Dacă în toamna anului trecut cei care făceau publice datele furnizate de stațiile de măsurare a calității aerului erau „minți tulburi” și „turbați de frustrare”, care ar dori stoparea „modernizării în forță”, acum a trecut și primarul Nicolae Robu de partea lor. Adică publică aceleași rezultate, dar doar pentru că sunt favorabile primăriei.
De câteva zile, edilul-șef postează capturi foto de pe site-ul calitateaer.ro, care arată calitatea aerului în Timișoara, așa cum este percepută de stațiile de măsurare monitorizate de Comisia Europeană. În urmă cu câteva luni, când peste Timișoara s-a așternut o pâclă mirositoare, Robu posta capturi foto de pe un alt site, care nu este cel oficial și care nici măcar nu măsoară indicatorul PM10, pulberile în suspensie, criticându-i pe cei care se plâng de aerul poluat din oraș.
„Oameni buni, eu doar vă redau valorile oficiale! Cele din sistemul UE, deci singurele care contează! Atâta tot! Asta nu înseamnă că nu avem mirosuri neplăcute în jurul unor poluatori industriali, nu înseamnă că de câteva ori pe an nu avem depășiri, dar înseamnă și că nu e cazul să se panicheze nimeni și, în plus, că este incorect demersul celor ce prezintă orașul negativ – nemeritat negativ – în strădania lor de a alunga noii potențiali investitori”, explică acum edilul-șef în comentarii la postarea lui de pe Facebook.
Prin urmare, primarul crede că cei care se plâng de calitatea aerului vor să îi alunge pe investitori. Mai mult, el insistă și le spune „prietenilor” de pe rețeaua de socializare să nu ia în considerare decât măsurătorile oficiale.
„E plină lumea de justițiari, de «experți», de clasamente fără nicio valoare!”, completează edilul, care se pare că a uitat că și el promova în urmă cu câteva luni astfel de clasamente fără nicio valoare.
De unde vine praful
Revenind la praf, una dintre principalele surse ale poluării din oraș, Nicolae Robu a găsit și de unde vine acesta. A descoperit chiar și principala sursă de praf.
„Avem praf pentru că se parchează încă multe mașini pe pământ, ele duc noroiul pe stradă, asta se întâmplă pe fâșiile dintre trotuar și carosabil, respectiv între blocuri, pe spații neamenajate. Principala sursă de praf este aceasta. În plus, avem șantiere și în mediul privat, și în sectorul public, care și ele conduc la praf”, a explicat Robu pentru TION.
Mai mult, Timișoara nu este în vârf de munte. Să nu uităm însă că o bună perioadă de timp am stat fără societate de salubritate, ceea ce înseamnă că nu a avut cine să măture și să spele străzile din oraș. Ca să mai „spele” din păcate, primarul susține că a dat dispoziție să se ude străzile și iarna…
„Dar uitați-vă la indicații și veți vedea că nu este un praf care să ne conducă la sancțiuni. În orice oraș există praf, nu suntem în vârf de munte. De ce credeți că sunt fixate pragurile așa cum sunt, la nivel european? Nu sunt fixate de PMT, ci de Comisia Europeană. Se spală și străzile. S-au spălat chiar acum o săptămână, când încă nu înghețase, eu am dat dispoziție să se spele. Se spală când nu este îngheț. Nu s-au spălat toate cele 1.300 de străzi”, a conchis Robu pentru TION.
Vă reamintim, ministrul Mediului anunța, în 20 ianuarie, că zece orașe din țară trebuie să facă planuri preventive de reducere a poluării. Recomandarea vine de la instituțiile europene, pentru evitarea unei eventuale proceduri de infringement, pentru următoarele localități: Bacău, Brăila, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Timișoara și Turnu Măgurele.
„Voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România – Cluj, Galaţi, Timişoara, Bacău, Brăila, Craiova, Măgurele – care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, spunea Costel Alexe, citat de Agerpress.
Ministrul recunoștea că situația este mai gravă în București, Brașov și Iași.
