Robu a susținut, vineri, că este un om care „nu dă doi bani pe bani”, însă își asumă să fie cel care vorbește despre venitul primarilor. A început în urmă cu câțiva ani chiar cu venitul său, de aproximativ 2.000 de euro pe lună, pe care l-ar dori cel puțin dublat. Acum vorbește pentru toți edilii din țară, fie ei de comună, oraș sau municipiu.
„Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mai mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani. Ar trebui să aibă salarii mult mai mari decât cele pe care le au. Până acum un an, salariile erau de-a dreptul ridicole. Acum sunt sensibil mai bune, însă ar trebui să fie mult mai bune”, a spus Robu.
Primarul Timișoarei s-a gândit și la o modalitate de determinare a edililor să muncească pentru comunitățile care i-au ales: un sistem de bonificație, în funcție de performanță.
„Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea.
Eu consider că salariile pentru primari ar trebui să fie stabilite în felul următor: să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala.
Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a mai spus Robu.
Întrebat de presă de ce în acest caz nu ar trebui ca primarul să ia salariul minim pe economie, iar restul veniturilor să fie bonusuri în funcție de performanță, Robu a răspuns: „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva?”
Nici edilului nu îi este, însă, foarte clar cine va evalua performanța primarilor. Inițial s-a gândit la Curtea de Conturi, însă și-a amintit că a avut conflicte cu reprezentanții acestei instituții. Corpul de control al prefectului, atunci? Prefecții, deși sunt apolitici, sunt numiți politic. În orice caz, susține edilul-șef al Timișoarei, bonusarea s-ar putea face corect doar în funcție de o grilă clară, stabilită prin lege.
„Trebuie adoptată o grilă prin lege. Lucrurile sunt foarte cuantificabile. Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță”, se întreabă Robu.
Oricum, Robu respinge categoric ideea ca bonusul să fie acordat în funcție de îndeplinirea promisiunilor electorale.
„Ar fi grav, nici nu se pune problema să se ia după promisiuni electorale. Sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii, sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă nu o spun și ei, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a mai spus primarul.
Dar, totuși, cât ar fi corect să câștige primarul Timișoarei? În euro, cam tot atât cât ar fi trebuit și acum câțiva ani.
„Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie.
Eu discut niște principii. Dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro. Bonusul la circa dublu. Am spus în termeni aproximativi. Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!