În urmă cu o săptămână, la Primăria Timișoara a avut loc o dezbatere controversată pe tema construirii unui bloc pe un teren de pe strada Kiriac. Oamenii din zonă se opun vehement proiectului Sedako și au venit la dezbaterea de la primărie chiar și cu copiii, cerând să nu li se distrugă locul de joacă. Întâlnirea care s-a lăsat cu scântei a fost total ignorată de conducerea Primăriei Timișoara, la aceasta participând doar arhitectul-șef al orașului, deși participarea primarului, care dăduse aviz favorabil acestui proiect, era condiționată prin lege.
După ore de discuții, timp în care reprezentanții beneficiarului au încercat să îi asigure pe oameni că proiectul lor nu va afecta locul de joacă existent și nici blocurile din zonă, reprezentantul firmei Sedako la dezbatere a concluzionat că este dispus să vândă acest teren de 725 de metri pătrați contra sumei cu care l-a cumpărat: 80.000 de euro.
Istoria terenului este una controversată. El a fost retrocedat, iar ulterior cumpărat de fostul șef al Bazei de Date Urbane din cadrul Primăriei Timișoara, Dan Robescu. Acesta l-a vândut mai departe firmei Sedako contra sumei de 80.000 de euro. Baza de date urbane conține tocmai informații despre proprietarii de terenuri din municipiu, așa că tranzacția a stârnit suspiciuni.
Ei bine, după o săptămână de la această dezbatere, Robu a descins în zonă și a decretat că Primăria Timișoara va achiziționa acest teren.
„VENI, VIDI, DECREVI! Da, am venit, am văzut, am decis! Astă seară, am făcut, neanunțat, o descindere pe strada Kiriac, la locul pentru care tocmai a ajuns la aprobare, pe procedură, un PUZ care prevede posibilitatea construirii, pe un teren privat, plin actualmente de garaje, în locul acestora, a unui bloc, în adiacența unui loc de joacă, singurul spațiu de respirație în zonă. Am găsit ce se vede în filmuleț. Ca să n-o lungesc, nu mi-aș fi iertat-o niciodată dacă aș fi consimțit să se construiască un bloc acolo! Cine ține la orașul acesta, cine ține la semeni, n-are cum să fie de acord cu așa ceva! Evident, nu agreez nici starea de fapt actuală, acele garaje dizgrațioase! Dar, să nu uităm: suntem în fața unei proprietăți private, a unui teren din punct de vedere legal construibil. Nu, însă, și din punct de vedere moral! Și-atunci, soluția este ca Primăria să cumpere terenul în cauză, să demoleze toate garajele aflate pe el și să amenajeze în întreg acel spațiu mărginit de blocuri un parc, cu loc de joacă pt copii și alte facilități pt petrecerea timpului liber de către persoane de toate vârstele. Și, eventual, o parcare subterană pe sub întreaga lui întindere!”, a anunțat Robu pe Facebook.
În filmulețul postat pe pagina sa, primarul le spune celor adunați în jurul lui: „Desființăm garajele și vă fac un parc cum nu ați visat!”.
El a promis că de acum înainte va descinde în toate zonele vizate de Planuri Urbanistice Zonale. În lipsa unui Plan Urbanistic General, plan ce trebuia actualizat încă din vremea administrației Ciuhandu, la care au lucrat, printre alții, și Dan Robescu, Planurile Urbanistice Zonale sunt întocmite frecvent și supuse aprobării Consiliului Local Timișoara, ele reprezentând o excepție de la regulile stabilite în PUG.
„Așadar, să ia aminte toți «amatorii»: n-o să fiu niciodată de acord – și o să fac uz la maxim de forța mea de a mă opune !- să se construiască – indiferent ce! – în orașul nostru, în situații ca cea de mai sus, câtă vreme voi fi Primar! Și mai fac cunoscut că am tras o învățătură: să merg să văd cu ochii mei, la fața locului, toate zonele vizate de PUZ-uri!”, a mai scris Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!