În primăvara lui 2011, Comisia Europeană declanșase procedura de infringement pentru cinci zone din România din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie, printre care și Timișoara. Doi ani mai târziu, mai exact în 2013, Timișoara a ieșit de sub infringement pentru că autoritățile au reușit să ia toate măsurile recomandate, una din cele aplicate fiind spălarea mecanizată a carosabilului.
Articole pe aceeași temă:
Robu a văzut smogul din oraș, dar susține că nu era cazul să creeze panică
Trimite articolul
Xpai si primaria de ce nu da amenzi celor care produc praf in santiere, celor are parcheaza pe spatiile verzi?
Imi aduc aminte de unii de prin PMT care spuneau a praful vine din Ungaria…
-
Tot timpul nu noi români suntem de vina ! Alți sunt de vina țigani unguri sârbi dar in niciun caz nu suntem noi de vina.
Mentalitate retardată implementată de comuniști romanul este cel mai destept cel mai corect si româncele sunt cele mai frumoase din lume .Dovada ca nu am câștigat niciodată primele locuri la mia word.
Câte mașini pot parca zilnic pe zona verde (care nu mai e verde de ceva vreme) ? 100 ? 200 ?
de la cele 200 de mașini se face praf și miros care acoperă tot orașul ?
-
Nu nu, prazu-i de vina de mirosul pestilential :)) ca efect secundar, metanul eliberat, formeaza o gaura in stratul de ozon de peste TM
-
Sunt mult mai mult de 200.
„Avem praf pentru că se parchează încă multe mașini pe pământ, ” Serios???? Si cine este responsabil de asfaltarea strazilor din oras??? Tata??? Daca primarul se plange ca sunt strazile cu pamant atunci eu contribuabil ce sa mai zic? Ce ar fi sa faca niste parcari in orasul asta care se vrea capitala europeana? Si daca tot vorbim de parcari, oare banii din TelPark DE ATATIA ANI DE ZILE unde se duc? Ca nu cred ca te costa o avere sa tragi niste dungi cu vopsea pe asfalt si sa le numesti locuri de parcare! Cam la atat se reduc “locurile” de parcare in Timisoara
-
Nu esti atent deloc. Hai sa-ti explic. Strazile sunt asfaltate. Dar nu sunt destule locuri de parcare. Si atunci oamenii is parcheaza masinile pe pamant. Si pamantul respectiv se ia pe rotile masinilor si se introduce pe sosele, si dupa ce se usuca se sfarama si se degajeaza in aer ca praf.
-
Tu chiar crezi ce spui…. sunt inca strazi neasfalatate, ba chiar de pamant, in TM, de …..
-
O sa parchez pe luna data viitoare, … sorry my fault.
Stai sa il sun pe ET sa imi rezerve un loc …
“Deal with it” … vorba aia, micul nostru viitor fost conducator 🙂
… hai ca poti mai mult, se numeste proactiv, nu reactiv … (la uman s-a predat asa ceva, ca la real nu prea stia lumea de “astea”).
Nu este adevarat ! Robu minte.De praful de pe strazi este de vina I.N.M.-ul.Daca ar prognoza mai multa ploaie strazile ar fi curate.Asa ploile slabe din toamna-iarna asta nu au reusit sa spele resturile de frunze macinate de masini si pietoni pina la nivelul de praf.
Prietena mea a maturat ieri (zona Sinaia, undeva pe o strada in spatele bisericii) vreo 20m soseaua de-a lungul bordurii, sa zicem in total vreo 6-7 mp2….am bagat in sac aproximativ 4-5 kg de praf asta maturat asa sperficial…NU EXAGEREZ…sacul era genul mai subtirel si am crezut ca se rupe! Pe cealalta parte a strazii era si mai mult praf. Deci la nivel de oras praful de pe strada se masoara in zeci de mii de tone…asta este realitatea!
Cine are timp liber si vrea sa filmeze il invit sa mearga pe o strada in zona descrisa, sa mature 10ml si sa cantareasca cantitatea de praf colecatata…GARANTEZ minim 4kg de praf.
-
Pai dacă nu se matura absolut deloc, cum vrei sa fie? Rău a făcut ca a maturat, asa nu vei vedea în veci pe cineva trecând pe acolo cu o matura.
