Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș continuă războiul declarat Primăriei Timișoara, după Operațiunea Ghilotina. Sorin Susanu a cerut explicații de la Administrația Robu, dorind să știe mai exact cu ce drepturi a urcat primarul Robu în nacelă pentru a tăia un fir aerian.
Citiți AICI lista documentelor cerute!
„Pentru mine, este halucinant faptul că responsabilul din partea primăriei, care a venit și ne-a adus documentele solicitate sau mai bine zis nu ne-a adus documentele solicitate, nu a putut să facă dovada faptului că au fost notificați într-un fel sau altul consumatorii afectați, mai grav e faptul că nici nu se cunoștea numărul sau tipul de consumatori care vor fi afectați, nu au putut să ne facă o astfel de dovadă și au și recunoscut că nu cunosc cu exactitate pe cine și câți au afectat. Nu au putut să ne facă dovada faptului că primăria avea o formă legală să desfășoare o astfel de activitate. În mod normal, primăria are diferite servicii cu contracte sau firme autorizate să desfășoare astfel de activități: lucrul la înălțime sau muncă cu curenți slabi în cazul de față. Totodată, domnul primar, i-am solicitat și trebuia să ne aducă inclusiv documentele legale, respectiv medicina muncii și aviz psihologic pentru munca la înălțime, că am văzut că dânsul personal a desfășurat această activitate”, a explicat Sorin Susanu.
Șeful CJPC Timiș spune că primăria a pus și pietonii în pericol, pentru că nu a împrejmuit zona în care s-a lucrat în timpul Operațiunii Ghilotina. Susanu precizează că Robu a încălcat un articol din Codul Penal și că ar trebui anchetat pentru acest lucru.
„Din punctul nostru de vedere, pe lângă că a prejudiciat grav un număr foarte mare de consumatori, cred și consider că a pus în pericol pe cei din zonă prin faptul că nu a delimitat spațiul și zona așa cum este corespunzător. Și, mai mult decât atâta, probabil că supărarea dânsului este și pentru că înțelege că documentele noastre duc și spre o discuție în care sunt încărcate prevederile articolului 253 din Codul Penal, care în momentul încheierii cercetării noastre vor fi transmise către celelalte instituții abilitate să cerceteze aspecte care țin de infracțiuni: distrugere în primul rând, pentru că acele cabluri nu erau în proprietatea dânsului. Dânsul ne-a adus doar un HCL care se referă strict și punctual la cablajul subteran, este o treabă diferită. Nu aveau documente referitoare la dezafectarea acestor cablaje supraterane. Iar să ne ascundem în spatele unei bune intenții încălcând legislația și prejudiciind pare din oamenii din comunitate este un lucru inacceptabil”, a mai spus Susanu.
UPDATE. OPC vrea să oblige primăria să-i despăgubească pe abonații afectați
Șeful CJPC Timiș merge mai departe și spune că va cere municipalității inclusiv despăgubiri pentru consumatorii afectați.
„În momentul de față am demarat toate cercetările necesare pentru a identifica toți acești consumatori care au fost afectați. Ulterior, noi, prin măsura pe care o vom aplica primăriei, vom solicita inclusiv despăgubirea acestor consumatori și repunerea la situația anterioară, pentru că ei sunt consumatori care și-au respectat clauzele contractuale și ar fi trebuit să primească servicii. (…) Discutăm, din câte știu, de internet, televiziune prin cablu și telefonie. Sunt importante măsurile și din acest motiv m-am adresat în mod direct și am spus că legea e pentru toată lumea, pentru a încerca să înțelegem să nu mai procedăm în același fel”, a completat Susanu.
Deși documentele au fost cerute imediat după desfășurarea operațiunii, comisarul șef al CJPC Timiș spune că încă nu au fost duse toate actele la control.
„În momentul de față nu este aplicată măsura pentru că în fiecare zi în loc să ni se pună la dispoziție documentele solicitate se găsesc diverse tertipuri și sunt trimise persoane fără drept de semnătură. Poate dura 30 de zile. În modul în care lucrurile se desfășoară, vom întocmi documentele în baza actelor pe care le avem. Nu vor vrea să înțeleagă, vom urma procedura legală, iar măsurile i se vor aplica chiar și dumnealui. Pe lângă amendă vom da și măsuri, de a-l obliga să depună toate diligențele pentru ca acei consumatori să beneficieze de servicii și să-i despăgubească pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă Ministerul Învățământului va considera necesar să deschidă alte acțiuni pentru prejudiciul cauzat elevilor prin modul de îngreunare a desfășurării simulării, e o altă chestiune”, a mai precizat comisarul.
Susanu este hotărât să trimită dosarul deschis către alte instituții, inclusiv către ITM, primarul Robu riscând dosar penal pentru distrugere.
