Pentru Elisabeta Moldovan, o tânără care şi-a petrecut 23 de ani din viaţă în orfelinate şi instituții de tip cămin-spital, vederea mult-visatei locuinţe care i-a fost repartizată de Primăria Timişoara pe strada Petre Ispirescu a fost un şoc. Şi asta, pentru că spaţiul care i-a fost atribuit pur şi simplu nu este locuibil, fiind o adevărată ruină.
Cum explică oficialii municipalităţii timişorene această situaţie? Este o chestiune ce ţine de… răbdare, spune primarul.
„Primăria distribuie ce are. Sunt oameni care stau în stradă şi care preiau aceste locuinţe. De îndată ce găsesc o locuinţă o preiau şi fac eforturi să şi-o repare ei. Noi nu le-o dăm cu forţa. Desigur că dacă ei ar avea răbdare noi am repara clădirile care rămân în starea aceasta de la alţi locatari. Însă oamenii preferă să le preia de îndată ce devin libere. Ei se interesează să vadă când se vacantează vreo locuinţă, îşi cunosc poziţia pe lista de priorităţi şi doresc să preia locuinţa indiferent de starea în care ea se află. Asta-i situaţia”, a declarat, pentru www.tion.ro, primarul Nicolae Robu.
L-am întrebat pe edil şi dacă verifică cineva din primărie starea acestor locuinţe înainte de a fi atribuite. Ne-a spus că… ar trebui, dar că le verifică cei care le primesc.
„Ar trebui să fie verificate. Ele sunt verificate în primul rând de beneficiari şi beneficiarii le iau indiferent cum sunt numai să ştie că au un acoperiş deasupra capului şi le repară ei aşa încetişor. Primăria le repară atunci când ele devin disponibile, evident, însă se întâmplă acest fenomen, nu există răbdare”, adaugă primarul.
Oricum, Robu spune că de vină pentru starea în care arată unele dintre aceste locuinţe sociale sunt în primul rând beneficiarii care au stat în ele înainte, iar funcţionarii municipalităţii au o parte din vină pentru că nu desfăşoară controale.
„Din păcate locuinţele sociale sunt lăsate de către cei ce le folosesc o anumită vreme de multe ori în stări cumplite, în stări de degradare, şi cei care sunt la rând să le primească, pe lista de priorităţi, nu mai au răbdare ca ele să fie reparate de către primărie. Doresc să le preia aşa cum sunt pentru a avea certitudinea că au un acoperiş deasupra capului. (…) Este şi vina funcţionarilor din primărie că nu sunt mai preocupaţi să mai facă şi controale, că până la urmă este patrimoniul primăriei. Voi dispune şi nişte controale”, a mai declarat edilul.
Primarul spune că angajaţii din subordinea sa vor avea de-acum obligaţia să verifice starea locuinţelor sociale.
„Distribuirea se face corect, pe liste de priorităţi, nu am avut nicio contestare, problema este că după ce sunt distribuite nimeni nu mai urmăreşte să vadă dacă ele sunt şi bine păstrate de către noii beneficiari. Angajaţii municipalităţii vor avea obligaţia să urmărească acest lucru şi să întocmească rapoarte periodice”, a conchis Robu.
Primaria Timisoara ofera hrube daramate drept locuinte sociale
Citiți principiile noastre de moderare aici!