Scandalul legat de mutarea Colegiului Tehnic de Vest continuă. După ce profesorii acestei unităţi de învăţământ s-au baricadat zilele trecute în şcoală, ba chiar unii dintre ei au ajuns să păzească, noaptea, clădirea, de frică să nu fie relocaţi forţat, noul an şcolar a început, luni, în vechea locaţie. Reprezentanţii Colegiului Tehnic de Vest au rămas fermi pe poziţie, refuzând mutarea în imobilul de pe bulevardul Liviu Rebreanu, chiar dacă există o hotărâre de consiliu local care îi obligă la acest lucru.
Profesorii spun că şi în cazul Liceului de Arte Plastice a existat în trecut o hotărâre de consiliu, care prevedea mutarea elevilor de la Arte, care funcţionează într-o clădire retrocedată din centrul oraşului, în acelaşi imobil de pe Rebreanu, dar s-a refuzat mutarea, deci există un precedent.
„Când primar a fost domnul Ciuhandu a existat o hotărâre de consiliu local care prevedea mutarea Liceului de Arte Plastice şi profesorii de la Liceul de Arte Plastice au făcut atunci ce fac acum cei de la Colegiul Tehnic de Vest. Pe mine nu mă interesează ce s-a întâmplat când a fost primar domnul Ciuhandu, mă interesează ce se întâmplă când sunt eu primar”, spune însă primarul Nicolae Robu. De ce nu s-a ocupat nici el de punerea în aplicare a respectivei hotărâri și s-a preferat inițierea unei alte hotărâri, care vizează Colegiul Tehnic de Vest? „Nu se putea pentru că nu eram pregătiţi pentru asta, eu nu pot să acţionez intempestiv. Ce-aţi fi vrut? Ca de îndată ce am preluat mandatul de primar, fără să cunosc cum stau lucrurile, să mă duc să îi mut? Nici nu am ajuns să cunosc problema atunci, erau foarte mult alte lucruri…”, a adăugat Robu. Edilul spune că artele plastice reprezintă „un domeniu cu necesităţi specifice”, pentru care inclusiv normele de acreditare ale ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) sunt altele decât pentru domeniul construcţiilor de exemplu.
Oricum, conducerea Primăriei Timişoara nu renunţă la planul de a muta Colegiul Tehnic de Vest. „Nu mai suntem în vremea mineriadelor. Le fac plângere penală. Nu mi-am imaginat că iraţionalitatea acestor persoane poate merge atât de departe. Nu există altă variantă. Mi-au propus să ducem Liceul de Arte la Şcoala Generală 12, că este spaţiu acolo… Le-am promis că mă voi duce să văd. Acolo sunt 22 de clase de elevi şi 18 săli de clasă. M-au indus din nou în eroare. Au minţit şi când au spus că au 400 de navetişti, sunt 150, după documente. Ei rămân pe poziţie în clădirea în care au funcţionat până acum, dar cu plângere penală la nivel de persoană. Vor fi traşi la răspundere, pentru că altfel răspund eu, ca primar. Fundaţia Caritatea (n.r. – proprietarul clădirii în care funcţionează Liceul de Arte) nu face acte de caritate. Există un proces în care cere ca primăria să plătească din urmă chiria, se cer 30.000 de euro că aşa a fost înţelegerea cu fosta conducere. Noi am contestat că primăria ar fi responsabilă, pentru că acel contract nu e semnat de primărie, ci e asumat de fosta conducere a şcolii. Cei de la Arte au fost la fel de iresponsabili atunci când au refuzat mutarea”, a mai declarat, luni, Robu, edilul afirmând că profesorii Colegiului Tehnic de Vest se comportă… ca minerii.
„Colegiul de Vest are 12 clase de elevi. În acea clădire există 26 de săli de clasă, plus alte cinci, şase, şapte spaţii – unele au servit ca ateliere, altele n-au fost folosite la nimic, dar ar putea fi amenajate. A funcţiona o şcoală într-un spaţiu atât de disproporţionat în raport cu necesităţile ei după numărul de elevi înseamnă o pagubă anuală, la nivelul cheltuielilor materiale, de 7 miliarde de lei vechi, 700.000 de lei. Cine să plătească cei 700.000 de lei? Consiliul local, din banii timişorenilor, pentru încăpăţânarea a 40 de profesori care se comportă exact cum s-au comportat minerii în perioada de tristă amintire de după Revoluţie? Vor fi acţionaţi în instanţă, vom depune plângere penală la adresa acelor profesori ca persoane fizice, accentuez, plângere în care le vom imputa două lucruri: că fac un abuz grav, obstrucţionează punerea în aplicare a unei hotărâri de consiliu local, şi doi – le vom imputa toate costurile pe care le comportă funcţionarea, la care ne obligă ei, a Liceului de Arte Plastice şi a Colegiului de Vest însuşi”, a conchis primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!