Edilul-șef susține că reprezentanții primăriei au început să vorbească cu proprietarii de imobile monument din centrul istoric să înceapă demersurile pentru a reabilita clădirile degradate.
Vă reamintim, după ce s-a decis că administrațiile publice locale pot finanța renovarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, reprezentanții Primăriei Timișoara se pregătesc să aloce și banii necesari în acest sens. Pentru început, jumătate de milion de euro din bugetul local. În același timp se pregătește și taxa de reabilitare clădire istorică, pe care o vor plăti doar cei care „se împrumută” de la primărie.
Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acțiune prioritară a municipiului, care spune că primăria poate subvenționa 20% din valoarea lucrărilor de refacere a fațadelor și acoperișurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub formă de împrumut, cu dobândă zero, rambursabil în zece ani.
„Suntem, în momentul de față, în stadiu avansat, cu clădirile din Piața Victoriei nr. 4 și Piața Victoriei nr. 6. Victoriei nr. 4 este clădirea care merge spre Librăria Eminescu, după Palatul Lloyd, iar cea cu nr. 6 este clădirea de la capătul pieței, tot pe aceeași parte, aceeași care a suferit anul trecut, dacă nu mă înșel, suferit e un fel de a spune, reabilitarea acoperișului. În continuare, chiar pe colț, este Victoriei nr. 8. Și acolo oamenii s-au arătat deschiși, însă stadiul nu este la fel de avansat ca la Victoriei 4 și 6. Se întrevede, așadar, ca primele clădiri monument istoric din Piața Victoriei, care vor intra în reabilitare cu ajutor financiar din partea primăriei, să fie acestea, Victoriei 4 și Victoriei 6. Noi vrem să contribuim la reabilitarea tuturor clădirilor din Piața Victoriei, pentru că o considerăm emblematică pentru Timișoara, toate acestea sunt clădiri foarte frumoase și vrem să dăm Pieței Victoriei o față la nivelul a ceea ce ea merită”, a explicat Nicolae Robu.
Edilul-șef le dă și un ultimatum proprietarilor care își lasă imobilele să se degradeze. Se pot încadra la taxa de paragină și riscă și amenzi uriașe și se poate ajunge chiar și la executare silită.
„Sarcina reabilitării proprietăților revine proprietarilor. Aceste clădiri sunt proprietăți private, drept urmare, trebuie să înțeleagă toți proprietarii privați că ei au datoria să găsească soluții pentru a întreține aceste proprietăți. Sunt nemulțumit de atitudinea pe care o au proprietarii clădirii din Piața Victoriei nr. 1, o clădire care, în mod normal, ar fi trebuit să fie prima care intră în acest program de reabilitare. Unii, am fost informat că nici acum nu doresc să fie cooperanți, nu înțeleg că nu poate fi lăsată în paragină în continuare acea clădire și le spun foarte ferm: vor avea, de la 1 ianuarie, de plătit, impozit mărit de șase ori, vor primi amenzi și se va trece la executarea silită dacă nu își vor achita aceste sancțiuni. Nu mai este de joacă! Ne permite cadrul legal să trecem la executare silită. Este inadmisibil ca ei să sfideze orașul nostru cu atitudinea pe care o au, chiar și acum când ar primi un ajutor uriaș, constând în 50% din cheltuielile de reabilitare. Fac încă un apel la ei, dar am fost informați că sunt foarte necooperanți, ca să mă exprim eufemistic. Nu o să meargă în continuare ca și până acum, pentru că legea s-a îmbunătățit și ne permite de acum să intervenim. Și intervențiile vor fi fără menajamente”, a ținut să precizeze primarul Timișoarei.
Nicolae Robu spune că, totuși, nu și-ar dori să amendeze pe nimeni sau să încadreze pe cineva la supraimpozitare, dar autoritățile locale „vor fi necruțătoare cu absolut toată lumea care nu înțelege să-și îngrijească proprietățile”.
„Orașul acesta trebuie să aibă o altă imagine și nu imaginea în anumite locuri ale sale, de țară a nimănui, de loc în care nu-i pasă nimănui de starea clădirilor”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!