„Nu e în regulă să se lase impresia că acum s-a făcut o faptă care face obiectul anchetării DNA. Eu sper să nu se fi întâmplat aşa ceva de când sunt eu primar, nu am ştire să se fi întâmplat aşa ceva. Dar, în orice caz, ceea ce se anchetează, ca anchetă de anvergură, este vânzarea de case pe Legea 112. S-au vândut mii de case şi, evident, că nimeni nu ştie apriori ce s-a vândut corect şi ce s-a vândut incorect. Şi atunci DNA-ul cere documente. Vă daţi seama că e un volum uriaş de documente care sunt cerute şi va continua lucrul acesta”, a afirmat Robu.
În opinia primarului Timişoarei, această anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie este „un lucru firesc”.
„Evident, DNA-ul poate să vină şi când consideră că e cazul, va veni în primărie, poate să şi stea de vorbă cu oamenii care pot să dea informaţii, lămuriri despre ceea ce s-a întâmplat. Dar nu e nimic spectaculos, nici ieşit din comun. Este un lucru firesc! A început o anchetă, drept urmare aproape zilnic există oameni în primărie care multiplică documente şi le transmit celor care fac anchetele”, a mai spus Robu.
El a adăugat că nu va garanta pentru nimeni din Primăria Timişoara şi că fiecare se face răspunzător pentru legalitatea deciziilor pe care le-a luat la un moment dat.
„Au fost chemaţi şi actuali angajaţi şi foşti angajaţi… şi vor mai fi. Sunt lucruri în derulare pe care eu nu vreau să le comentez de niciun fel. Sunt şi om politic şi, prin urmare, nu vreau să fac niciun comentariu. Nu e problema mea, este problema instituţiei specializate, care îşi face datoria. Eu nu comentez în niciun fel. Cine a greşit trebuie să dea socoteală, dacă există oameni care au greşit. Dacă se va demonstra că nu a greşit nimeni, foarte bine. Deocamdată nici nu ne putem antepronunţa. Se desfăşoară o anchetă şi se va parcurge lucrul firesc, conform legilor în vigoare. (…) Eu nu o să bag mâna în foc pentru nimeni! Am mai spus-o că un principiu corect în viaţă este ca fiecare să garanteze pentru el. (…) Nu mă interesează cine este anchetat, este problema procuraturii, a poliţiei, a celor care fac ancheta. Să îşi vadă de treabă, nestingheriţi şi, în final, să se stabilească în instanţă vinovăţii, nevinovăţii, dacă e vorba de vinovăţii, să se stabilească şi pedepse aferente lor”, a mai precizat primarul Timişoarei.
În opinia lui Robu, această anchetă va oferi posibilitatea Primăriei Timişoara de a recupera imobile înstrăinate ilegal, chiar dacă unele fapte s-au prescris între timp şi, prin urmare, funcţionarii vinovaţi ar putea scăpa de consecinţele penale.
„O parte din fapte, dacă se va dovedi că sunt vinovăţii, sunt prescrise penal, oricum. Dar pe mine, ca primar al Timişoarei, mă interesează în primul şi în primul rând ca patrimoniul Timişoarei care a fost subţiat incorect, ilegal, să fie reîntregit. Deci dacă după aceste anchete se vor identifica situaţii în care în mod ilegal au fost vândute case, atunci noi suntem mulţumiţi dacă primăria va ajunge fie să primească înapoi ceea ce s-a dat în mod ilegal, fie să primească bani, contravaloarea acestor lucruri. Deci suntem interesaţi să se ajungă la un final cu toate aceste anchete şi la sentinţe în instanţă”, a concluzionat Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!