În timp ce Europa trece printr-o criză fără precedent, aceea a valurilor de imigranţi care au debarcat aici în încercarea de a se stabili în ţări occidentale care să le ofere condiţii bune de trai şi se dezbate intens modul în care ar urma să fie ei distribuiţi în statele UE, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, crede că noi ar trebui să ne concentrăm pe problemele noastre şi să înțelegem lucrurile în toată complexitatea lor.
„Ce-mi doresc este ca noi, aici, în Timişoara, să ne putem vedea de problemele noastre, că sunt multe, să ne putem concentra pe modernizarea oraşului, pe dezvoltarea infrastructurii, pe crearea unor condiţii de trăire mai bune. Asta îmi doresc şi îmi doresc asta, de altfel, nu numai pentru Timişoara, ci pentru România în ansamblul ei. Cred că nu trebuie să ne avântăm atât de uşor în a ne implica în această criză, pentru că, până una-alta, avem o mulţime de probleme ale noastre pe care nu am fost în stare să le rezolvăm, una dintre ele fiind şi problema integrării romilor. Era să mă scap să spun ţiganilor (…) Ce facem acum? Aducem în România şi alţi cetăţeni care vor trebui integraţi? Că dacă cineva îşi închipuie că totul se reduce doar la a oferi un pat şi o masă, ceva de pus pe masă şi îngurgitat, înseamnă că nu înţelege cât de complexe sunt lucrurile”, a declarat, vineri, Robu.
Cu acelaşi discurs a venit de altfel şi fostul preşedinte Traian Băsescu, care a comparat integrarea refugiaţilor cu cea a integrării romilor în ţara noastră. Fostul şef al statului a vorbit însă şi despre riscul privind securitatea pe care ni l-am asuma prin acceptarea acestor persoane.
Edilul-şef al Timişoarei admite că România trebuie să respecte obligaţiile care îi revin din apartenenţa la UE, cu precizarea că ţara noastre trebuie să fie şi tratată ca atare, şi nu pusă pe o poziţie de inferioritate.
„Noi trebuie să ne vedem lungul nasului să vedem cât ne poate ţine cearceaful de sub noi şi plapuma de pus peste. Evident, anumite obligaţii derivă din apartenenţa noastră la Uniunea Europeană, şi, dacă deciziile acolo se iau corect, democratic, atunci şi noi trebuie să le respectăm, dar trebuie să contribuim la luarea acelor decizii, pentru că noi nu suntem ţară de mâna a doua în Uniunea Europeană, ci suntem membru egal cu celelalte ţări în acest club select. N-aş fi deloc fericit ca din timpul meu mult pe care îl dedic pentru acest oraş, 12, 14, 16, 18 ore pe zi, să rup o parte pentru a mă ocupa de cu totul şi cu totul altceva. Şi nu vorbesc deloc egoist, ci vorbesc cu loialitate faţă de oraşul meu”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!