-
PMT e de vina, fara sa fiu hater, ci constat cate lucruri:
Praful, pe multe strazi, e tot acolo, de la faptul ca nu s-a spalat mult timp
Cei noi fac curat mult mai rar ca RETIM-ul. Cineva a avut interese sau doar probleme cu ei, si lucrurile merg si mai prost.
PMT a promis in 2012 ca in 6 luni ca acoperi spatiile de pamant dintre asfalt si trotuar in toata Timisoara. M-am bucurat cand am vazut ce se promite, desi stiam ca cele 6 luni erau utopice.
Pentru a nu se parca pe pamant, fie se pun stalpi,unde e cazul, fie se acopera cu pietre, scoarta de copac de ex.
Acum cativa ani parcam pe strada paralel cu un trotuar. Intre trotuar si strada era o fasie de iarba. In unele locuri iarba era foarte rara, spre deloc. Cand prindeam loc de parcare acolo si ploua tare, pe o parte, masina era plina de pamant acolo. Pamant se ducea si pe asfalt. Aceeasi problema, spatiul acela ce trebuie cumva intretinut/schimbat.
In alte tari, e normal sa vezi aspiratoare pe strazi, dar si pe zone pietonale, inclusiv trotuare inguste. Acolo nu prea exista spatii intre trotuar si asfalt, decat daca e bine intretinut cu iarba.
Cei care au santiere si fac mizerie, sunt f simplu de detectat. Se merge in zonele unde se construieste dupa ploi macar, si amendati toti. Daca iti iei amenzi dupa fiecare ploaie, cred ca vei face ceva. Nu stiu exact ce spune legea, dar ar trebui schimbata si crescute amenzile la abateri repetate. Nu vreau sa dau nume, dar la un constructor important, asta vara-toamna, cred ca taiau caramizi/BCA la un etaj superior. Se vedea un nor de praf imens. Alt exemplu. O firma importanta din oras, furnizor de ceva, si-a daramat niste cladiri anexe. Nu au folosit deloc apa, decat un jet penibil ca de la robinet, fara marire de presiune, si doar dupa ce lucrasera multe zile inainte. Am vrut sa sun, dar isi luasera acel furtun, si cred ca s-ar fi acoperit cu el.
Exemplele pot continua, inclusiv la repararea drumurilor samd.
Ce facem noi din toate acestea ca sa prevenim? Pai, masuram praful cand ploua sau cand ne ajuta umiditatea si fenomenele meteo. Superb. Cati oameni sunt platiti degeaba…
-
Robulica,iti propun sa-ti ridici curul de pe scaunul directorial din biroul in care ti-ai montat dus si sa cobori ,sa dai niste ture prin jurul cladirii primariei sa vezi toate trotuarele sparte din cauza ta si nereparate.Acum ploua iar dupa ce se va opri ploaia tot pamantul,noroiul rezultat din acele trotuare va ajunge pe sosea,va fi intins peste tot iar in final se va transforma in praf.Tu fiind obisnuit ca la tine la Bocsig,te doare la banana de orasul asta si de locuitorii lui.Singura ta obsesie este cartierul Soarelui in care locuiesti.Parca ai fi primarul unui cartier si nu al orasului.Astept alegerile sa dau cu tine de pamant.
Nu uitati domnule primar de praful cenusiu si duhoarea. Emisa de “onorabila companie continental cauciucuri”
Pai asta puteam sa iti spun si eu. Vrei sa iti spun si solutia? Pune stalpi de blocare unde se vede ca se aduce noroi de pe”spatiul verde”. Vezi vis-a-vis de Colegiul Banatean ca e un loc din asta de “parcare”.
Santierele amendate si puse sa spele.
p.s. poate amendati si betonierele care tot pierd din ciment pe la intersectii, vezi pe la Miresei cu Aradului un exemplu.
