La inaugurare au venit şi unii locuitori din cartier, câţiva copii, care nu dormeau la ora 21… Fântâna în formă de soare a fost apreciată de cei prezenţi, iar primarul Timişoarei a contemplat jocurile de lumini şi apă aproape un sfert de oră, după ce a apăsat butonul telefonului pentru a porni “minunăţia”.
Investiţia a fost aprobată în consiliul local în primăvară, la iniţiativa primarului Nicolae Robu. Astfel, s-a realizat o fântână în formă de soare, cu nouă bazine, unul rotund în mijloc şi altele care să imite razele soarelui de jur împrejur. Din aceste bazine ţâşneşte apa, pe jocuri de lumini colorate. Sistemul poate fi controlat de la distanţă, de pe calculator sau chiar telefon mobil. În ansamblul fântânii sunt o mulţime de duze comandate individual. Preţul a fost stabilit prin licitaţie. Fântâna e prevăzută cu lumini la fiecare duză, la fiecare ţâşnitoare, cu comandă distinctă. De lucrare s-a ocupat firma Somhidros, valoarea contractului fiind de 326.795,9 lei fără TVA, peste 90.000 de euro cu TVA.
Acum sunt programate 17 jocuri de apă şi lumină. Fântâna cuprinde 57 de duze cu tot atâtea electrovalve, iar totul este comandat individual. Din sistemul informatic se pot face orice variante de jocuri.
“Mă bucur că ceea ce este programat acum, cele 17 jocuri, sunt apreciate, sunt adulţi, sunt copii, care au vorbit doar la superlativ. A fost şi un număr de lucrători spanioli, care au lucrat exemplar. Aveau de învăţat şi unii muncitori de-ai noştri de la ei. I-am găsit pe muncitorii spanioli lucrând aici şi sâmbăta şi duminica, şi pe ploaie”, a spus Robu.
Investiţii noi de acest tip vor fi în 2015 şi 2016 şi în alte cartiere ale orașului.
“Am venit cu acest concept de amenajare completă a unui cartier. Şi aici avem câteva străzi finalizate, pe care sunt extrem de multe locuri de parcare, maşinile sunt ţinute într-o ordine desăvârşită de către cetăţeni, aşa cum le place lor să spună: ca-n Germania”, spune primarul.
Fântâna va funcţiona până când vor scădea temperaturile şi va fi oprită, cel mai probabil, în zilele de iarnă, la ora 23. În timpul verii, fântâna va funcţiona pe parcursul întregii zile, iar noaptea, până la ora 24-1, cel mai probabil. Reprezentanţii primăriei se vor consulta cu cetăţenii din zonă în ceea ce priveşte stabilirea programului fântânii. Robu nu a renunţat nici la ideea realizării fântânii de pe Bega, dar, deocamdată, are în plan proiecte de infrastructură.
Surprizele nu s-au terminat în ceea ce priveşte cartierul Soarelui.
“În această iarnă vom încerca să facem şi un patinoar aici, în această piaţetă”, spune Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
Cum arata fantana-soare de peste 90.000 de euro? A fost deja pornita
Citiți principiile noastre de moderare aici!