Vă reamintim că reprezentanții Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara au anunțat că ediția din acest an a festivalului de teatru TESZT se va ține sub sloganul „1/2SZT– jumătate de buget, jumătaTESZT”. Asta după ce, inițial, Primăria Timișoara nu alocase niciun leu pentru acest festival. Până la urmă, la insistențele conducerii teatrului, s-au găsit ceva bani, suficienți însă doar pentru organizarea unei ediții „de avarie”.
„Din același motiv legat de buget, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunțat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, menit să prezinte publicului timișorean patru spectacole în aer liber cu acces gratuit”, au anunțat reprezentanții Teatrului Maghiar din Timișoara.
Întrebat de reporterul tion.ro de ce inițial nu s-au găsit bani pentru acest festival internațional de teatru, pentru ca mai apoi Primăria Timișoara să furnizeze fonduri insuficiente, Robu a răspuns că, inițial, lipsa totală de finanțare s-a făcut dintr-o eroare, pe care a corectat-o la insistențele directorului Teatrului Maghiar.
„Când m-a sesizat directorul Teatrului Maghiar (că nu s-a alocat niciun leu pentru TESZT – n.r.), am dispus să se facă corecția necesară. Nu s-a putut acorda toată suma pentru că nu avem bani suficienți. Avem multe cheltuieli în plus din cauza deciziilor puterii PSD-ALDE. Pentru plata asistenților sociali, de exemplu, avem de plătit cu 22 de milioane de lei pe an mai mult decât ne sunt veniturile suplimentare pe care le obținem prin creșterea coeficientului cotei părți din impozitul pe venit. Așadar ni s-a dat cu o mână și ni s-a luat cu cel puțin o mână și jumătate, ca să nu zic cu două mâini”, a explicat Robu.
Pe de altă parte, primarul susține că Primăria Timișoara nu a putut susține așa cum trebuie acest important festival deoarece trebuie să se concentreze pe realizarea infrastructurii culturale promise în cadrul dosarului de candidatură al orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. De altfel, susține Robu, orice euro investit acum în infrastructura culturală va produce un profit de 600 la sută în câțiva ani, după ce Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală.
„Trebuie să punem accent f mare pentru pregătirea orașului pentru 2021 la nivelul infrastructurii necesare. Trebuie să ne reprezentăm pe noi înșine, să reprezentăm România, să reprezentăm Europa la superlativ. Și asta costă. Nu toată lumea știe că obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană nu îți aduce bani de la Uniunea Europeană. (…) Per ansamblu, orașele care au avut acest titlu au avut în anul respectiv și anii care au urmat mult mai mulți turiști. La fiecare euro investit se câștigă 6 euro într-un orizont de timp de câțiva ani. Dar pe noi ne interesează viitorul acum. Și atunci încercăm să realizăm cât mai multe lucruri cu banii pe care îi avem”, a mai spus Robu.
În final el a făcut apel la oamenii de afaceri din Timișoara, dar și la Guvern să sprijine cultura și sportul din oraș, deoarece cele două domenii nu pot fi susținute doar din banii municipalității.
Pentru investiții în domeniul cultural, Primăria Timișoara a alocat în bugetul din acest an 21 de milioane de lei. Cu acești bani, cultura se plasează astfel pe locul cinci în topul domeniilor prioritare pentru Primăria Timișoara în an, după infrastructura de transport, sănătate, învățământ, combustibil și energie.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/dezastru-cultural-jumatate-de-festival-teszt-cu-buget-redus-drastic-de-primaria-timisoara/2248201
Citiți principiile noastre de moderare aici!