1. trebuie amenajate locurile pe unde intra soferii pe pamant ca sa fie ori loc de parcare ori blocat accesul acolo pt masini
2. cand controlati santierele , masinile care intra si ies trebuie sa isi spele rotile inainte sa intre pe carosabil
3. daca tot sa facut mizerie de ce nu curatati?
oricum mai putin si o sa avem alt primar , speram sa nu fie la fel de corupt si incompetent ca si robu
vreo 3-4 ani nu am avut firma care sa faca curatenie in oras. Asta e problema principala !!! e clar ca si masinile aduc noroaie. toate spalatoriile din oras sunt pline, mai ales alea cu fise. sa fim seriosi ca Timisorenii isi spala masinile, dar ce sa faci cand avem strazi care nu s-au maturat sau spalat de minim 5 ani.
Comenteaza ca prostu, asta e bolnav cu capu. Bucura-te senilule ca vin alegerile si nici naiba nu te mai voteaza nici pe tine nici pe vreunul din PNL, ca ne-am convins ce fel de experti are PNL in Timisoara..ma mir cum de va mai suporta aia de la Bucale..Indivizi ca Iapa si altii care macane a paguba…
pai si cine se face vinovat de toate cauzele? Cine a dat avize peste avize pentru santiere si nu amendeaza utilajele care iese cu noroiul pe roti? Din cauza cui a ramas orasul fara firma de curatenie stradale ? Cine trebuia sa investeasca in infrastructura de calitate- locuri de parcare?
Vorbeste omul, de parca a fost primar altul in astia 8 ani, nu tot el…
Stimate domn primar,
amenajati parcări asfaltate (civilizate) asa cum ati promis (de ex. in zona Girocului ) si nu va mai parca nimeni pe zona verde. Terminati drumurile începute (de ex. Calea Boilor ) si ati rezolvat problema prafului.
Dacă ești primarul municipiului și ne reprezinți, atunci fă CEVA încât să nu se urce pe spatiile verzi nimeni,iar bordurile să depășească pământul cu iarbă și flori,nu invers!!! Iar dacă tot plătim polițiștii comunitari, atunci când văd mașini pe spatiile verzi să le dea amenzi să-i usture curul să nu mai calce iarba și pămînt! Iar , firmele ce salubrizează orașul să facă bine să nu lase după ei resturi de gunoaie pe șosea când golesc tomberoane iar cei ce mătură să nu mai mature praful in canale sau să-l arunce pe iarbă cum am văzut asta că fac!!
Timișoreni prostiți de Robu. Pana când?
Pai cum sa nu fr praf daca nimeni nu curata starzile?
Pina cum doi ani trecea masina de maturat in fircare noapte. Acum nu le-am mai vazut deloc. In sase luni a fost o singura data mult asteptatat noua firma de curatenie. Si atunci in graba si de mintuiala. Acum sint buruienile din rigole mai mari ca bordurile, iar la o ploaie mai serioasa se scurge de pe drum in curtile oamenilor ca nu mai poste curge la sifon.
Bavo administratie de 5 …bani. dac anu puteti face mai bine, nacar nu stricati ce era deja.
da de ce se permite parcarea pe iarba sau pe trotuar de parca am fi in india?
Doamneeee, ce aburi emanā vorbele primarului.
Praful de pe langa borduri nu se datoreaza masinilor care il aduc pe roti decat in proportie de maxim 5%.
Restul de praf provine de la CET SUD care functioneaza cu lignit…si arunca peste oras zilnic vagoane de praf.
Stiu ce spun, am lucrat prin anii 2.000 intr-un birou in apropiere de CET. In fiecare dimineata femeia de la curatenie matura biroul si umplea un fāraś de praf…
Nu treceau masini prin fata biroului…aveam privelsite spre CET… in plus, noroi de pe rotile niciunei masini nu ajungea in birou…
Asa ca dl.primar vorbeste fara sa stie ca din 1986, de cand a aparut in Timisoara acest CET, a aparut si praful care deseori ne sufoca..
