Un mic istoric. De-a lungul anilor, PSD Timiș a avut mai multe ghinioane legate de sediile de partid. La începutul anilor 2000, sediul PSD Timiș era pe bulevardul C.D. Loga, într-o vilă impunătoare. Clădirea a fost, însă, retrocedată, iar apoi vândută unui membru al clanului Cârpaci. Astfel, pesediștii au fost nevoiți să se mute, însă cum conducerea de atunci a Primăriei Timișoara susținea că nu mai are niciun spațiu liber, ei și-au închiriat un sediu în zona Complexului Studențesc. Soarta părea să le surâdă odată cu formarea USL (alianța PSD, PNL, PC), pesediștii primind, în 2013, un sediu impunător pe malul canalului Bega. Când iubirea dintre cele trei partide era în floare, la fel ca și celelalte partide parlamentare, și social-democrații au vrut să cumpere sediul. De evaluare s-a ocupat viceprimarul PSD Traian Stoia, care a comandat o expertiză ce arăta că sediul ar valora doar 100.000 de euro. Tion.ro a scris atunci despre această situație și, surpriză, deși dețineau majoritatea absolută în Consiliul Local Timișoara, proiectul aprobat atunci de primarul Nicolae Robu și care se bucura de susținerea USL a căzut la un singur vot. Subiectul a murit apoi o vreme, conducerea PSD Timiș dorind chiar construcția unui sediu nou, pe Bulevardul Republicii, însă și de acest proiect s-a ales praful. Ulterior, apele între PNL și PSD s-au stricat, iar Robu a comandat o nouă expertiză ce a arătat că sediul ar costa 750.000 de euro. Evident, social-democrații nu au mai vrut să cumpere clădirea la acest preț, ei susținând că au investit sute de mii de euro în renovarea ei, deoarece, inițial, de la Primăria Timișoara au primit o ruină.
Și așa am ajuns la dezbaterea de joi seara. La care nu s-a prezentat aproape nimeni, lucru remarcat și de primarul Nicolae Robu.
„A fost dezbaterea publică pe tema sediului PSD. Din păcate prezența a fost foarte slabă. Eu sunt mulțumit că mi-am făcut datoria. Când se pune în discuție alocarea unor bunuri din patrimoniul public să avem și dezbatere publică pe tema respectivă”, a explicat, vineri, Robu.
El susține că nu înțelege de ce PSD s-a agățat de diverse chichițe legale pentru ca dezbaterea să nu aibă loc și chiar le recomandă social-democraților să fie mai „blânzi” și să nu îi mai ceară socoteală, el transmițându-le indirect că soarta sediului lor de partid este în mâna sa. O decizie, însă, nu a fost luată.
„O să mă gândesc foarte bine ce o să facem în ședința de consiliu de marți pentru că PSD-ul nu se dovedește demn de a fi sprijinit de municipiul Timișoara”, a mai spus Robu.
Totuși, atunci când jurnaliștii prezenți în sală i-au atras atenția că legea nu permite renegocierea chiriei pentru un sediu de partid, acestea având același statut ca orice altă locuință închiriată de municipalitate, Robu a ținut să precizeze că dezbaterea pe care și-a dorit-o nu avea legătură cu chiria, ci dacă PSD „merită” să beneficieze de o clădire atât de mare din patrimoniul Timișoarei. Clădire pe care tot Primăria Timișoara condusă de Nicolae Robu i-a închiriat-o.
„Nu e obligatoriu să se prelungească (chiria – n.r.) pe acel spațiu”, a transmis, subtil, primarul Timișoarei.
Totuși, cu ocazia asta, Robu a deschis și niște subiecte delicate pentru PNL Timiș. De exemplu, faptul că și PNL Timiș și-a cumpărat sediul din Piața Unirii cu doar… 15 euro. Sau 500.000 de lei vechi. Robu a răspuns că acestea au fost legile atunci, iar PNL nu poate fi acuzat pentru că a profitat de această oportunitate. Cum nici el, primarul Timișoarei, nu poate fi acuzat pentru că PSD a încercat să îl fraierească și să cumpere sediul cu doar 100.000 de euro.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2013176″]
[related-post post_id=”2010603″]
[related-post post_id=”1989509″]
[related-post post_id=”1539930″]
[related-post post_id=”1310528″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!