„Soluţiile” propuse de Robu, prin noul sondaj lansat, se referă la sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă din gospodării şi a maidanezilor de pe străzi, darea lor în adopţie şi lăsarea lor în libertate înapoi pe străzi dacă în termen de o săptămână nu-i revendică nimeni, respectiv eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân găsiţi pe străzi. Cele două variante de răspuns sunt: „sterilizare generală cu eutanasiere doar la agresivitate post-sterilizare” sau „eutanasierea necondiţionată a tuturor câinilor fără stăpân găsiţi pe străzi”.
Sondajul vine în contextul în care la Timişoara a fost adoptată în primăvara acestui an o hotărâre de consiliu local privind gestionarea câinilor cu şi fără stăpân, o hotărâre elaborată în urma consultărilor cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, care prevede sterilizarea tuturor câinilor, atât a celor fără stăpân, care ulterior sunt lăsaţi înapoi pe străzi, cât şi a celor care au stăpân, animalele fără pedigree din gospodării. Au fost stabilite amenzi de până la 1.000 de lei în cazul proprietarilor de câini care nu îşi sterilizează animalele, iar aplicarea de sancţiuni ar urma să înceapă de luna viitoare, când expiră termenul de 6 luni în care deţinătorii de patrupede ar fi trebuit să se conformeze şi să treacă la sterilizare, potrivit hotărârii.
Timişorenilor li se cere să-şi spună părerea în problema câinilor în condiţiile în care actuala administraţie şi-a asumat această hotărâre, iar primarul Nicolae Robu afirma, săptămâna trecută, că este pentru sterilizarea generală a patrupedelor şi eutanasierea celor care se dovedesc agresive după ce au fost sterilizate. Dar primarul a declarat şi că „eutanasierea nu este o soluţie legală” în momentul de faţă. În cazul în care ar fi s-ar impune un referendum, crede Robu.
„Avem posibilitatea legală să organizăm un referendum pe orice temă, asta se poate, numai că eutanasierea, după părerea mea, la ora actuală nu este o soluţie legală. Astea sunt informaţiile mele (…) Eu aştept o clarificare legislativă pentru că, după câte am fost informat, acea lege din 2002 nu mai este valabilă pentru că a apărut ulterior o lege cu prevederi care contrazic prevederile celei din 2002 şi întotdeauna sunt valabile ultimele reglementări. Dacă legislaţia se schimbă, modul în care vom proceda faţă de câini nu va fi stabilit de Robu şi cred că nimeni nu şi-ar asuma să hotărască el într-o astfel de problemă şi nici n-ar avea dreptul. O astfel de problemă trebuie gestionată printr-o decizie conformă cu voinţa majorităţii populaţiei. S-ar impune atunci un referendum şi ce doresc timişorenii asta ar fi obligat să facă Executivul Primăriei. Trebuie să pună în aplicare voinţa cetăţenilor. Avem în primul rând obligaţia să ne ocupăm de oameni şi apoi de câini şi de alte animale”, a declarat, săptămâna trecută, primarul. Totuşi, ulterior Robu a inclus eutanasierea în sondajul pe care l-a lansat în mediul virtual.
Din datele prezentate de oficialii primăriei, pe străzile Timişoarei sunt cel mult 3.500 de câini, dar vorbim despre o estimare… ochiometrică, prea puţin bazată pe cifre exacte.
„După estimările mele, în oraş există circa 3.000, poate 3.500 de câini, şi nicidecum mai mulţi, şi spun asta pentru că noi ştim câţi câini au crotaliu în ureche, 1.600 au, şi putem observa – şi oricine poate observa – că pe străzi cam mai bine de jumătate din câinii pe care îi întâlnim au crotaliu în ureche. De aici rezultă, printr-o aritmetică elementară, că în oraş probabil sunt 3.000-3.500 de câini. Trebuie să insistăm să facem sterilizare generală şi să-i sensibilizăm pe cetăţenii care cresc câini şi care din păcate până acum nu s-au dovedit suficient de responsabili să vină cu câinii la sterilizat. În momentul în care vom reuşi să sterilizăm toţi câinii, pentru că pe cei pe care îi prindem pe străzi noi îi sterilizăm, nu se vor mai înmulţi şi se va ajunge la un total de populaţie canină pe străzi care n-ar mai deranja. Noi am reuşit să sterilizăm 1.600 de câini, din care 1.400 au fost aduşi la sterilizare prin acţiuni de hingherit şi doar 200 au fost sterilizaţi fiind aduşi de crescători, ceea ce este inacceptabil”, a mai afirmat Robu.
Poziţia Pet Hope
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor militează pentru sterilizare. Cei de la Pet Hope Timişoara cred că sterilizarea este esențială și trebuie să constituie primul pas în orice plan de gestionare a populației canine, dar atrag atenţia că operaţiunea va produce rezultate doar dacă este oprit abandonul puilor pe domeniul public.
„Nici primăria, nici ONG-urile nu pot steriliza și adopta/ închide în adăpost cât pot cetățenii abandona. Odată oprit abandonul prin sterilizarea obligatorie și prin pedepsirea exemplară (amendă penală sau închisoare) a cazurilor sesizate de abandon, populația canină fără stăpân va scădea drastic și se poate lua în considerare alternativa găzduirii în adăpost chiar și a exemplarelor care nu sunt agresive. Eutanasierea animalelor fără stăpân este ilegală în România, iar uciderea animalelor prin orice altă metodă este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea (…) Credem că, în Timișoara, administrația condusă de primarul Nicolae Robu a adoptat strategia și metoda corectă de management al populației canine cu și fără stăpân. Desigur, implementarea deciziilor corecte luate de Primăria Timișoara depinde de modalitatea de acțiune a serviciului de ecarisaj”, atrag atenţia reprezentanţii Pet Hope.
Citiți principiile noastre de moderare aici!