Cum dânsul nu a crescut aici si nu stie cum era orasul inainte de 86…
Dar suntem destui cei care stim…
Deci primarul asta e dus cu capul rău de tot, praful este în primul rând de la frunzele care ni se strâng si care se descompun si se transformă în praf. Vina ca nu am avut o societate de salubrizare a cui este, oare cine era primar in acea perioadă . Ne-am saturat de ineptiile tale, este slab si depășit de situație. Tic tac, tic tac
Păi de ce nu se iau masuri pentru cei care parchează pe noroi, am eu un exemplu vis a vis de parcarea noua de la Mall, daca chemi comunității vin dar nu fac nimic si referitor la spalatul străzilor eu pe Sever Bocu din Piața Consiliul Europei eu nu am văzut asa ceva de curând nici vorbă cred va se spală doar anumite străzi in rest nimic si atunci te miri ca avem aerul ce il avem in oras
Extinderea Caii Lipovei intre I.I.de la Brad si Constructorilor, largita “in forta” de Robu, s-a asfaltat FARA CANALIZARE PLUVIALA cu o tehnologie nemaivazuta- spatii de cca 1-2 cm intre blocurile de bordura.La fiecare ploaie, apa scursa prin spatiile bordurii aduce pamant pe carosabil si apa maloasa balteste pe banda 1. Apoi, apa se scurge langa platforma drumului lasand in urma pamantul ce se transforma in praf.
Deci sursele de praf si poluare ar fi cam 6:
1. CET si alte fabrici. Cet se rezolva prin inchidere.
2. Santiere. Mai ales cele pe domeniul public se rezolva prin FINALIZARE. Stau trotuarele si drumurile rase cu zile, saptamani
3. Praf dinafara orasului. Trebuie perdea verde. Primaria poate despropietarii sau cumpara terenuri in jurul orasului si sa planteze copaci.
4. Curatenie pe strazi. Asta clar e vina lu robu ca trebuia facuta!
5. Masini poluante. Facuta o zona centrala si ultracentrala in care intra doar locatarii si restul pe baza unei taxe mari. De la rebreanu la isho si iulius ar trebui sa fie vigneta de intrare in zona, de ordinul catorva sute de lei pe luna si doar euro 4 in sus.
6. Spatii verzi transformate in noroaie. Daca mergeti in orice oras de la szeged incolo o sa vedeti ca acele fasii “verzi”, de fapt noroi intre drum si trotuar NU EXISTA. Totul e asfalt si beton. Daca sunt copaci acesti au un loc de 1x1m in trotuar care si ala e acoperit cu ceva ornamental sau capac metalic. Si in rest doar parcuri cu iarba semanata. Iarba naturala creste in smocuri, iar intre smocuri tot pamantul e ridicat de eroziunea eoliana, adica de vant. Asa ca trebuie asfaltate toate “fasiile verzi” si dezvoltate parcurile si copacii. Copacii produc adevaratul oxigen si absorb CO2, nu iarba!
Dar cat timp veti vota tot asa, nimic din cele de mai sus nu se va rezolva! Sa nu uitam ca asociatia urbanistilor a castigat in instanta ANULAREA registrului spatiilor verzi facut de administratia incompetenta robu pentru ca era o MINCIUNA si nu corespundea cu realitatea.
robulache asta isi inchipuie ca daca explica cuiva fata in fata asa ceva nu se va alege cu doua perechi de palme in moaca aia de bou idiot
Astea sunt rezultatul firmei de curățenie pe care a laudat-o nesimtitul și a întreprinderilor tolerate de primărie în incinta orașului.
Avem un papagal de primar, care are un fix cu tăiatul copacilor și care își bate joc de toti pietonii.In loc sa încurajeze utilizarea mijloacelor de transport în comun și mersul pe jos sau cu bicicleta, el încurajează deplasarea cu autourismele. Ca sa treci strada ca și pieton, riști sa te prindă schimbarea semaforului pe mijlocul soselei dacă nu treci în fuga.Dupa tramvai stai de intepenesti dimineața, pt ca toate pleacă din depou la aceeași ora. Mai ai ghinion și tramvaiul prinde rosu la toate semafoarele idioate puse aiurea…Cu biciclete, trotinete, etc, exclus sa te deplasezi, pt ca totul este spart. Concluzia:Robu, ești praf, împreună cu toată administratia ta! Aveti nămol în loc de creier!Meritați ca toți care suferă de pe urma accidentelor produse din cauza semafoarelor vostre care funcționează aiurea precum și cei ce se îmbolnăvesc de plămâni și de astm, sa va facă plângeri penale… și sa stați prin pușcării!! Sunteți niște incompetenți!! Domnule primar, dacă mai aveți un pic de bun simt, va rog frumos sa nu mai candidați și sa plecați acasă cu toată suita!!
