Joi, E.ON a oprit robinetul către societatea de termoficare, din cauza unor datorii neachitate în valoare totală de 7 milioane de lei. Reprezentanții Colterm ne spuneau că vor achita o parte din această datorie de îndată ce primesc garanția pentru certificatele verzi cumpărate de la Oradea, plătite tot de primărie, în rate, până în septembrie. Ultima tranșă de bani a pornit către Termoficare Oradea chiar joi. Aceasta nu este însă singura problemă a Colterm, care a avut până joi conturile blocate.
Oficialii societății susțineau că sistemul mai poate furniza apă caldă până inclusiv în noaptea de joi spre vineri și că se bazează pe garanția pe care trebuiau să o primească de la Oradea pentru a plăti măcar 2 milioane de lei către E.ON.
Primarul Nicolae Robu susține că a rezolvat iarăși problema gazului și că nu se va ajunge la ce e mai rău.
„Am încheiat o înțelegere cu conducerea E.ON GAZ ROMANIA privind reluarea furnizării de gaz către compania de termoficare a Timișoarei, COLTERM. Am explicat convingător că situația financiară critică a Primăriei Timișoara e la final, că în zilele următoare, până la sfârșitul lunii septembrie, vom încasa sume mari ca taxe și impozite locale de la firme, mai general zis de la persoane juridice și vom achita toate restanțele de plată semnificative, către toți partenerii și cu prioritate către E.ON GAZ ROMANIA. (…) Stimați timișoreni, cu toate greutățile în cârcă am făcut extrem de multe lucruri în acești ani și vom continua să facem, în condițiile în care am avut și de redresat toate societățile primăriei, în afară de Aquatim, singura care mergea bine”, le-a transmis Robu celor peste 60.000 de abonați la sistemul centralizat de încălzire.
Vă reamintim, a fost pentru a treia oară anul acesta când societatea de termoficare este penalizată de compania E.ON Gaz. În februarie, E.ON a redus parametri de gaz, în iunie l-a oprit de tot, iar acum a închis din nou robinetul. În iunie a fost redeschis robinetul tot după o intervenție a primarului.
În luna aprilie a acestui an, Consiliul Local Timișoara a decis că primăria va plăti 15 milioane de lei către Termoficare Oradea, pentru certificate pentru gaze cu efect de seră (EUA) ale Colterm. Acestea erau obligatorii, iar dacă nu le avea, Colterm risca o amendă de 25 de milioane de euro și, implicit, falimentul. Banii s-au plătit în rate, septembrie fiind ultima lună de plată, lună care înseamnă și recuperarea garanției de la Termoficare Oradea.
Colterm mai are aproximativ 61.000 de abonați în Timișoara, atât persoane fizice, cât și juridice.
UPDATE. E.ON nu a deschis încă robinetul de gaz către Colterm
Unii timișoreni au rămas deja fără apă caldă, însă în unele zone din Timișoara, unde consumul nu este atât de mare, încă mai curge apă călduță la robinete. O spune directorul Colterm, care susține că E.ON încă nu a deschis robinetul de gaz. E nevoie de o hârtie prin care Colterm se angajează că plătește luni o parte din datorie, care încă n-a ajuns la Colterm. În orice caz, de îndată ce va fi pornit iarăși gazul, vor mai trece câteva ore până se va încălzi apa la toți abonații societății de termoficare.
„A fost o înțelegere, s-a înțeles domnul primar cu cei de la E.ON. Așteptăm o anexă la contract, iar luni vom vira 2 milioane de lei. Când semnăm anexa, atunci pornesc gazul. Nu au pornit încă gazul, apă caldă cred că încă există la robinete, sunt anumite zone unde consumul a fost mai mare, dar eu mă uit tot timpul pe parametri și sunt mai multe surse în oraș cu parametri la 35-36 de grade. După ce pornesc robinetul cred că durează o oră sau o oră și un pic până pornim termoficarea. Nu putem folosi combustibil alternativ din cauza consumului redus de energie termică. Eu estimez că în câteva ore orașul o să aibă apă caldă din nou”, a explicat Emil Șerpe pentru Tion.ro.
UPDATE 2. A fost deschis robinetul de gaz, apa caldă revine pe la ora 15
E.ON a deschis robinetul de gaz către Colterm puțin după ora 13.30. Acest lucru înseamnă că aproape de ora 15 toți timișorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor avea apă caldă în parametri normali, ne-au asigurat reprezentanții Colterm.
Aceștia au reușit să trimită documentul semnat către E.ON, care a fost de acord că societatea de termoficare se angajează să plătească 2 milioane de lei din datorie până luni, în 17 septembrie. Colterm așteaptă ca Termoficare Oradea să deblocheze garanția plătită de Colterm pentru certificatele verzi și apoi să vireze banii în conturile E.ON.
UPDATE 3. E.ON Energie România reia furnizarea de gaze naturale către Colterm, începând de astăzi, 14 septembrie
Potrivit reprezentanților E.On Energie România, compania va relua ”furnizarea de gaze naturale către Colterm, începând de astăzi, 14 septembrie, ca urmare a asumării de către Primăria Municipiului Timişoara a unei plăţi către societatea de termoficare, constând în suma restantă a tranşelor de plată, conform convenţiei de plata şi garantare tripartite. În baza angajamentului, restanţa va fi achitată către furnizor până luni, 17 septembrie a.c., ora 15:00.”
E.ON Energie România a sistat joi, 13 septembrie a.c., volumele de gaze naturale livrate către Colterm din cauza nerespectării convenției de plată.
”E.ON Energie România şi-a îndeplinit toate obligațiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, compania noastră a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor.
Ne exprimăm încrederea că societatea Colterm şi Municipiul Timişoara vor identifica o soluţie viabilă de plată a datoriilor, în conformitate cu obligaţiile asumate prin convenţiile semnate”, transmit reprezentanții companiei energetice.
[related-post post_id=”2109392″]
[related-post post_id=”2066647″]
[related-post post_id=”2030045″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!