Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a tras miecuri un semnal de alarmă cu privire la degradarea continuă a Complexului Studenţesc, loc în care spațiile verzi dintre cămine au devenit parcări auto improvizate, trotuarele au fost ”înghițite” de tarabele comercianţilor, este mizerie şi sunt cerşetori, iar infrastructura din zonă nu are la bază un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung.
Reacţia primarului Nicolae Robu?
„Ştim cu toții care este situația acolo și presupun că, după 3 ani de mandat, și domnul rector Pirtea știe. E multă proprietate privată și se desfășoară activități care n-ar avea ce căuta acolo, dar primăria și primarul n-au cum să rezolve problemele respective. Dacă dăm amenzi, amenzile sunt anulate în instanță. Dacă încercăm să oprim activitățile, în instanță se câștigă și li se dă dreptul celor care desfășoară activități să le desfășoare în continuare. Nu-i nimic nou…”, a afirmat edilul. Robu recunoaşte însă că şi primăria ar fi putut face mai mult, la fel şi universităţile care au cămine în Complexul Studenţesc. El spune că municipalitatea a făcut totuşi unele intervenţii în zonă şi că se vor mai face şi altele, dar că nu se poate interveni pe proprietăţi private. A dat ca exemple unele amenajări de alei care s-au făcut, montarea de bănci şi repararea corpurilor de iluminat…
„Problema e complicată, nu ține de voință. Dacă ar fi după mine, tot ce este în Complexul Studenţesc, între cămine, ar trebui să devină domeniu public. Când eram rector al UPT mi-am arătat inclusiv disponibilitatea de a participa alături de celelalte universități și de primărie la cumpărarea acelui teren, pentru a rezolva odată problemele. Altfel nu vor fi niciodată rezolvate, oricât ar merge poliția și oricâte amenzi ar da. Ar fi nevoie de un cadru legal ca și cel referitor la drumuri, în care în momentul în care autoritatea declară interesul public pentru o zonă, să poți să faci ce trebuie făcut în interesul public în acea zonă și apoi despăgubirile să se stabileasă pe parcurs, fie prin înțelegere în mod amiabil, fie în instanță…”, a mai declarat primarul.
Dacă imediat după ce a ajuns primar Robu a descins în Complexul Studenţesc şi a anunţat exproprieri, acum edilul nu mai este atât de tranşant.
„Exproprierile pentru așa ceva se fac foarte greu. Am încercat expropriere pentru lucruri care beneficiază de un cadru legal mai favorabil. Ştiți bine că am declarat de interes public zone ocupate de garaje. A trebuit să dau cu subsemnatul, pentru că unii cetățeni din zona Brătianu m-au acuzat că îi hărțuiesc ca să renunțe la garaje. Nu știu pe unde au făcut ei plângeri, dar a trebuit să explic că nu i-am hărțuit… De la Poliție a venit cineva. În urma hotărârii de consiliu care stabilea utilitatea publică a terenului s-au trimis notificări către cetățeni să se prezinte la discuții pentru a găsi o formulă civilizată și echitabilă prin care ei să renunțe la garaje, iar cei care sunt îndreptățiți în cadrul legal să primească despăgubire urmând să le primească. Există cetățeni care reacționează și în modul acesta. Vă dați seama ce s-ar întâmpla în Complex, unde sunt în joc cifre de afaceri?”, a explicat Robu.
Asta înseamnă că foarte probabil ar putea să mai treacă alte câteva generaţii de studenţi până ca Timişoara să aibă un campus universitar civilizat…
Alte articole pe aceeași temă:
Haos general in Complexul Studentesc: in loc sa faca parcari, primaria promite borne!
Rectorul UV Timisoara: Universitatile sunt afectate de degradarea Complexului Studentesc
Citiți principiile noastre de moderare aici!