Robu a declarat că în perioada următoare vor mai fi semnate contracte de finanţare cu fonduri europene şi că municipalitatea trebuie să fie pregătită cu proiecte pentru a obţine cât mai mulţi bani de la Uniunea Europeană.
„Eu sper că în perioada următoare se vor mai semna contracte cu finanţare de la Uniunea Europeană şi trebuie să se semneze. Mai există proiecte depuse şi vom genera şi noi proiecte pentru că în curând se deschide runda 2014-2020 şi vor fi fonduri foarte mari. De aceea trebuie să fim pregătiţi din timp, să avem proiecte bine întocmite astfel încât să obţinem bani cât mai prompt şi să îi obţinem nu pe hârtie, ci să îi absorbim efectiv. Adică să implementăm proiecte şi să ajungem să aducem în România acele fonduri”, a spus Robu.
Unul dintre proiectele cele mai importante pentru Timişoara este cel de eficientizare energetică prin anveloparea blocurilor de locuinţe, unde Regiunea V Vest va primi aproximativ 20 de milioane de euro.
„Un proiect foarte important şi, din punctul meu de vedere, cel mai important, este cea de eficientizare energetică. Timişoara a rămas foarte mult în urmă la acest capitol. Atunci când se alocau bani de la Guvernul României pentru reabilitarea termică a blocurilor, Timişoara a ratat în bună măsură oportunităţile şi au fost foarte puţine blocuri care au fost reabilitate, comparativ cu alte oraşe. Ei bine, se va da drumul unui program care va avea la nivel naţional o finanţare de 150-160 de milioane de euro. La nivelul Regiunii V Vest asta înseamnă circa 20 de milioane de euro. Timişoara va trebui să absoarbă o sumă importantă din acest fond pentru a schimba pe de o parte eficienţa energetică a cât mai multor blocuri din oraşul nostru şi pentru a schimba cu această ocazie şi aspectul lor”, a mai spus Robu.
El a precizat că, spre deosebire de anii trecuţi, municipalitatea nu va mai permite vopsirea faţadelor în orice culoare şi că se lucrează la un regulament de urbanism care să permită doar anumite culori.
„Acum avem nişte blocuri amărâte, gri, sumbre, cenuşii, rămase de pe vremea comunismului. Nici să fie pe o stradă zece blocuri în zece culori nu e în regulă. Eu în domeniul urbanismului doresc să promovez o disciplină foarte strictă, atât în ceea ce priveşte regimul de înălţimeaspectul general şi inclusiv în ceea ce priveşte culorile. Timişoara trebuie să aibă un standard de culori. Vreau să fie un oraş al culorilor deschise, senine, blânde, nicidecum stridente. Prea multe clădiri maro închis, verde închis, cenuşii, care parcă ne apasă. Peste tot, în Viena, Paris, Barcelona, sunt culori deschise, aproape alb”, a concluzionat Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!