Robu spune că, întrucât în această perioadă se lucrează la definitivarea proiectului de buget pe anul 2014, a considerat că normal ar fi ca primăria să inventarieze spre analiză „toate ideile de bine pentru Timişoara”, indiferent cui aparţin ele. Şi cum au fost inventariate aceste idei? În primul rând… pe linie de partid (PNL), afirmă primarul Timişoarei, prin organizarea de întâlniri cu cetăţenii. Apoi au avut loc discuţii cu reprezentanţii consiliilor consultative de cartier, iar edilul-şef spune că le-a cerut tuturor direcţiilor din primărie să vină cu propuneri cu privire la proiectele care ar trebui cuprinse în bugetul pe anul în curs.
În cele din urmă, primarul şi-a bătut capul, împreună cu city-managerul Sorin Drăgoi şi consilierii săi personali, Alexandru Chirilă, Dorel Borza şi Sanda Greblă, să găsească „idei de bine pentru Timişoara” – a dezvăluit că a organizat „discuţii de tip “brainstorming”, cu consilierii personali şi city-managerul” -, iar apoi le-a trimis SMS-uri aleşilor locali. Robu susţine că le-a cerut tuturor consilierilor locali, şi ai puterii şi ai opoziţiei, să vină cu propuneri legate de buget: să depună la cabinetul său propunerile lor de obiective de finanţat pentru 2014.
„În această perspectivă, nu pot decât să salut propunerile strânse de PSD, pentru că ele denotă preocupare, chiar dacă o mulţime dintre ele sunt proiecte în continuare, aflate, evident, pe agenda noastră, a executivului, unele în fază de licitare a execuţiei, altele în alte ipostaze – Spitalul de Copii, skate-park, etc. O altă parte, sunt, aşa cum se şi afirmă, colectate de la cetăţeni, de la Consiliile Consultative de Cartier, chiar din Executivul Primăriei şi, prin urmare, sunt deja pe lista noastră pe care împreună urmează să o dezbatem, dar redundanţa ne ajută să nu le scăpăm”, afirmă primarul.
Robu susţine că a mai primit propuneri şi de la PNL şi de la consilierii Petrică Folică (PP-DD), Bogdan Herzog (PNŢCD) şi Flavius Boncea (PNŢCD), singurii care nu i-a propus nimic fiind aleşii PDL.
„Colegii de la PDL n-au făcut propuneri. Îi aştept la anul, să fie mai constructivi, mai preocupaţi de binele Timişoarei”, afirmă liberalul.
Primarul le mulţumeşte tuturor celor care au venit cu idei, dar avertizează că nu toate propunerile se vor putea regăsi în buget.
„Evident, indiferent de unde provin ele, o parte dintre propuneri se vor regăsi în proiectul de buget, altele nu – şi asta, de cele mai multe ori, datorită insuficienţei fondurilor în raport cu necesităţile – şi îi rog pe colegi să înţeleagă că nu se poate altfel şi să nu se supere. Spre exemplu, din susţinerile PSD, eu personal şi PNL nu putem fi de acord cu acordarea de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun pentru cadrele didactice şi nedidactice din învăţământul preuniversitar (circa 800 persoane), pentru că ar fi profund discriminatoriu: există tineri şi o mulţime de cetăţeni de toate vârstele cu salarii la fel de mici sau chiar mai mici, care lucrează în alte sectoare, inclusiv în cel privat şi noi n-avem voie să avantajăm o anumită categorie socială doar pentru că ea este mai vocală (liderul de sindicat Virgil Popescu m-a ameninţat cu pichetări ale primăriei dacă nu accept această revendicare, dar… eu nu sunt sperios din fire)”, susţine Robu.
Una dintre propunerile PSD viza „asigurarea continuităţii în finanţarea transportului gratuit pentru cadrele didactice şi nedidactice cu salarii mici”.
Primarul Timişoarei anunţă, în schimb, că persoanele cu venituri sub 2.000 de lei pe lună s-au putea bucura în continuare de gratuitate la transportul public, după ce experimental au beneficiat de această facilitate în perioada 12 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014.
„Dacă vrem o gratuitate corectă, atunci trebuie să continuăm ce am experimentat: gratuitatea pentru toţi timişorenii cu venituri sub 2.000 de lei pe lună”, a conchis Robu.
Peste 11.000 de persoane s-au prezentat la ghişeele RATT în perioada decembrie-ianuarie pentru a beneficia de această gratuitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!