Răspunzând la o întrebare pusă de reporterii www.tion.ro, legată de dorinţa timişorenilor ca fabrica de cauciucuri Continental să fie mutată în afara municipiului, Robu a afirmat: „Da, unii cetăţeni doresc asta. Dar nu se poate întâmpla orice dorim aşa de simplu cum cred unii. Şi eu îmi doresc, mai mult decât oricine din Timişoara, ca fabrica de cauciucuri Continental – şi orice companie care poluează câtuşi de puţin – să fie plasate la distanţă suficientă de Timişoara încât în Timişoara să nu se simtă în niciun fel poluarea produsă de ele”, a spus Robu.
Primarul Timişoarei a precizat că investiţia făcută de Continental în Timişoara s-a făcut respectând legislaţia română, firma primind toate avizele necesare înainte să deschidă fabrica de cauciucuri. În aceste condiţii, Robu susţine că nu poate retrage autorizaţia de funcţionare, deoarece s-ar afla în afara legii, ceea ce ar putea duce la plata unor daune de milioane de euro către producătorul german.
„În cazul firmei Continental vorbim de un lucru care s-a petrecut în anumite circumstanţe. Firma Continental a investit în Timişoara cu toate avizele de la toate autorităţile, inclusiv de la Primăria Municipiului Timişoara, inclusiv de la Guvernul României. După ce au fost investiţi milioane de euro, nu poţi pur şi simplu să ridici autorizaţia de funcţionare în condiţiile încadrării parametrilor companiei în normele legale. Pentru că dacă faci aşa ceva, pierzi categoric şi în instanţele româneşti şi cele internaţionale, şi ajungi să plăteşti milioane în daune. Deci eu nu pot să cer, decât ceea ce cer cu insistenţă. Să îşi reducă degajările în atmosferă de substanţe urât mirositoare şi să facă măsurători pentru a ţine procesul tehnologic sub control. (…)Primarul nu este un dictator care acţionează de capul lui. Primarul acţionează în limitele legii”, a mai spus Robu.
El a dezvăluit faptul că, în urmă cu ceva vreme, a refuzat un investitor care ar fi dorit să deschidă o fabrică la Timişoara, deoarece ar fi poluat oraşul. Primarul a precizat că nu a fost interesat nici de investiţia consistentă, nici de locurile de muncă ce s-ar fi creat şi nici de faptul că investitorul l-a asigurat că poluarea s-ar fi plasat în limitele acceptate de UE.
„Am şi încheiat repede tratativele cu un investitor important care ar fi vrut să construiască în Timişoara o fabrică şi ar fi produs puţină poluare, după toate angajamentele investitorilor respectivi, între limitele permise de Uniunea Europeană. Am spus în prima parte a discuţiilor, că dacă se poluează câtuşi de puţin, chiar şi în interiorul limitelor permise de UE, eu nu agreez acea investiţie şi nicio investiţie de acest gen. (…)S-ar fi creat destul de multe locuri de muncă. Dar nu primează asta. Nici cifra de afaceri, nici numărul de locuri de muncă. Din punctul meu de vedere, trebuie să primeze sănătatea oamenilor, sănătatea oraşului”, a declarat Robu, fără să precizeze despre ce investitor este vorba.
Primarul a mai precizat că le-a spus investitorilor respectivi că îi poate ajuta să găsească un teren lângă Timişoara, într-o zonă unde impactul poluării nu ar fi atât de important, însă aceştia au refuzat.
Investiţia, susţine Robu, ar fi fost de 350 de milioane de euro şi ar fi produs 850 de locuri de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!