Vă reamintim că, atunci când a făcut anunţul deschiderii circulaţiei în Piaţa Unirii din Timişoara, primarul Nicolae Robu susţinea că în piaţă se va circula în ambele sensuri şi vor fi create, pe ambele laturi, aproximativ 150 de locuri de parcare. După ce proiectul a fost pus în practică, s-a putut observa că se circulă doar pe un singur sens, dinspre strada Gheorghe Lazăr spre Palanca, iar numărul locurilor de parcare este semnificativ mai mic: 81. De asemenea, nu se parchează şi în faţă la secţia primară a Liceului Lenau, aşa cum anunţa primarul iniţial. Robu susţine că aceste inadvertenţe au apărut deoarece pentru deschiderea circulaţiei în Piaţa Unirii nu a fost niciun proiect, ci s-a acţionat „direct la faţa locului”.
„Cei mai mulţi timişoreni apreciază şi chiar întreabă de ce nu am creat şi mai multe locuri de parcare. (…) Nu am micşorat numărul locurilor de parcare, aici nu a fost niciun proiect, s-a acţionat direct la faţa locului. (…) În realitate nu m-am sucit. Am spus o cifră care mi-a fost comunicată fără să se mai fi făcut vreun proiect. Aici nu mai cheltuim bani să facem proiecte. Se amenajează la faţa locului. Când s-a ajuns la faţa locului s-a constatat că totalul numărului de locuri nu e 150, e undeva către 100 (conform Primăriei Timişoara, 81 – n.r.), nici nu ştiu exact, că nu asta e important. Nimeni nu a vrut să accidenteze elevii de la Lenau. Vi se pare corect că i-aţi speriat pe părinţii acelor elevi că vor circula maşini prin faţa liceului?! Dacă s-ar fi făcut şi acolo, s-ar fi pus gard de protecţie, nu s-ar fi lăsat să treacă copiii prin faţă! Cine şi-ar fi închipuit o astfel de aberaţie, că am expune copiii la accidentare? Noi nu facem aşa! Noi ştim să luăm măsuri. Dacă ar fi fost să deschidem şi pe acolo traficul, am fi pus garduri de protecţie. Dar nu am vrut să deschidem traficul pe acolo. Au fost în discuţie variante de a crea un număr de locuri de parcare. (…) Să facem caz în aşa ceva e absolut ridicol”, a afirmat Robu.
În urmă cu câteva zile, când făcea anunţul deschiderii circulaţiei în Piaţa Unirii, Robu afirma următoarele: „Vom asigura începând de mâine (miercuri – n.r.) circa 150 de locuri de parcare în Piaţa Unirii, pe pavaj. De asemenea, încercăm să deschidem tot de mâine o cale de legătură între strada Gheorghe Lazăr şi Palanca pentru trafic uşor, doar pentru maşini mici. Se traversează piaţa Unirii prin faţa Palatului Baroc. Se va circula pe ambele sensuri. Locurile de parcare vor fi delimitate în zonă şi în partea opusă Palatului Baroc, la Lenau”
Directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Timiş, Sorin Predescu, susţine însă că instituţia pe care o conduce a dat aviz pozitiv unui proiect, însă nu celui prezentat iniţial de Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei Timişoara, care, într-adevăr, prevedea parcarea maşinilor pe ambele laturi ale pieţei, deci inclusiv în faţă la Lenau.
„Sigur că am dat aviz pe un proiect. Noi am dat un aviz şi avizul se dă pe baza unui proiect. Am avut o discuţie cu cei de la circulaţie pe un proiect, care iniţial prevedea o parcare mai mare. În urma discuţiei cu noi, s-a redus din suprafaţa de parcare pentru că, iniţial, era vorba de parcări pe ambele laturi şi a rămas doar pe o latură şi într-adevăr s-a redus numărul locurilor de parcare. Nu cred că primarul are acest proiect de la Comisia de circulaţie. Care practic era un desen care arăta amplasarea. Într-adevăr, ce am aprobat noi a fost pe o latură şi am avut o discuţie legată de circulaţia pe ambele sensuri şi de utilajele care vor descărca nişte pământ”, a afirmat Predescu.
Robu susţine că majoritatea timişorenilor apreciază deschiderea circulaţiei în Piaţa Unirii
Primarul s-a referit şi la cei care protestează împotriva deschiderii circulaţiei în Piaţa Unirii şi susţine că aceştia sunt minoritari, majoritatea apreciind această decizie.
„Se stă în anonimat, nimeni nu îşi asumă, se iese noaptea, şi în Piaţa Bălcescu şi peste tot prin oraş. Acei oameni se pretind reprezentanţi ai spiritului Timişoarei. Timişorenii sunt oameni demni, care atunci când au ceva de spus, ies şi spun: mă numesc aşa şi am următoarea părere. Nu acţionează în întuneric, cu laşitate. Din fericire şi de data asta s-a dovedit că timişorenii cei mulţi, cei foarte mulţi, apreciază de fapt ce am făcut în Piaţa Unirii şi folosesc ce am făcut în Piaţa Unirii, pentru că e un lucru perfect raţional. Nu se strică absolut nimic, aşa cum nu se strică nici clădirile istorice când trece ditamai tramvaiul pe lângă ele. Aşa cum nu se strică şi nu s-au stricat clădirile din zonă când străzile din tot acest perimetru erau circulate, înainte de a închide acum circulaţia, într-un ritm cumplit, cu maşini bară la bară. Totul este o invenţie, o intoxicare a populaţiei sau, mai bine zis, o încercare de intoxicare pentru că populaţia e imună la astfel de încercări. Acei protestatari ajung acuşi să fie depăşiţi ca număr de numărul protestelor lor. Nu vi se pare ciudat că aceleaşi persoane să fie nemulţumite? Şi de Piaţa Bălcescu, şi de finanţarea lui Poli, şi de Piaţa Unirii şi de Michelangelo şi de tot ce se face în oraşul ăsta. Acum încearcă acest grup să se lipească de cei care protestează faţă de Roşia Montană, de gazele de şist, de poluarea de la Continental. Şi eu sunt protestatar faţă de acestea trei. Şi am spus-o public. Inclusiv am fost în piaţă la începutul protestelor. Şi am dat aprobare pe termen lung pentru aceste proteste”, a mai spus Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!