Deși în prezent aceasta este cunoscută ca „Monumentul Ostașului Necunoscut” sau „Monumentul Ostașului Român”, la dezvelirea făcută pe 30 decembrie 1962 statuia primise denumirea de „Monumentul ostașului sovietic eliberator”. Numele a fost schimbat de abia după Revoluția din 1989. Tocmai de aceea, la dezbaterea de miercuri, majoritatea celor care au luat cuvântul s-au plasat de partea mutării acesteia.
O opinie asemănătoare are și prefectul județului Timiș, social-democratul Mihai Ritivoiu. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta îi cere primarului Dominic Fritz să inițieze demersurile pentru mutarea statuii și, eventual, să discute cu cei de la Facultatea de Arte pentru realizarea unui nou ansamblu în locul actualei statui.
„Îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu. Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva”, scrie Ritivoiu.
Prefectul cere proiect de hotărâre
Argumentul principal evocat de prefect ar fi simbolistica asociată cu statuia din Parcul Central, iar o simplă schimbare a plăcuței, consideră Ritivoiu, nu este suficientă pentru a altera această asociere. Prefectul spune și că un proiect de hotărâre în acest sens ar putea fi înaintat chiar de grupul social-democrat din Consiliul Local Timișoara, în cazul în care nu se ocupă de acest lucru executivul.
„Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl inchină ostaşului român. Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc. Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei.
Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat. PSD Timișoara, organizația pe care o conduc, va vota orice inițiativă a conducerii primăriei ce respectă principiile de mai sus. Dacă nu se întâmplă nimic, vom promova noi un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local Timişoara”, mai precizează prefectul.
Dezbaterea de miercuri
Dezbaterea publică privind amplasamentul „Monumentului Ostașului Necunoscut” a avut loc miercuri, 17 mai, de la ora 18:00, la Muzeul Apelor. Au participat, pe lângă prefectul Mihai Ritivoiu, și primarul Dominic Fritz, arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan, și șeful statului major al Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere, colonelul Jianu, dar și mai mulți reprezentanți ai societății civile.
„Discuțiile au fost polemice, însă a existat o opinie majoritară privind mutarea acestui monument într-un alt spațiu și redarea acestuia semnificația și simbolistica sugerată de artistul care a realizat acest monument. Va fi un drum lung până la luarea unei decizii, însă speranța noastră este că am demarat un proces care va duce la o rezolvare care să fie în aprecierea majorității timișorenilor”, transmit pe rețelele de socializare, după dezbatere, reprezentanții Inițiativei Timișoara.
„Gest de falsificare a istoriei”
Anterior, tot aceștia prezentau și un scurt istoric al statuii dezvelite la finalul anului 1962. Concluzia reprezentanților organizației era că, în prezent, printr-o simplă schimbare a denumirii, nu se face altceva decât să se „falsifice istoria”.
„Sculptorul Ion Vlad a primit de la autoritățile comuniste misiunea de a realiza un monument sub denumirea «Monumentul ostașului sovietic eliberator», pe care l-a dezvelit pe 30 decembrie 1962. Prin urmare, imaginile sugerate de artist pe monument acesta evocă lupta soldaților sovietici «de eliberare». Faptul că mai toate armatele din țările socialiste purtau echipamente asemănătoare, prin urmare și soldații Armatei României, nu înseamnă că frescele de pe monument ar prezenta ostași români!
După 1990 a avut loc un furt de identitate, înlocuindu-se denumirea și simbolistica monumentului pentru a nu deranja sensibilitățile victimelor comunismului. E un fake care a devenit un simbol local în fața căruia, cu ocazia evenimentelor de importanță națională, suntem nevoiți să ne închinăm și să ne reculegem. E o cumplită ironie a sorții să comemoram eroii romani în fața unui monument al invadatorului. Nimeni nu spune că trebuie demolat acest monument, însă e strigător la cer sa îl transformi în simbol al eroilor români, în orașul Revoluției Române. Dincolo de controversa simbolistică, suntem în fața unui gest de falsificare a istoriei”, transmit, mai exact, reprezentanții organizației.
