SDM a început „în forță” să astupe gropile din oraș abia de vineri, de când au crescut temperaturile exterioare. S-a lucrat sâmbătă pe Calea Șagului, dar și pe alte artere din oraș unde traficul este „intens”, susțin autoritățile locale.
Primarul Timișoarei susține că până acum drumarii au fost nevoiți să lucreze „cu lopata”, pentru că normativele din România nu au permis să se lucreze „la cald”. Edilul-șef dă asigurări că SDM are tehnologie avansată ca să se ocupe de întreținerea străzilor din oraș.
„Eu am cerut să se intervină cu prioritate acolo unde sunt gropile mai periculoase, unde sunt afectați mai mulți cetățeni de gropile apărute. Eu văd că uneori sunt luați în derâdere muncitorii, tehnologia cu care se lucrează. Păi când nu e voie să lucrezi la cap, ei ce să facă? Împrăștie ceva și dau cu lopata. Că asta e tehnologia! Nu așa se face, SDM chiar are tehnologie avansată, are stație de asfalt, are tot ce-i trebuie, utilaje, a făcut dovada cu ce lucrează, dar lucrează atunci când este permis. Să nu credeți că din alte motive ați văzut muncitorii plombând cu unelte manuale. Au făcut-o pentru că nu era permis să se vină cu utilaje pe tehnologia permisă cu asfaltare la cald”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul spune că a discutat vineri dimineață cu șeful SDM și i-a cerut să se intervină în mod deosebit acolo „unde este traficul intens și unde sunt stricăciunile cele mai mari”.
SDM ar trebui să anunțe zilnic un program de reparații al străzilor, pentru ca șoferii să știe ce zone să ocolească ca să nu stea prea mult în trafic și ca să nu-i încurce pe drumari.
Nicolae Robu spune că legislația românească nu este făcută „cu cap” și că „suntem într-o situație stupidă”.
„Abia vineri s-a putut plomba la cald, până vineri nu a permis temperatura. Sunt niște normative și noi suntem într-o situație stupidă, că așa ne place nouă să ne punem în astfel de situații mereu. Păi ce ar face cei din Norvegia, spre exemplu, dacă ar funcționa după normativele din România, unde trebuie să ai temperatură de cel puțin plus cinci grade ca să poți lucra cu asfalt la cald și cel puțin 10 grade ca să faci, nu mai știu exact, covor asfaltic sau ceva. Păi ar fi cu străzi de pământ și acum, că nu ar avea cum să asfalteze. La noi nu se are în vedere că există aditivi care permit lucrul și la temperaturi mai scăzute”, a mai explicat edilul-șef.
Potrivit primarului, sunt timișoreni care reclamă lucrările făcute de drumari, dar el crede că anul acesta s-au făcut mai multe gropi decât acum un an sau doi.
„Mai avem cetățeni care, dacă văd că se lucrează și se uită ei la termometru, că și așa se plictisesc, fac reclamații, deși primăria nu plătește lucrarea care nu ține. Firma care o face pe banii ei reface ce nu a ținut, există garanție. Nu se plătește de două ori de către primărie dacă nu ține. Ce vrem, să-și rupă oamenii mașinile într-o groapă? Iarna aceasta au fost foarte multe alternanțe cald-rece, foarte multe înghețuri-dezghețuri. La așa ceva asfaltul cedează. Variațiile strică cel mai mult. Și s-au produs gropi, în diverse puncte ale orașului există gropi, mai multe decât au existat acum un an sau acum doi ani, de exemplu. Dar nu ne putem atinge de ele că vin reclamagii și cer să se dea amenzi, chiar dacă noi le-am face cu titlu de intervenție provizorie, că e mai importantă viața unui cetățean, e mai important bunul unui cetățean decât costul acela în plus pentru o nimica toată de asfalt”, a conchis edilul Timișoarei.
Vă reamintim, zilele trecute primarul spunea că anul acesta „nu mai sunt așa de multe gropi ca altădată” pe străzile Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2187573″]
[related-post post_id=”2186694″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!