În acest moment, preţul de producţie, transport şi distribuţie al gigacaloriei la Colterm este stabilit la 325,82 de lei, însă preţul de facturare către abonaţii societăţii de termoficare este de 252,17 lei. Diferenţa între cele două preţuri o reprezintă subvenţiile acordate anual de Primăria Timişoara. Robu a declarat că toate preţurile materiilor prime folosite în producerea gigacaloriei s-au mărit în ultimii ani, iar, pentru păstrarea preţului la gigacalorie facturat populaţiei, este nevoie de creşterea subvenţiei pe care Primăria Timişoara o acordă Colterm.
„Dincolo de cerinţele pe care le avem faţă de echipa managerială de la Colterm trebuie să înţelegem că această societate a Primăriei Municipiului Timişoara nu poate rezista din punct de vedere economic fără creşterea preţului la abonat la gigacalorie, decât dacă se creşte subvenţia din partea Consiliului Local Timişoara. Cum eu am promis cetăţenilor că nu vom majora preţul la gigacalorie, ci că vom lua măsuri pentru reducerea lui cu 25 la sută în condiţia păstrării preţului la gaz, păcură şi cărbune. Voi solicita Consiliului Local Timişoara să crească subvenţia per gigacalorie. Cu cât, nu vă pot spune acum. Urmează să facem o analiză temeinică a lucrurilor. Noi recunoaştem în momentul de faţă dorinţele, nu şi putinţele. Vom avea grijă ca la întocmirea bugetului local să luăm în calcul şi această creştere a subvenţiei”, a spus Robu.
În mod normal, acest lucru ar însemna şi creşterea preţului de producţie a gigacaloriei, însă primarul a explicat că mărirea subvenţiei ar putea chiar să însemne o scădere a preţului facturat către populaţie.
„Aveam de ales între falimentul Colterm, creşterea preţului la gigacalorie la abonat şi creşterea subvenţiei. Eu optez pentru varianta trei”, a mai spus Robu.
Primarul s-a ferit să ofere orice fel de cifre legate de acest subiect, în afara preţului actual de producţie, transport şi distribuţie a gigacaloriei, care este de 325,82 şi cel de facturare către timişoreni, care este de 252,17 lei.
Primarul nu a putut preciza nici care este subvenţia actuală acordată Colterm de către Primăria Timişoara şi nici cu cât va creşte aceasta anul viitor. Cert este că subvenţia va fi acordată din bugetul local, deci tot din banii încasaţi din taxele şi impozitele plătite de timişoreni.
„Trebuie să facem toate eforturile pentru a eficientiza Colterm, pentru a reduce drastic tinzând spre zero costurile nejustificate, atât de natură tehnologică, cât şi de natură organizatorică, respectiv de personal. Colterm trebuie să devină o societate viabilă pentru că s-au investit şi sunt în curs de investiţie sume uriaşe în această companie şi trebuie făcut astfel încât, în cel mult doi ani, să fie mult mai convenabil să fii abonat la Colterm decât să ai centrală proprie, în condiţii de confort termic similar”, a concluzionat Robu.
O decizie finală în această privinţă urmează să fie luată în următoarele săptămâni şi va trebui să fie aprobată şi de Consiliul Local Timişoara.
UPDATE: Robu – preţul real al gigacaloriei este de 380 de lei
Primarul Nicolae Robu a revenit cu precizări legate de preţul real al gigacaloriei produse de Colterm. Astfel, dacă preţul de producţie aprobat este încă de 325 de lei, costurile reale ale societăţii de termoficare pentru producerea unei gigacalorii sunt de 380 de lei.
Edilul a făcut aceste precizări în contextul în care a fost întrebat de mai multe ori în timpul conferinţei de presă care este preţul real de producţie al gigacaloriei la Timişoara, în condiţiile în care era imposibil ca acesta să rămână mai mulţi ani la 325 de lei, în timp ce costurile materiilor prime au crescut de la an la an.
„Preţul de 325 lei/Gcal este preţul total aprobat de ANRE ca preţ real. Preţul real efectiv este, în 2013, de circa 380 de lei Gcal”, a transmis Robu printr-un scurt comunicat de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!