Nicolae Robu susține că primarii merită o compensare a faptului că atâta amar de vreme au avut salarii extrem de mici. Vede așa-zisa pensie specială un lucru bun și crede că oamenilor trebuie să li se explice ce înseamnă, de fapt, „pensia specială”. Tion.ro i-a oferit primarului edilului-șef această posibilitate.
„Nu am studiat încă Codul administrativ, știu că sunt aceste indemnizații compensatorii, ceva de genul acesta sunt numite, subliniindu-se că nu e vorba despre pensii speciale, ci despre niște compensări ale faptului că ani de zile salariile în administrația publică locală pentru primari au fost foarte scăzute, foarte joase, și, pe de altă parte, că primarii nu pot desfășura alte activități aducătoare de venituri în afară de cele din învățământ și știință, cultură. Majoritatea covârșitoare a primarilor, am înțeles, sunt primari cu foarte multe mandate, în mediul rural, care ar ieși la pensie cu 1.500 de lei pe lună și s-a considerat că este nedrept să se întâmple așa, oamenii au servit comunitatea foarte multă vreme. Sigur, sună rău pensie specială, este adevărat, dar dacă se explică despre ce este vorba aici, eu cred că nu mai trebuie să existe atâta iritare”, a explicat Nicolae Robu pentru tion.ro.
Noul Cod administrativ are și câteva prevederi ceva mai controversate. Modificat de guvern la începutul săptămânii, prin OUG, acesta introduce noi obligații pentru președinte legat de numirea unui ministru, modificări legate de validarea mandatelor consilierilor locali, renunțarea la votul cu două treimi în cazul proiectelor așa-numite de patrimoniu, cu excepția înstrăinării unor obiective, sau schimbări în ceea ce privește atestarea domeniului public.
De asemenea, noul Cod administrativ introduce și controversatele pensii speciale pentru pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Acestea vor fi achitate din bugetele UAT-urilor și vor fi calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate. După intrarea în vigoare a noului Cod, președinții de consilii județene vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.
Robu, un mic baron local?
Mai multe articole din OUG i-au determinat pe unii să spună că primarii devin baroni locali cu acte în regulă. Mai exact, ei vor avea mai multă putere asupra funcționarilor publici, nemaiavând nevoie de avize de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. ANFP nu mai are atribuții de control referitoare la modul în care se fac angajările și sunt elaborate organigramele primăriilor. Funcționarii publici vor fi evaluați de o comisie aleasă de primar, iar răspunderea pentru acte le va reveni… funcționarilor.
Robu spune că el nu va face abuzuri, dar că este normal ca primarul să aibă mai multă putere de decizie în ceea ce privește angajările în primărie.
„Sper să fie așa, repet, nu am avut timp să citesc codul, dar de mai multe ori am semnalat că mă trezesc în fața unor situații total anormale, în care nu am autoritate instituțională atâta cât ar fi cazul pentru a determina angajații să-și facă datoria. Eu cred că nu trebuie să privim un înalt funcționar, un demnitar, ocupant al funcției de primar, hai să ne referim la această funcție acum în prezumția de vinovăție, de înclinație a lui spre abuz. Trebuie să i se dea prerogative pentru a putea face lucrurile să meargă bine. Dar acolo unde unii fac dovada că folosesc acele prerogative în mod abuziv, evident că trebuie să se intervină și ei să fie sancționați. Dar să vii din start să îngrădești prerogativele gândindu-te că acei oameni nu sunt demni de ele, se dovedește neproductiv. Nu putem fi eficienți astfel. Eu cred că e binevenită o asemenea întărire a prerogativelor și, în ceea ce mă privește, niciodată nu am avut înclinații spre abuzuri. Garantez că nu voi folosi aceste prerogative în mod abuziv, dar pe unii va trebui să-i pun la punct. Eu le mai dau o șansă întotdeauna, le-am dat șanse, dar până acum ei știau că nu le pot face mai nimic și mă sfidau. Ei, le mai dau o șansă și când pot să le fac ceva, dar va fi ultima șansă”, a mai explicat Robu pentru tion.ro.
Vă reamintim, în ultimii șapte ani, Robu și-a adus în primărie o grămadă de oameni de la partid, oameni care în cele din urmă s-au angajat cu acte în regulă în instituția de pe C.D. Loga și au ajuns chiar și în funcții de conducere. Amintim doar câteva cazuri: Robert Kristof, Ciprian Trocan, Daniela Știr.
Detalii, AICI!
Codul a trecut anul trecut și prin Parlament, dar a fost respins, în ansamblul său, de Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. În loc să reia procedura în parlament, Coaliția PSD-ALDE a decis să treacă acest cod prin OUG.
Noua ordonanță nu este văzută cu ochi buni nici de președintele României, Klaus Iohannis. Administrația Prezidențială a anunțat că „după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!