„Dacă documentele vor întruni elementele unei infracțiuni, vor fi transmise de noi către instituțiile abilitate, să cerceteze prin întocmirea unui dosar penal împotriva celor vinovați. Pentru distrugere în această fază, juriștii din instituția noastră iau în calcul inclusiv alte aspecte, pe care o să vi le aduc la cunoștință. Cu atât mai grav dacă era în timpul liber, pentru că a desfășurat o activitate în numele unei instituții, pentru o instituție. Noi, solicitările și documentele le-am întocmit către primărie, extinse către persoana care a realizat anumite lucrări. Le-am solicitat inclusiv un punct de vedere asupra tuturor persoanelor. Eu, personal, l-am văzut pe dânsul. Dânsul, punctual, a tăiat acel cablu, se afla într-un PRB la înălțime și ar fi trebuit să aibă calitățile și forma legală de a face acest lucru. Discuțiile sunt către absolut toate instituțiile, nu doar către ITM. Bineînțeles că trimitem și către ITM, pentru că ține de medicina muncii și avizele obligatorii”, a declarat Sorin Susanu.
Primarul riscă întâi de toate o amendă
Șeful CJPC Timiș nu vrea să discute deocamdată despre amenzi. El spune că sancțiunea pentru primărie sau pentru primar va fi stabilită de îndată ce dosarul în lucru va fi complet.
„Încă nu am toate documentele și nu pot discuta de amenzi. Dacă au făcut-o fără nicio bază legală e ceva și dacă au făcut-o cu bază legală și cu încălcarea parțială, amenda este alta. Amenzile ajung până la 100.000 de lei și măsurile complementare pe care le spun referitoare la aceste aspecte. Toată această cercetare este sub coordonarea mea directă, pentru că doresc să nu existe niciun fel de ingerință sau interpretări subiective sau posibilitatea de influențare prin natura funcției acestei persoane asupra comisarilor”, a conchis Sorin Susanu.
UPDATE 2. Replica lui Robu
Primarul Timișoarei spune că nu mai putea să lase stâlpii din oraș sugrumați de cabluri și că el a făcut un lucru bun pentru Timișoara. Mai mult, îl acuză pe șeful OPC că a cerut operatorilor de servicii să le transmită abonaților afectați să depună plângeri împotriva primăriei.
„O fi asta părerea lor, eu știu că am făcut un lucru bun pentru Timișoara, care este și apreciat ca atare, s-a văzut asta și în sondajul pe care l-am făcut (…). Eu știu că sunt pericole de prăbușire a unor stâlpi, prăbușire care ar putea să aibă consecințe tragice datorită poverii pe care o reprezintă aceste cabluri. A îmi cere mie OPC aviz de lucru la înălțime și lucruri de genul acesta denotă foarte limpede o preocupare care are alt comandament decât binele orașului. Nu există nicio plângere de la consumatori că au fost afectați. Și atunci pe cine protejează domnul director? Eu știu de la operatori că dânsul le-a cerut să le ceară clienților să depună plângeri. Păi așa se exercită o astfel de funcție? Deci eu nu vreau să intru în dispute, nu l-am auzit, eu nu vreau polemici, eu am de lucru pentru Timișoara”, a replicat Robu.
Robu mai susține că firmele de cablu, deși au realizat mare parte din rețeaua subterană de cabluri, au fost prea zgârcite pentru a și muta aceste cabluri de pe stâlpi în propria lor canalizație.
„Vom face ca toate cablurile din Timișoara să ajungă în subteran. Există rețele pentru așa ceva, a fost o minciună ordinară că asta a fost cauza pentru care nu au fost duse cablurile, că nu există rețele. (…) E plin orașul de astfel de rețele. Nu există chiar peste tot. Dar să fie duse cablurile deocamdată acolo unde există tubulatură subterană. Sute de kilometri… numai primăria are peste 50 de kilometri. Iar niște firme private au mult mai multe decât primăria. Deci pe majoritatea străzilor există tubulatură. Știți de ce nu sunt duse? Că nu e nimeni tâmpit să nu înțeleagă ce se întâmplă. A duce cablul în subteran presupune niște cheltuieli. Presupune să fie plătiți niște muncitori, niște tehnicieni, care să le taie, să le ducă din aer la tubulatură, să le prindă în tuburi, să le facă teste de bună funcționare și, evident, că toate aceste operații costă. Or proprietarii acestor cabluri doresc să aibă doar venituri. Nu și cheltuieli. Nu se mai poate! Nu putem lăsa orașul cum își doresc ei”, a mai susținut Robu.
În ceea ce privește strada Arieș, următoarea pe listă pentru tăieri de cabluri aeriene, Robu spune că și aici se realizează de către Primăria Timișoara canalizația necesară.
„Pe Arieș acum facem noi lucrări, primăria. Și cu ocazia asta ducem tubulatură”, a mai spus Robu.
Întrebat de reporterul tion.ro dacă va colabora cu OPC în această anchetă, Robu a răspuns că inspectorilor li se vor pune la dispoziție toate documentele pe care specialiștii din Primăria Timișoara consideră că intră în atribuțiile acestora, însă nu mai multe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!