UPDATE. Dominic Fritz răspunde solicitării prefectului de Timiș
După ce prefectul Mihai Ritivoiu i-a solicitat să facă demersuri pentru mutarea monumentului, primarul Dominic Fritz răspunde printr-un apel la calm. Edilul-șef al Timișoarei consideră dezbaterea de miercuri, la care de altfel și el a participat alături de prefect, este doar un prim pas în găsirea unei soluții pentru statuia cu simbolistică sovietică. Și pentru amenajarea ulterioară a spațiului din Parcul Central.
„Eu cred că Timișoara trebuie să își asume dezbateri grele, uneori incomode și provocatoare. Prezența unui monument care a fost ridicat pentru a onora armata sovietică ne confruntă cu întrebări grele despre identitatea și istoria Timișoarei. O posibilă decizie politică despre mutarea sau distrugerea unui monument din trecut nu trebuie să fie la începutul, ci la sfârșitul unei dezbateri ample în comunitatea locală.
Aseară a fost o primă rundă de discuții, cu opinii diverse, uneori contradictorii. Eu, ca primar, îmi doresc ca această dezbatere să continue până când la nivelul comunității avem o soluție bine conturată în ceea ce privește nu doar soarta monumentului ci și a ceea ce punem în loc. Dezbaterea nu e doar despre trecutul nostru, ci este mai ales despre viitorul nostru”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Trimite articolul
XDupa ce au lichidat intreprinderile Electromotor, Electrotimis, FAEM, UMT, BANATUL, MODERN,SOLVENTUL, I Iunie s.a.m.d in nuele econoliei de piata, au last in paragina bazele sportive si sportul, acum au trecut la monumente , la negarea istoriei. Cat mai trebuie sa asteptam pana schinbati numele municipiului ?
-
Tara arde si baba se piaptana!
Sa construiti ceva, nu? Doar sa daramati? A plouat cu sensuri giratorii in Timi si in imprejurimi. De ce nu puneti cate o statuie sau ceva in ele? Numai sa nu fie fetite cu putzulica cum a facut Pletea. Sau macar cate un catarg cu drapelul tarii.
Voi chiar nu aveți ceva mai bun de făcut ?
Care revolutie???
Vai de capul meu . No ăștia chiar îs bătuți în cap.
As propune d-lui prefect sa se ocupe mai intii de centura, legăturile cu autostrada, autostrada spre Belgrad iar cind sunt toate gata , sa mute statuia la intersecția centurii cu A9.
Țara arde, mucea mută statui…
Nu trebuie mutata statuia ,trebuie REMODELATA.
Dat jos ,, IVAN ” cu totul si pus in locul lui pe acelasi soclu de exemplu – VOIEVODUL GLAD ( Domnitor banatean ) sau un domnitor ROMAN ( Statuie ecvestră ) cum au toate orasele mari ….IMPORTANTE
Nu avem in oras un monument important doar cateva busturi …..atat.
Este mult mai eficient financiar decat relocarea , parerea mea.
-
Bustul lui cirpaci mai lipseste
-
O statuie a lui Eugeniu de Savoya ar fi cea mai nimerita. Evident, insa, nu ar fi pe gustul celor mai recenti “eliberatori” ai orasului.
“eventual, să discute cu cei de la Facultatea de Arte pentru realizarea unui nou ansamblu în locul actualei statui” – adică fabrica de antitalente pseudo-artistice să facă un nou monument? Nu mulțumim?
Bate vantul grav de tot a plictiseala in instutitiile alea daca le vin in cap astfel de teme ca fiind prioritare!
Sa zica ce face el ca prinfect, nu sa dea indicatii la altii. Da el bani din buzunarul propriu? Cata nesimtire, poate poate mai ciuguleste nistr voturi.
