A devenit deja un lucru comun ca odată cu schimbarea diferitelor guverne, cu mici excepţii, membri de partid sau persoane susţinute politic să fie puse sau schimbate din funcţiile de director. Această cutumă a dus şi la situaţii mai mult sau mai puţin ilare, existând cazuri în care unii membri de partid au reuşit performanţa să pice examenul pe post, deşi nu aveau nicio concurenţă.
Conform obiceiului, după ruperea USL, social-democraţii au cerut foştilor aliaţi liberali să îşi retragă directorii puşi la conducerea unor instituţii deconcentrate din judeţul Timiş. Însă, legal lucrurile sunt puţin mai complicate, iar de acest lucru se folosesc şi liberalii, care nu au de gând să ceară demisia acestor directori.
Întrebat dacă va da curs cererii liderilor PSD Timiş de a retrage din funcţii directorii liberali de instituţii deconcentrate, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a răspuns: „Asta denotă mentalitatea celor de la PSD. Ei nu înţeleg normele unui stat de drept! Şi nici nu se sfiesc să vorbească despre abordări total străine unui stat de drept. Păi funcţii politice sunt puţine, sunt cele guvernamentale, iar în teritoriu, funcţii politice sunt cea de prefect şi cea de subprefect. Nu am comentat schimbarea subprefectului (Liliana Oneţ – n.r.), deşi nici această funcţie nu este politică. Dar consider că e o anomalie ca funcţiile de prefect şi subprefect să fie apolitice, cât timp aceştia sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu.”
Robu a explicat că, în opinia lui, directorii veniţi din rândul liberalilor, sau care se bucură de susţinerea PNL Timiş sunt nişte profesionişti, care au dat concurs pe post şi de aceea nu are de gând să îi retragă.
„Funcţiile de directori sunt obţinute pe bază de concurs. Deşi poate au primit recomandări din partea unor persoane din partid. Noi am propus oameni competenţi şi am făcut o selecţie internă foarte riguroasă. Şi atunci de unde până unde ar trebui să plece acei oameni? Deci noi nu retragem pe nimeni din funcţie! A fi director sau director adjunct în diverse structuri nu înseamnă a face politica unui partid”, a mai spus Robu.
Întrebat dacă acest refuz poate fi interpretat drept o „goană după ciolan”, liderul PNL Timiş a replicat: „Nu, în niciun caz. Sunt funcţii care se cuvin acelor oameni.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!