Așa cum vă anunțam încă de luni, Primăria Timișoara a inventat titlul de Ambasador Cultural al Timișoarei, prevăzut în Strategia Culturală a Municipiului Timișoara 2014-2024. Orașul se va umple de ambasadori culturali, pentru că un titlu asemănător va fi oferit și de Asociația Capitală Culturală Europeană.
Proiectul a stârnit câteva reacții în ședința de consiliu local de marți și, potrivit primarului Robu, a trecut doar cu votul aleșilor PNL și al viceprimarului Farkas Imre.
„Proiectul a trecut, spre mirarea mea, numai cu votul consilierilor locali PNL și UDMR. E firesc ca un oraș ca Timișoara să-și poată desemna ambasadori culturali. Nu știu de ce nu s-a dorit să se instituie acest titlu. Asociația Capitala Culturală Europeană își va desemna proprii ambasadori până în 2021, fiind responsabilă de implementarea proiectului municipiului. Unii sunt ambasadori culturali ai asociației și alții sunt ambasadori culturali ai orașului”, a explicat Robu.
Conform hotărârii adoptată marți de CLT, propunerile de personalități care să poarte acest titlu vin direct de la primarul orașului. De ce?
„Așa sunt uzanțele, ca funcția cea mai înaltă și în stat să decerneze diverse medalii, însemne de prețuire și, în aceeași logică, funcția cea mai înaltă într-o unitate administrativ teritorială să facă decernări de astfel de titluri, propuneri care sunt supuse unei validări în consiliu”, a mai spus edilul-șef.
Prima propunere făcută de Robu este caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, dar vor urma și alte personalități care au participat semnificativ la viața culturală și la promovarea orașului.
„Primul pe care îl voi propune va fi Ștefan Popa Popa’s. Vor fi și alții, categoric, dar nu vrem să punem decât câte unul deodată. Vor fi din toate domeniile culturii”, a conchis Nicolae Robu.
Popa’s este considerat unul dintre cei mai buni caricaturiști din lume, a făcut portrete multor personalități și este singurul care a realizat un album al tuturor papilor, bucurându-se de o apreciere deosebită la Vatican. Caricaturistul timișorean a reprezentat România la mari evenimente culturale și deține recordul mondial la rezistență în domeniu, cu 2.772 de portrete color făcute în zece zile și zece nopți. În noiembrie 2017, la Timișoara a fost deschis Muzeul Ștefan Popa Popa’s, într-un spațiu din Bastionul Theresia.
Ștefan Popa Popa’s este cetățean de onoare al peste 20 de orașe din România, dar nu și al Timișoarei. În 2015 a primit distincția de Cetățean de onoare al județului Timiș.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-inventeaza-titlul-de-ambasador-cultural-al-timisoarei-acordat-de-robu/2212416
Citiți principiile noastre de moderare aici!