Primarul Nicolae Robu a declarat că motivul pentru care se concentrează atât de mult asupra infrastructurii rutiere este dat de numărul de mașini înmatriculate în Timișoara.
„125.195 sunt mașini înmatriculate în Timișoara. Dintre acestea, 116.329 sunt autoturisme, scutere, motociclete. Asta înseamnă că avem câte o mașină la câte 2,66 locuitori. Timișoara are 320.000 de locuitori. Avem de departe cel mai ridicat grad de motorizare. Adăugați încă 20.000 de mașini, după estimarea mea, cu numere de Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Arad mai puține. Sunt mașini ale unor cetățeni care sunt timișoreni, numai că au venit cu mașinile cu numere de înregistrare de acasă. Înțelegeți de ce acord atâta importanță infrastructurii de mobilitate?”, a afirmat edilul.
În urmă cu un an, într-o postare pe Facebook făcută tot de primar, numărul mașinilor din Timișoara era, însă, mult mai mare.
„Câte mașini sunt în Timișoara și cum a evoluat numărul lor? La ora actuală, în Timișoara sunt înregistrate 160.359 autovehicule, cu aproape 14.000 – în procente cu aproape 10% mai multe decât au fost în 2012, când erau 146.605. În anii scurși de atunci, s-au făcut 64.144 noi înmatriculări, dar și 50.390 radieri, astfel încât creșterea în cifre absolute a fost de 13.754”, scria, în decembrie 2016, Nicolae Robu pe Facebook.
În cifre absolute, asta înseamnă că numărul autovehiculelor din Timișoara a scăzut în doar un an cu 35.000. Primarul a uitat, însă, de această postare și nu a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru și dacă, în condițiile acestei scăderi masive, Primăria Timișoara ar trebui să se focuseze pe transportul în comun sau pe realizarea de piste de biciclete.
UPDATE: Cifrele celor de la Primăria Timișoara nu includeau și persoanele juridice
Primarul Nicolae Robu a revenit cu precizări, după ce tion.ro a publicat acest articol. El ne-a transmis că acele cifre pe care le-a prezentat în conferința de presă nu includeau și mașinile deținute de persoanele juridice. Astfel, cifrele exacte, conform edilului-șef al Timișoarei, sunt după cum urmează. Cele 125.195 de autovehicule sunt înregistrate în Timișoara pe persoane fizice, iar la acestea se adaugă un număr de 35.303 mașini înregistrate pe persoane juridice. Ceea ce conduce la un total de 160.498, cu doar aproximativ 100 de autovehicule mai mult decât anul trecut.
Robu ne-a dat și explicația pentru această creștere nesemnificativă de autovehicule, de anul trecut până anul acesta.
„Am pus presiune mare pe cei care își lăsau mașinile între blocuri și i-am amenințat cu amenzile și, probabil, un număr important și le-au radiat”, a afirmat primarul Timișoarei.
El susține, însă, că percepția timișorenilor este în continuare că numărul mașinilor a crescut în municipiu, însă acest lucru se datorează celor care tranzitează orașul și celor care locuiesc și lucrează în Timișoara, dar au mașini înregistrate în alte județe.
„Sunt foarte multe mașini care nu sunt înscrise la Timișoara. Noi simțim în trafic că sunt mai multe și acest lucru se vede și în parcările pe care noi le-am realizat între blocuri. Dacă la început erau câteva mașini, acum sunt 10-15 care nu au unde parca”, a mai spus Robu.
Primarul Timișoarei s-a declarat, însă, pentru implementarea unor programe de educare a șoferilor și încurajare a folosirii trasnportului public și a mijloacelor de transport alternative.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1745177″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!