Daca vreti sa aveti si voi un rost de jurnalisti si sa puneti macar 1 intrebare utila in viata voastra, poate il intrebati pe robu cate strazi de oamant sunt in timisoara si de ce nu face primaria o prioritate zero din asfaltarea lor.
E hilar cum stie robu sa dea exemplu ca soferii parcheaza pe spatiu verde sau spatiile cu pamant si duc noroiu pe sosele, dar ignora o realitate clara si evidenta…anume ca timisoara inca mai are strazi cu pamant pe ele in loc de asfalt. Acolo nu e vina locuitorilor ca iau noroiul pe roti si il imprastie prin tot orasul. Sa se intereseze robu la aparatul lui de specialitate cate rugaminti are de la o multime de timisoreni sa le asfalteze strazile pline de noroi.
Daca are doar explicatii si nici o solutie sa plece. Nu avem nevoie de oameni care stiu ce e de facut. Avem nevoie de un om care face !
Centura de ocolire pentru vehicule grele lipsește d le primar!
Trec autotrenurile pe sub pervazul de la geam la distanță de 1 metru liniar,încărcate și supraîncărcate de mărfuri grele și sau periculoase!
Asta i problema aerului!!!
Una dintre marile probleme e că nu se matură orașul, și nici nu se spală străzile și trotuarele, urmăresc str. si trotuarele de pe pestalozzi de două luni, Din păcate nu am vazut nicio mașină să măture sau să spele strada, de trotuar nici nu mai vorbesc, plin de frunze și mâzgă de la enel pană la parcul poporului. Sunt curios câți bani încasează firma de curățenie că ne lăudam anul trecut că avem firmă de curățenie și că o să fie măturate toate străzile. Cine verifică?
Ieri veneam spre timisoara, intre mosnita timisoara mi-a iesit in fata o macara mobila, a lasat atata pamant pe sosea mia umplut parbrizul abia am putut frana, mai ceva ca pe gheata. Se vede ca au spalat rotile inainte sa iese pe sosea
Despre lucrarile ne terminate ale primariei nimic? Despre taierea arborilor nimic? Tot soferii sunt de vina, nu? Din pacate tot aceasta caricatura va fi primar, sub deviza “dar a si facut”….
Praful în cea mai mare parte vine din asa zisele spatii verzi. Pentru ca pământul de acolo e întotdeauna PESTE nivelul bordurilor de separare și nu SUB el. Ploaia spala pământul și îl așterne pe trotuare și străzi.
Mult praf in ochii alegatorilor,multe gargarime!
singura sansa este sa ne mutam pe varf de munte ca acolo sigur e mai bine ca si in Orasul plin de CO2,emanat cu nesimtire groteasca de catre Fabrici si uzine(alea care au mai ramas)si nenumaratele patrupede cu volan(masini si bascule).
O mizerie de administratie. Peste tot namol, gropi, mociorla… mai rau ca la taranoaie.
RUSINE bai liberarilor. Ati reusit performanta sa aduceti Timisoara la nivelul haltelor de unde veniti. RUSINE!
1. Pentru masini parcate pe spatii neamenajate este de vina Primaria Timisoara pentru ca nu sunt in stare sa amenajeze niste parcari. Ne mint de ani de zile, sunt multe zone in oras unde nu gasesti nici un loc de parcare.
2. Eu trec zilnic pe langa santierul de pe Take Ionescu, unde se face noul complex imobiliar, pe soseaua de langa mal, si tot anul trecut a fost dezastru. Praf si noroi pe toate soselele din apropiere.
Si ghici ce, santierul e vis-a-vis de sectia de Politie. Strazile pline de noroaie se vedeau direct de pe geamul sectiei. Sunt curios cate amenzi au luat constructorii ?
Primarul mare inginer de doi bai .Un adevărat inginer vine cu soluții nu cu scuze de doi bani .