Joi seara, PNL Timiş şi fostul PDL Timiş au decis care vor fi oamenii ce vor face parte din conducerea filialei, acolo unde democrat-liberalii au obţinut 19 funcţii, iar ”vechii liberali” doar 15. Chiar dacă filiala este condusă în teorie de doi copreşedinţi – Dan Popa şi Nicolae Robu – eşalonul doi este practic controlat acum de democrat-liberali. Robu a anunţat şi cine va face parte din noua structură de conducere, din partea ambelor partide.
„Cei 13, subsemnatul plus 12, sunt: Nicolae Robu, Ioan Ambruş, din partea PNL Lugoj, Alin Nica, din partea PNL Dudeştii Noi, este primar, Vasile Bejera, din partea PNL Ştiuca, este primar, deci avem trei reprezentanţi ai teritoriului, Dan Diaconu, Marian Constantin Vasile, Cosmin Costa, Dumitru Dinulescu, Sorin Supuran, Radu Lambrino, Liviu Borha, Viorel Coifan, Ciprian Bogdan. Acestora li se adaugă, ca membri de drept, Horia Cristian, deputat, şi Ben-Oni Ardelean – senator, iar ca membri supleanţi i-am desemnat pe Ciprian Jichici, Carmen Popescu şi Liliana Oneţ. Precizez că le şedinţele Comitetului Executiv Judeţean participă, în plus, preşedinţii structurilor judeţene ale filialei – preşedinta organizaţiei de femei, preşedintele organizaţiei de tineret, organizaţiei de studenţeşti şi aşa mai departe… Ei au doar un vot consultativ”, a afirmat Nicolae Robu.
De partea cealaltă, democrat-liberalii au decis că membrii de conducere ai noului PNL sunt: Dan Popa (copreşedinte), Dănuţ Groza, Octavian Creţu, Balint Petrescu, Lucian Blaga, Bogdan Ghelbere, Cosmin Buboi, Dan Miculeac, Petru Roman, Raoul Cozarov, Gheorghe Nastor, Darius Postelnicu, Marinel Paşca, Nicolae Crăciun, Petrişor Morar, Tudor Ştefan şi Ioan Sas. Membri de drept sunt Alin Popoviciu, Cornel Sămărtinean şi Vasile Blaga. Supleanţi sunt Andrei Zorilă, Petru Filip şi Marcel Avram.
Evident, nu toţi vechii liberali sunt mulţumiţi de faptul că au pierdut controlul noii organizaţii, iar şedinţa în care s-a validat componenţa noii conduceri a fost una cu scântei. Fostul preşedinte PNL Timiş Ovidiu Drăgănescu a fost cel mai afectat de faptul că nu va face parte din conducerea noului partid.
„Desigur că e un lucru delicat (numirea membrilor de conducere din partea vechiului PNL – n.r.), însă modul în care s-a receptat propunerea pe care am făcut-o, opţiunea mea în birou, mă face să cred că am procedat aşa cum a fost mai bine, pentru că nu au fost discuţii semnificative. A fost o nemulţumire exprimată de colegul Drăgănescu, care, având în vedere că a fost într-o anumită perioadă chiar preşedinte al filialei Timiş a PNL, a simţit o frustrare că nu s-a regăsit printre cei 12 pe care i-am desemnat. I-am explicat că poate juca un rol important şi în continuare în PNL, chiar nefiind membru în această structură şi că nu este cazul să dea prea mare importanţă absenţei sale de pe lista celor 12 pentru care eu am optat. Până la urmă, nu cu multă vreme în urmă, eu am fost cel care l-am reactivat şi susţinut, l-am propus şi susţinut ca membru în Biroul Politic Teritorial, cooptat, așa că nu are motive să-şi facă griji că nu are aprecierea mea. Dacă nu ar fi avut-o, nu l-aş fi cooptat…”, a explicat Robu.
Vechiul PNL a pierdut şi purtătorul de cuvânt
Robu a mai anunţat, vineri, că a decis, împreună cu Dan Popa, ca sediul filialei judeţene de partid a noului PNL să fie pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1, Timișoara, în timp ce sediul organizaţiei municipale să fie pe strada Mărăşeşti, acolo unde a funcţionat sediul PDL Timiş.
Tot Robu a anunţat că a convenit cu Dan Popa ca noul purtător de cuvânt al filialei să fie consilierul judeţean Oana Gaita, care a ocupat această funcţie în fostul PDL Timiş, deoarece are „experienţă politică”, însă a ţinut să precizeze că acest lucru nu înseamnă că va renunţa la fostul purtător de cuvânt al PNL, Alina Sabou, care a ocupat această funcţie timp de cinci ani.
„Ce am mai hotărât a fost ca sediul PNL Timiş să fie pe Gheorghe Lazăr nr. 1, tot aici să fie sediul secretariatului general al PNL Timiş, în timp ce sediul organizaţiei municipale Timişoara a PNL va fi pe strada Mărăşeşti. A trebuit să desemnăm şi un purtător de cuvânt şi sigur purtătorul de cuvânt este o persoană implicată şi politic în cazul nostru şi din această raţiune am desemnat-o pe doamna Oana Gaita ca purtător de cuvânt. Nu vom comunica foarte mult prin purtător de cuvânt şi vom comunica direct de cele mai multe ori, dar vom avea şi instituţia purtătorului de cuvânt care îşi va exercita atribuţiile atunci când vom considera că nu este cazul ca noi, copreşedinţii, să venim direct în faţa dumneavoastră. Evident că pe segmentul acesta de activitate vom continua să lucrăm cu Alina Sabou şi vom avea echipa de comunicare constituită din Oana Gaita şi Alina Sabou. Dar purtător de cuvânt va fi Oana Gaita”, a mai spus Robu.
Peste 20 de preşedinţi ai organizațiilor locale PNL Timiş trebuie să renunţe la funcţii
Interesant este şi ce se va întâmpla în judeţul Timiş odată cu fuziunea celor două partide. Astfel, se intenţionează ca organizaţiile locale să aibă doar un singur preşedinte, nu doi, aşa cum se întâmplă la nivelul judeţului. În principiu, noul preşedinte al organizaţiei locale, în afară de Timişoara, va fi şi primarul localităţii.
„Lucrul acesta în teritoriu trebuie făcut amiabil. Dacă avem noi primar, preşedintele componentei PDL trebuie să înţeleagă că este în interesul partidului nostru, ca structură unică, să îl avem în frunte pe cel care a întrunit sufragiile cetăţenilor. (…) Exact la fel, prin simetrie, este valabil şi acolo unde avem primar din componenta PDL a PNL. Preşedintele organizaţiei PNL istoric trebuie să înţeleagă că dezvoltarea organizaţiei trebuie făcută în jurul acelui primar. Asta fără să însemne că cel care nu se regăseşte în fruntea organizaţiei este marginalizat”, a explicat Robu.
Ceea ce nu a spus Robu este faptul că vechiul PNL pierde preşedinţi de organizaţii locale, deoarece are doar zece primari în judeţul Timiş, fără Nicolae Robu, în timp ce fostul PDL are 24 de primari în judeţ. Ceea ce înseamnă că 24 de preşedinţi ai organizaţiilor locale PNL vor rămâne fără aceste funcţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!