Într-un top al oraşelor din România în care poţi începe o afacere, Timişoara se clasează pe locul doi, după Bucureşti. Pe următoarele locuri în topul Forbes se clasează Cluj-Napoca, Ploieşti şi Oradea.
Primarul Nicolae Robu consideră că Timişoara a ajuns pe această poziţie fruntaşă deoarece municipalitatea a ştiut să atragă şi să menţină investitorii, chiar dacă rata şomajului este una dintre cele mai scăzute din ţară. El a ţinut să precizeze că una dintre facilităţile pe care Primăria Timişoara le oferă investitorilor este un discount ce poate merge până la sută la sută din impozitul local pentru afacerile mari deschise în municipiu.
„Discounturile la taxele şi impozitele locale pot merge până la sută la sută, dacă investiţiile sunt semnificative, sau dacă numărul locurilor de muncă este semnificativ. Un număr important de firme au beneficiat de aceste reduceri. Timişoara este un oraş mai special, unde rata de şomaj este cea mai scăzută din România, 1,7 la sută (1,9 la sută, conform ultimelor date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Locurilor de Muncă – n.r.). Deci noile locuri de muncă nu sunt create neapărat pentru timişoreni, ci pentru navetişti din judeţ. Multe firme apelează la navetiştii din judeţ. Discounturile la taxele și impozitele locale pot merge până la 100 la sută dacă investiţiile sunt semnificative, sau dacă numărul locurilor de muncă este semnificativ. Un număr important de firme au beneficiat de aceste reduceri. Sunt aduşi oameni cu autobuzele din Arad şi Caraş, pentru că nu există suficientă forţă de muncă în Timiş”, a afirmat primarul.
El nu a putut preciza dacă vreo firmă a beneficiat până acum de scutire de la plata impozitelor din cauza numărului mare de locuri de muncă creat, însă a afirmat că va cere Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara să îi pregătească o situaţie pe care urmează să o prezinte în zilele următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!