Cei care au criticat proiectul privind fântâna muzicală cu lumini anunțată de primarul Nicolae Robu încă din campania electorală din 2012 sunt talibani, în viziunea edilului. Robu spune că nu a auzit pe nimeni să spună că fântânile inaugurate recent în București sunt kitschoase și că nu a fost afectat de cei care i-au criticat proiectul.
„La București nu am auzit pe nimeni spunând că e kitsch, că nu au ce căuta acele fântâni într-un oraș cu pretenții. Numai la noi se găsesc unii care au astfel de poziții, talibani pur și simplu. Nu din cauza lor nu am mers noi mai departe, ci pentru că încă nu avem o locație care să mă mulțumească și oricum, anul acesta și dacă am fi avut locația, nu am fi trecut la execuție din cauza dificultăților financiare pe care le-am întâmpinat, dificultăți care acum sunt depășite”, ne-a explicat Nicolae Robu.
Fântânile din Piața Unirii din București au fost refăcute recent, după o investiție de 9 milioane de euro, făcută de Apa Nova București. Construite la sfârșitul anilor ’80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume, întinzându-se pe 1,4 km. Sunt, de fapt, 17 fântâni. Cea centrală are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, care creează o platformă pentru proiecții laser, dispunerea lor oferind un efect tridimensional unic în Europa.
Primarul Nicolae Robu spune că la Timișoara se vorbea oricum despre o „fântână cântătoare” când în restul țării nu se vorbea deloc de așa ceva.
„Ați văzut că toate ideile pe care le-am anunțat eu că vor fi în fântâna noastră, inclusiv proiecțiile pe peliculă de apă, toate sunt prezente în București. Noi aveam totul prevăzut în proiectul nostru, încă de acum câțiva ani, când nu vorbea nimeni în România despre așa ceva”, a precizat primarul.
Fântâna lui Robu, tot la SF
Inițial se dorea ca fântâna muzicală să fie amenajată pe canalul Bega, în spatele catedralei, însă s-a descoperit că Bega nu este suficient de adâncă pentru aceasta. Ultima variantă era ca așa-zisa fântână cântătoare, care se dorește a fi un spectacol de apă, muzică și lumini, să fie amenajată în Parcul Botanic, pe spațiul verde de lângă Adam Muller Guttenbrunn, însă unii timișoreni s-au revoltat și au început să adune semnături pentru a nu fi distrus spațiul din parc. Nici primarul nu s-a declarat foarte încântat de loc, așa că a cerut să se caute alt spațiu.
Edilul-șef ține neapărat ca Timișoara să aibă o fântână muzicală cât timp este el primar, așa că îi asigură pe timișoreni că fântâna se va face.
„Vreau să-i asigur pe timișoreni că acest proiect va fi realizat așa cum le-am promis. Mi-e greu să vă spun când vom avea un amplasament, pentru că depinde de lucruri care nu țin de decizia noastră. Am variante în minte, dar, pentru binele proiectului, nu vreau să vorbesc despre asta. Sper că la începutul anului viitor să avem un amplasament. Proiectul merge repede, execuția se va face repede și ea. Garantez că vom face ceva foarte frumos”, a completat primarul.
Promisă încă din 2012, „fântâna lui Robu” încă nu are studiu de fezabilitate și proiect tehnic. Abia în bugetul de anul acesta a fost alocat 1 milion de lei pentru proiectul tehnic și execuție. Studiul de fezabilitate costă și el 45.000 de lei și este realizat de firma Aqua Design din Cluj, cu subcontractantul P.S.V. Multiline SRL din județul Argeș, societăți care au câștigat licitația primăriei încă din toamna lui 2017.
Cât despre costuri, deși se vehicula că fântâna va costa 4 milioane de euro, Robu susține că „feelingul” îi spune că valoarea investiției nu depășește 2 milioane de euro și că „dotările extra” vor costa și ele bani frumoși, suma maximă neputând depăși 4 milioane de euro. Ce ar însemna dotări extra? De exemplu, un ecran de mari dimensiuni pe peliculă de apă pe care să se poată face proiecții laser.
„Ceea ce au dat elaboratorii temei de proiectare reprezintă o sumă pe care nu au voie să treacă elaboratorii SF. Nici vorbă să trecem la execuție cu 4 milioane de euro. Feelingul meu este că undeva tot acolo se va ajunge, la circa 2 milioane. Acesta e feeling, în final va fi aritmetică”, spunea recent Robu.
De îndată ce va exista un studiu de fezabilitate se va afla și o estimare mai clară a investiției. SF-ul ar fi trebuit să fie gata deja, însă contractul a fost pus pe pauză, pentru că specialiștii și-au dat seama că în zonă există, potrivit primarului, „relicve arheologice, care ar presupune o cercetare”. Când va exista, studiul va trebui aprobat în consiliul local, iar abia apoi se va putea trece la licitația pentru execuție. Nu se știe încă cu ce bani.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2073304″]
[related-post post_id=”1988920″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!