Bă! Care i-ați pus un bob de mazăre la prefect sub saltea? Vedeți că nu doarme bine și pe urmă e morocănos toată ziua…
Pe mine nu ma deranjeaza atat numele, care se poate schimba oricat, e tot degeaba. Ma deranjeaza stilul proletcultist al statuii. Idealizarea fictiunii eliberarii pasnice si a demnitatii armatei – cand stim cu totii ca asa ceva se vede doar la defilari. In rest…
S-a trezit si somnorosul de prefect! Este cea mai arzatoare cestiune mutatul statuii! Alte probleme nu-l bantuie pe onoratul. Tara arde si baba se piaptana! Statuia sta de 60 de ani acolo si musai s-o mute Frtz. Rusinoasa propunere.
Eu cred ca PSD-ul si/sau guvernul coace ceva, si l-au pus pe Ritivoiu sa ne dea un os de ros, ceva de comentat. Cam asa facea si Robu, mai arunca un studiu de fantana cantatoare luni si marti, iar vineri baga o sedinta fulger anuntata cu 14 secunde inainte in care se aprobau 100 de milioane subventie catre Colterm.
Sa zicem ca soldatul era ucrainean, din “Frontul II ucrainean”
Acuma poate sa ramana statuia acolo?!?!?
Imi vine sa incalc principiile de moderare spunand “niste cuvinte”, dar ma abtin, mai Ritivoi si mai Fritz. Sa va fie rusine
-
Spune’le!
Cine a facut rost de ăsti doi ?!să i ducă inapoi de unde au venit…lăsați Timișoara așa cun este …
Dupa chestiunea cu steagurile, tov prefect reapare in atentia publica cu una legata de statui. Grele problematici pe capul lui…
Pe vremea lui Caragiale, pe langa numaratul de steaguri pana iese numarul dorit, se infiintau si comitete ale statuilor ca sa fie cat mai multe functii de conducere. Propun asadar sa se faca o astfel de instituie si sa il punem pe Ritivoiu presedinte (oricum se poarta cumulul de functii). Cu asa specialist in steaguri si statui cine mai poate spune ca Banatu’ nu-i fruncea?
Eu as propune sa faca o statuie la robu, doar sa il includa si pe el in ciment, doar el s-a ocupat sa il reconditioneze cu 2 milioane de euro… 😉
Este deranjanta si anacronica .
Ca de obicei este o forma fara fond…daca nu mai avem de a face cu sovietizarea .
Insa mare atentie la ce se pune in loc .
Acolo locul este reprezentativ si incarcat de istorie-depinde care parte a ei ne reprezinta .
Daca aviatorii americani au ceva monumente prin sinaia si bucüresti dupa ce ne-au bombardat, daca romanii au un monument in cimitirul de langa stalingrad(nu ne-am dus cu daruri acolo, asa cred), zic ca poate sa ramana si monumentu asta. indiferent de armata, soldatul isi serveste patria, si nu prea e de drag pe campul de lupta. din partea mea sa se faca un monument si pentru nemti, atata timp cat NU se glorifica ideologia nazista, asa cum nici monumentu asta NU glorifica vreo ideologie bolnava.
ps: bine ca incepe lumea sa-si cunoasca prioritatile totusi si nu ne apucam de nebunia din vestul “civilizat” cu daramat statui. sper. macar in timisoara, ca pe aiurea prin tzara, nu dau nume de orase, sunt unii care au “idei” crete, ii incürca de la domnitori romani la “scoala ardeleana” si diversi oameni de cultura.
Iar despre ritivoi si frigz… pentru ei cu dedicatie:
#🤪
Degeaba i’au schimbat denumirea, tot sovietic a ramas. Lupul isi schimba p~arul.
Sa eliminam si ce tine de nemti ca a facut Hitler mult rau…
-
Cel putin la fel de rau ca sovieticii, desi statistic mai putin.
-
nu, ca hitler e bun acum, aia zice propaganda ioropiana de azi
Penibil!
Nepricepuți au ajuns să ducă lupte cu statuile.
Penibil!
Caraghioșii și nepricepuți ăștia au început să ducă lupte cu statuile.
Si…. ceva productiv faceti si voi pentru orasul asta?
Mai sunt si-n Asia mica unii care darama statui. Eu zic sa demolam si Casa Poporului, ca numai redenumirea nu e destul… noaptea mintii.