Primăria Timișoara a anunțat, la începutul lunii martie, rezultatul procedurii de evaluare a planului de management propus de Lucian Vărșăndan, care viza funcția de director al Teatrului German de Stat. Proiectul a fost notat cu 6,81, adică a fost respins. Este finalul, cel puțin provizoriu, al unei „epopei” care durează de un an și jumătate. Mai exact, din toamna lui 2017, când PMT a decis să nu încheie cu Lucian Vărşăndan un contract pentru încă un mandat la conducerea TGST.
Serviciul de Resurse Umane al PMT, condus de Rodica Aurelian, ajunsese la concluzia că Vărșăndan nu are studiile necesare, invocând OUG 189/2008 și nepermițându-i să-și prezinte proiectul de management pentru un nou mandat. El obținuse la evaluare 9,88, iar Ministerul Culturii spunea destul de clar că „procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mari sau egale cu nota 9”.
Cele două părți au ajuns în instanță. În septembrie 2018, Curtea de Apel Timișoara a menținut sentința dată cu jumătate de an înainte de Tribunalul Timiș, municipalitatea fiind obligată să continue procedura întreruptă. Sentința trebuia pusă în aplicare în termen de 30 zile, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că Lucian Vărșăndan se judecă, din nou, cu primăria, termenul fiind stabilit la finele lunii martie.
Între timp, proiectul de management al lui Vărșăndan a intrat în evaluare, dar nu a luat notă de trecere. Nu se știe cine a evaluat documentul, pentru că PMT nu a făcut publice numele celor care au făcut parte din comisia de evaluare, deși comisia a fost constituită la dispoziția primarului. Nicolae Robu nu vede însă unde este misterul și nici nu înțelege de unde atâta vâlvă în jurul subiectului.
„Comisia e publică, cum să nu fie publică… Nu vreau să vorbesc despre acest domn. L-am chemat, acum doi ani sau când s-a întâmplat, la mine, i-am explicat, am vrut să-l pun director interimar până se lămuresc lucrurile, să fie o continuitate în funcționarea instituției. I-am spus că nu e nicio problemă dacă merge în instanță, tot îl las director interimar, că nu am nicio problemă cu dânsul, deci n-are rost să vorbesc. Ați văzut că despre oameni asupra cărora n-am o părere bună nu-mi place să vorbesc. Comisia a fost, nici nu știu exact cum îi cheamă, prin dispoziție de primar a fost făcută, dar nu țin minte acum numele. Este o doamnă profesoară, om demn de tot creditul, de la București, Banciu, care a condus și conduce un institut de cercetări și nu cred că poate cineva s-o suspecteze”, a precizat, marți, edilul șef.
Întrebat ce îl nemulțumește atât de mult la Lucian Vărșăndan, Robu a invocat refuzul acestuia de a fi numit interimar. Mai mult decât atât, primarul vorbește despre încercări ale fostului director de a influența deciziile luate în privința sa. Edilul nu a spus nimic concret, dar a lansat, la final, o acuzație voalată.
„A refuzat și a încercat pe toate căile… Lăsați-mă, că nu vreau să vorbesc despre ce canale a încercat să facă uz, crezând că eu sunt frunză-n vânt și că mă orientez după cum bate vântul. La mine nu merge cu așa ceva, indiferent de unde vine orice semnal (…) Persoana nu mă interesează și nu mă preocupă de niciun fel. Poate că o să facem publice documentele, să vedem dacă putem, cu care s-a prezentat în fața comisiei”, a conchis primarul Timișoarei.
Lucian Vărşăndan este licenţiat în Litere şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara și s-a angajat la TGST în 1999, devenind director al instituției în 2007.
„Instanța de fond a avut în vedere și ecoul produs de acest incident în mediul în care activează reclamantul, relevante fiind sub acest aspect atât poziția adoptată de angajații teatrului (…) cât și mesajele de susținere a reclamantului, exprimate de personalități ale teatrului național ș internațional (…)”, scria în motivarea sentinței din 2018 a CAT.
În primăvara lui 2018, Lucian Vărșăndan, al cărui proiect de management a fost notat acum cu 6,81 de specialiștii agreați de Primăria Timișoara, a primit, din partea Radio România Cultural, premiul pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a Teatrului German din Timișoara.
În prezent, Teatrul German de Stat este condus, cu mandat interimar, de inginerul mecanic Ioan Boldureanu.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/lucian-varsandan-fostul-director-de-la-teatrul-german-respins-din-nou-de-primarie-robu-se-spala-pe-maini/2208609
Citiți principiile noastre de moderare aici!