Primarul Nicolae Robu, împreună cu directorul ARD Vest, Sorin Maxim şi şeful Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Regional, Cătălin Surdeanu, au descins, joi, pe şantierul de pe strada Cloşca din Timişoara, care este finanţat din fonduri europene.
Robu a admis că lucrarea este „puţin în întârziere”, urmând să fie finalizată la sfârşitul lunii iunie, nu în mai, aşa cum era termenul iniţial. Primarul Timişoarei admite că pe acest şantier s-a dat dovadă de delăsare din partea constructorului, care este chiar societatea Primăriei Timişoara – SDM – însă dă vina şi pe alte lucruri.
„Vreau să vă spun că lucrarea este puţin în întârziere, dar nu este o întârziere foarte mare. Ar fi trebuit să fie finalizată la sfârşitul lunii mai. Din păcate, trebuie să recunoaştem că a fost un interval de timp în care nu s-a lucrat cum trebuie aici. Firma care execută lucrarea a avut dificultăţi de ordin financiar. Nu a putut să îşi achiziţioneze bitumul şi alte materiale. Din păcate, au mai fost şi mentalităţi necorespunzătoare care s-au perpetuat şi lumea a crezut că merge şi cu chiulul. Societatea fiind a primăriei – SDM – am putut interveni. Am făcut, pe de o parte, o injecţie de capital şi am scos societatea din impasul în care se afla. Pe de altă parte am pus presiune asupra conducerii, chiar până la muncitori am mers şi cu vizite aici pe teren şi cu muştruluirile de rigoare, şi lucrurile au început să se mişte. Drept urmare suntem în măsură să spunem că dacă vremea va fi bună nu vor mai fi blocaje şi în perioada următoare, poate până la sfârşitul lunii iunie, lucrarea va fi finalizată. (…) Dacă vreme a e prielnică, lucrarea va fi finalizată. Ce a fost mai greu a trecut. (…) Punem presiune pe SDM să termine în termenul convenit”, a afirmat Nicolae Robu.
El a precizat că în perioada următoare se va turna primul strat de asflat pe tronsonul aflat încă în contrucţie şi se vor asfalta trotuarele.
„Sperăm ca la sfârşitul săptămânii următoare să se poată turna asfalt pe un alt tronson. Şi, de asemenea, sperăm că se va finaliza pe toată această porţiune turnarea asfaltului pe trotuare, încât să dispară praful din zonă, încât strada, carosabilul şi trotuarele să poată fi folosite mai bine. Ştim că în practică nu e uşor să îţi atingi obiectivele în termenele fixate, câteodată intervin lucruri neprevăzute, dar ceea ce trebuie reţinut, cred eu, este ce e pozitiv în toate. Până acum un an, un an şi jumătate, aceasta era una din străzile prăpădite ale oraşului. Or, într-o perioadă foarte scurtă de acum încolo va fi oi stradă model. Şi cred eu că asta este până la urmă important. Vom uita sincopele, vom uita disfuncţiile care au apărut pe parcurs”, a mai precizat Robu.
Întrebat dacă va mai tolera ca Societatea Drumuri Municipale, aflată în subordinea primăriei, să mai aibă astfel de întârzieri şi pe celalte şantiere deschise în Timişoara, primarul a răspuns: „Când întârzierile sunt motivate, sigur că trebuie să te împaci cu ele. Când nu sunt motivate, sigur că nu te împaci, dar până la urmă nu ai ce să faci. Trebuie să fim realişti. Eu am experienţa şantierelor şi ştiu cât de greu este să realizezi lucrări în domeniul construcţiilor. Dincolo de faptul că ai dificultăţi cu forţa de muncă, cu mentalitatea oamenilor, apar şi tot felul de elemente neprevăzute, aproape întotdeauna. Ai săpat şi ai dat de o conductă, sau de un canal care nu figurau în nicio documentaţie. Asta te bulversează. (…)Nu trebuie să luăm lucrurile în tragic. Dar atunci când e vorba de delăsare, de nemuncă, de dezinteres, atunci trebuie să fim vehemenţi şi fermi în deciziile luate. Să îi sancţionăm pe cei ce nu înţeleg că nu au voie să bulverseze oraşul, să creeze neplăceri cetăţenilor datorită abordărilor superficiale.”
Pe lângă declaraţiile încurajatoare ale primarul, planează o informaţie obţinută de la surse din cadrul SDM: salariile muncitorilor au întârziat. Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu a afirmat că toate aceste lucruri se vor rezolva, acum că SDM a primit o infuzie de capital din partea municipalităţii.
Refacerea strazii Closca, proiect pe fonduri europene, santier parasit…
Citiți principiile noastre de moderare aici!