În primul rând, Robu afirmă că oficialii europeni și americani care au tras semnale de alarmă privind situația din România nu se află într-o eroare, decât legată de cine este vinovat de aceste probleme pe care le are țara.
„Din nou puţină politică… Oficialii europeni şi americani au sesizat corect că în România avem mari probleme cu statul de drept, trebuie să o recunoaştem. Problema lor este însă că nu observă sau se prefac că nu observă cine este vinovat pentru asta. Păi nu ce spun Crin Antonescu sau Victor Ponta la televizor fac Curtea Constituţională, Procuratura, Serviciile Secrete şi, mai nou, Consiliul Superior al Magistraturii, ci ce spune Traian Băsescu! Şi lucrurile acestea numai cine nu vrea să le vadă nu le vede! În orice caz, cei peste 7.4 milioane de români (cu peste 50 % mai mulţi decât cei ce l-au votat pe Traian Băsescu în 2009 !) care la referendum au spus ”vrem o altfel de Românie, una democratică şi prosperă, ne-am săturat de România abuzivă şi în continuă sărăcire oferită de Traian Băsescu”, le-au văzut! Aceştia şi nu Traian Băsescu şi acoliţii săi sunt, de fapt, adevăraţii adepţi ai statului de drept în România –ei reprezintă cca 50 % din cetăţenii României cu drept de vot şi aproape 90 % din cetăţenii României care au înţeles să facă uz de dreptul la vot”, scrie Nicolae Robu pe Facebook.
El se întreabă retoric ce s-ar întâmpla în Statele Unite dacă preşedintele Obama ar cere congresmenilor sau populaţiei să nu voteze.
„Nu putem să nu ne întrebăm: ce s-ar întâmpla, oare, în Statele Unite ale Americii, dacă preşedintele, oricare ar fi el, ar schiţa un gest măcar, în sensul de a interzice congresmenilor partidului său să voteze în momentele cheie, cum face sistematic Traian Băsescu, ar îndemna populaţia să nu se prezinte la vot, etc., etc.”, se întrabă Robu.
Preşedintele PNL Timiş salută anchetele procurorilor privind posibilele fraude electorale la referendum, însă nu este de acord cu modul în care acestea se desfăşoară.
„În privinţa acţiunilor Procuraturii, opinia mea este că faptul în sine că se fac investigaţii în urma unor sesizări de fraudă electorală este unul pozitiv, de salutat, regretabil fiind că nu s-au făcut astfel de investigaţii şi după celelalte alegeri, când sesizările au venit de la adversarii lui Traian Băsescu. Dar, repet, este bine că ele se fac măcar acum şi, să sperăm că ele se vor face întotdeauna, ca ceva firesc, de-acum încolo. Este, însă, inacceptabil, modul în care aceste investigaţii se fac, operarea în forţă în cel mai curat stil bolşevic, în prezumţia de vinovăţie ce nu are nimic în comun cu statul de drept. Să iei oamenii cu duba, să nu le faci cunoscută speţa, să nu le spui dacă sunt martori sau învinuiţi, să nu le prezinţi drepturile contextuale, unde s-a mai pomenit într-o ţară civilizată? De fapt, tot ce se întâmplă în ultima vreme în România ne arată limpede că Traian Băsescu şi aparatul de forţă construit de el timp de aproape 8 ani reprezintă ultima redută a comunismului şi securismului conex acestuia în Europa, al şaptelea cap al balaurului, dacă vreţi”, mai scrie Nicolae Robu pe Facebook.
În încheiere, el oferă şi nişte predicţii legate de posibilele evoluţii după decizia Curţii Constituţionale de validare sau invalidare a referendumului.
„În fine, în 21.08.2012, vom afla poziţia Curţii Constituţionale. După opinia mea, sunt posibile următoarele situaţii: 1. Anularea referendumului, pe mai multe motive: liste electorale incorecte, voturi multiple –fie ele şi nedovedite sau dovedite în număr insignifiant- etc, anulare ce presupune reprogramarea sa, de exemplu, odată cu alegerile parlamentare (anticipate sau la termen); 2. Validarea referendumului, pe baza cvorumului corectat, calculat prin raportare la numărul de persoane valid înscrise în listele electorale permanente; 3. Invalidarea referendumului; 4. Nicio rezoluţie, prin imposibilitatea constituirii unei majorităţi de minimum 2 / 3 pe un anumit punct de vedere, adică de minim 6 voturi într-un anumit sens. În această situaţie, inevitabil, decizia finală va reveni Parlamentului.; 5. Demisia lui Traian Băsescu. Eu o consider puţin probabilă din partea unui personaj care şi-a creat susţinătorii în primul rând victimizându-se. Cele mai probabile cred că sunt variantele 1 şi 4, iar cele mai improbabile, variantele 3 şi 5”, încheie Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!