Agitație mare pe Podul Mihai Viteazul! Angajații STPT, chemați chiar de primarul Nicolae Robu, au tăiat primele cabluri aeriene, sub ochii angajaților de la firmele proprietare ale firelor care atârnă pe stâlpii din oraș. La fața locului au venit și șefii STPT, dar și Culiță Chiș, șeful Direcției Generale Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități din cadrul PMT. Operațiunea „Ghilotina”, anunțată de mulți ani de Robu, a început haotic. Angajații STPT au urcat cu utilajele pe trotuare, au blocat accesul pietonilor și al mașinilor, dar nu au semnalizat lucrările începute, astfel că pietonii au fost nevoiți să circule pe carosabil și să se ferească de cablurile care au fost tăiate deasupra capetelor lor.
„Am anunțat destul de demult și am reanunțat și tot reanunțat că vine momentul în care declanșăm pur și simplu o campanie de tăiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor să le ducă în subteran. Au fost notificați, răsnotificați și, din păcate, niciodată nu s-au dovedit constructivi. Ne-au periclitat mai multe proiecte, când am fost nevoiți tot așa să recurgem la ghilotină pentru a ne putea încadra în termene, întrucât ei n-au catadicsit să vină și să-și ducă în subteran cablurile. Au auzit și acum au venit și unii proprietari care își taie singuri cablurile”, a anunțat Robu, chiar în timp ce angajații Societății de Transport Public Timișoara tăiau primele cabluri.
La un moment dat, Robu a urcat în nacela unui utilaj și a tăiat și el un cablu, unul destul de mare, care a lăsat fără internet și cablu TV sute de abonați, spun reprezentanții operatorilor de servicii. Chiar după ce a tăiat firul atârnat pe stâlpul de lângă Parcul Justiției, primarul a strigat „Victorie!”.
„Nu știu câți vor fi afectați, mie îmi pare rău pentru cetățeni, pentru că ei nu au nicio vină, ei sunt abonați la diverși operatori, pentru diverse servicii, de vină sunt furnizorii respectivi, că nu îi respectă pe abonații lor, că dacă i-ar fi respectat nu ar fi creat această situație. Noi ce să facem, să tolerăm la nesfârșit ca orașul să fie plin de cabluri aeriene? Încă administrația precedentă a avut o hotărâre cu un prim deadline pentru introducerea cablurilor în subteran, eu sunt primar de șase ani. Și oricâte rugăminți le-am adresat, oricâte notificări, apeluri prin mass-media, în discuții directe, rezultatul a fost același, nu s-a făcut nimic. Ei bine, se va face cu ghilotina dacă nu merge cu vorba bună. Vom continua și nu ne vom opri până când nu vom scăpa orașul de cabluri aeriene. În 2021 vom fi Capitală Europeană a Culturii. Noi nu vrem să lăsăm orașul fără internet, fără televiziune și fără telefonie, dar vrem să arătăm că suntem hotărâți să rezolvăm această problemă, chiar cu prețul de a crea anumite neplăceri. Nu suntem noi de vină, sunt de vină furnizorii de servicii, proprietari ai cablurilor, care nu respectă orașul și nu-și respectă abonații”, a explicat edilul-șef.
Potrivit șefului Direcției Generale Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități din cadrul PMT, 12 firme dețin cabluri în oraș. Culiță Chiș spune că a informat toate societățile, chiar și în scris, dar până acum operatorii de servicii nu s-au sinchisit să-și taie păienjenișul de fire.
„Sunt în jur de 12 firme care dețin cabluri, au fost notificate în scris conform legii. Din acest moment se taie și nu au decât să suporte consecințele. Se taie până la catedrală și apoi toată zona centrală. Ei ar trebui să știe că le tăiem, au văzut că nu ne jucăm”, a spus Chiș.
Reprezentanții UPC și ai unei firme cu care colaborează Vodafone au fost și ei la fața locului. Sebastian Huluță, din partea UPC, spune că i-au fost afectați între 800 și 1.000 de abonați, dar nu persoane fizice.
„La noi sunt afectați între 800 și 1.000 de abonați, doar pe partea de business. Nu avem persoane fizice afectate. Eu nu m-am ocupat de relația cu primăria, știu că au mai încercat, s-au făcut anumite tronsoane subterane pe porțiuni. Așteptăm să vedem până unde se taie, să găsim o variantă, dacă există. Poate să dureze o zi, poate să fie o săptămână sau o lună, chiar mai mult. În acest timp se stă fără servicii”, ne-a spus Sebastian Huluță, reprezentant UPC.
Aleksandar Stancovic, din partea firmei cu care colaborează Vodafone, spune că angajații STPT au tăiat cabluri care alimentează stații de telefonie mobilă. El îi acuză pe reprezentanții PMT de incompetență și spun că la Cluj s-a putut rezolva problema păienjenișului de cabluri, dar la Timișoara nu, deși se discută de câțiva ani buni despre aceasta.
„Foarte mulți oameni vor fi afectați. Unele cabluri care sunt aici sus și au fost tăiate alimentează stațiile de telefonie mobilă, iar acestea nu mai emit semnal pe telefonia mobilă. Dacă putem să le mutăm prin alte părți, le vom muta, dacă nu, nu, asta este. Nu știu să vă precizez cât timp vor sta abonații fără servicii, poate să fie și luni de zile. Există și cabluri de telefonie mobilă, televiziune, internet. S-au făcut somații, dar nu se poate de pe azi pe mâine să băgăm cablurile în pământ, nu este așa simplu. Trebuia primăria să acceseze fonduri europene și să facă canalizație. În cinci ani de zile rămânea canalizația primăriei și primăria câștiga un ban. Nu i-a interesat asta. La Cluj, de exemplu, de ce s-a putut? Aceiași distribuitori care au cablurile pe stâlpi sunt și la Cluj, acolo de ce s-a putut în parteneriat cu primăria să se facă canalizație. S-au încercat discuții cu primăria pe această temă, dar se pare că nu avem cu cine discuta, oameni incompetenți la primărie, ăsta e adevărul. Dacă erau oameni competenți, cablurile erau demult îngropate în pământ, a spus Aleksandar Stancovici, din partea firmei subcontractante a Vodafone.
Potrivit operatorilor de cabluri, doar în 5-10% din oraș au fost îngropate cablurile aeriene în subteran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!