Vă reamintim că propunerea consilierului local Radu Ţoancă (PSD), prezentată în exclusivitate de tion.ro, este foarte simplă. Toate cortegiile, indiferent că este vorba de o nuntă, de un botez sau de o înmormântare, au nevoie de aprobarea a două comisii – de Circulaţie şi de Ordine Publică – pentru a traversa Timişoara. În lipsa acestei aprobări, nu este prevăzută nicio amendă, poliţiştii locali având mână liberă să intervină cum cred de cuviinţă, inclusiv în forţă pentru a le stopa. Practic, dacă propunerea va fi aprobată, cei care se află într-un astfel de cortegiu nu pot plăti o amendă modică, iar apoi continua petrecerea, ci trebuie să elibereze imediat zona.
Astfel, am cerut şi părerea primarului Nicolae Robu, cel care a încercat să stopeze parangheliile romilor prin mutarea lor în afara oraşului. De altfel, Robu a şi fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, după ce a făcut mai multe remarci la adresa romilor înstăriţi din Timişoara. Edilul-şef a afirmat că a văzut propunerea consilierului local, însă, în opinia lui aceasta nu aduce nimic în plus faţă de ceea ce este oricum reglementat acum prin lege.
„Eu am văzut propunerea. Dar lucrurile astea sunt reglementate prin lege. Deci şi până acum tot ceea ce a spus el era interzis. Nu se pot desfăşura pe domeniul public niciun fel de evenimente: nici paranghelii, nici ceremonii funerare, nimic fără aprobare. S-a intervenit! De aceea a intervenit Poliţia, pentru că nu aveau aprobare. Şi jandarmii de aceea au intervenit. Numai că trebuie să înţelegem lucrurile în toată complexitatea lor. Eu cred că după un început mai timid anul acesta, când, în pofida faptului că am avut o discuţie înainte de a începe parangheliile cu conducerile tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, la primele paranghelii a intervenit doar Poliţia Locală”, a spus Robu.
În opinia primarului Timişoarei, în ultimii doi ani lucrurile au fost ţinute sub control, romii fiind escortaţi în afara oraşului pentru a ţine chefuri.
„După aceea am colaborat foarte bine, aşa cum stabilisem să colaborăm, şi lucrurile au fost ţinute sub control. În sensul că nu s-a permis o extensie temporală mare a acestor paranghelii pe domeniul public, s-au dat amenzi, s-a făcut ceea ce permite legea. Au fost duşi în afara oraşului pentru a continua astfel încât să se producă o perturbare cât mai mică în timp ce mulţimea respectivă părăsea oraşul. Şi anul trecut s-a procedat la fel. Lucrurile au fost ţinute sub control. Ce se întâmplă pe domeniul privat – şi de acolo apar, evident, perturbări şi neplăceri – nu mai este supus aceleiaşi legislaţii. Acolo s-au acordat amenzi, dar mai mult decât atât nu s-a putut face. Iar amenzile nu le poate stabili consiliul local la alt nivel decât sunt ele stabilite prin lege”, a mai spus Robu.
Întrebat de reporterul tion.ro cum au fost ţinute lucrurile sub control, având în vedere că romii au băut bere anul acesta inclusiv pe treptele Catedralei, iar apoi i-au încuiat pe preoţi înăuntru, Robu a spus că nu ştia că preoţii au fost sechestraţi în propriul lăcaş de cult, însă poliţiştii locali au intervenit prompt când au fost sesizaţi.
„Domeniul Catedralei nu este al municipalităţii, este al Mitropoliei. În orice caz, nu au chefuit, a fost un moment jenant, acela în care acei cetăţeni s-au aşezat pe treptele Catedralei şi au scos acolo doze de bere, fără ca cineva de la Catedrală să fi intervenit. Tot Poliţia Locală a intervenit (acordând în primă fază o amendă de 400 de lei, iar ulterior, după ce imaginile au ajuns în presă, de 7.000 de lei – n.r.). Însă, a fost suficient că s-a întâmplat, chiar dacă a durat foarte puţin lucrul acesta, ca să se creeze oraşului o imagine negativă. (…) Poliţiştii au intervenit prompt, cei care patrulau în Piaţa Victoriei, în permanenţă avem patrule, de îndată ce i-a notificat un cetăţean”, a mai spus Robu.
În opinia primarului, aceste cortegii nu pot fi interzise, deoarece legea nu permite acest lucru. O rezolvare ar consta, susţine Robu, în educarea romilor bogaţi.
„Nu pot fi interzise ( ) sunt cetăţeni ai acestei ţări care au dreptul să meargă pe domeniul public, n-au dreptul să blocheze domeniul public. Haideţi să înţelegem lucrurile în toată complexitatea lor. Noi trebuie să îi educăm. Cred că de aici pleacă totul. Aceşti cetăţeni vor ajunge să aibă o conduită care să nu ne mai deranjeze în momentul în care vor avea o educaţie comparabilă cu a noastră. Ei trăiesc acum în alte tipare, în alte sisteme de valori şi pentru ei este normal să facă ceea ce fac. Se şi miră că pe noi ne deranjează. Ştiţi că anul trecut spuneau că <dacă primarul ăsta Robu va face ce face, nu vor mai veni în Timişoara să aducă sume de ordinul a 100.000 de euro – parcă aşa spuneau – şi o să mergem noi să ne facem parangheliile în New York!> Evident că eu le-am urat drum bun, cu bani cu tot”, a povestit edilul-şef al Timişoarei.
În concluzie, primarul a explicat că nu poate să susţină propunerea făcută de Radu Ţoancă, dar se va interesa să vadă dacă aceasta aduce ceva în plus faţă de reglementările actuale.
„Nu pot (să susţin propunerea – n.r.) pentru că noi trebuie să mergem pe lucruri legale. E o repetare a legii. Domnul Ţoancă arată un lucru care este în plus de ceea ce reglementează legea, şi care e permis de lege, eu susţin orice demers, indiferent de părerea mea faţă de consilierul respectiv. Întâmplător, părerea despre dl. consilier Radu Ţoancă e pozitivă. Dar şi dacă ar veni o propunere de mai bine pentru oraş de la un consilier local care nu îl apreciez, propunerea ar avea susţinerea mea, pentru că pe mine nu mă interesează decât mai binele oraşului, nu altceva”, a concluzionat Robu.
Articole pe aceeași temă:
Paranghelie cu lada de bere pe treptele Catedralei Mitropolitane din centrul Timisoarei
Nunta nepotului lui Carpaci, ministrul de Finante de la Timisoara, a ajuns pe Daily Mail
Citiți principiile noastre de moderare aici!