin Romania. Multe cu EGR “off”, fara catalizator…doar cand merg la RAR mai primesc cate o piesa “imprumutata” ca sa “treaca” RAR-ul. Poate gasesc o metoda sa elimine aceste autoturisme “cancerigene”